Hilde is mentor van een cliënt met hechtingsproblemen: ‘Ook op de mindere momenten ben ik er voor haar’
Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland
Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?
Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Hilde Hondorp (64) is een van de mentoren van Stichting Mentorschap: “De cliënt staat centraal.”
Jarenlange ervaring in de zorg
Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Zodra je start als mentor, volg je trainingen en workshops om jouw rol als mentor goed op te pakken. Als beginnende mentor word je begeleid, ondersteund, professioneel geschoold en ontvang je een reiskostenvergoeding.
Hilde is sinds 2018 betrokken als mentor. Ze werkte meer dan veertig jaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg en geniet sinds kort van haar welverdiende pensioen. Om toch nog maatschappelijk betrokken te blijven, is ze vrijwilliger geworden. Hilde: “Het geeft mij veel voldoening om iets voor een ander te betekenen. Ook al is het iets kleins, zoals mijn cliënt een fijne dag bezorgen door samen te winkelen of in haar favoriete café een kopje koffie te drinken.”
Lees verder onder de video >
Hechtingsproblematiek
Op dit moment biedt Hilde hulp en ondersteuning aan een 36-jarige vrouw met een verstandelijke beperking. Ze kampt onder andere met hechtingsproblemen. Daarnaast heeft ze geen familie om haar heen die er voor haar is. Hildes doel is om de continuïteit te handhaven, zodat haar cliënt een zo prettig mogelijk leven kan leiden. “Door haar eigen gedrag en bindingsangst kan mijn cliënt moeilijk een vriendschap onderhouden. Ze is gewend om wanneer dingen niet zo gaan als zij zou willen, het contact te verbreken. Ik wil haar het vertrouwen geven dat ik iets voor haar kan betekenen. Ook op de momenten dat het minder goed met haar gaat.”
Regelmatig contact
Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met de cliënt, zorgverleners en begeleiders. Als de cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. “Juist het feit dat je met zoveel verschillende mensen in contact komt, maakt mijn mentorfunctie heel boeiend”, zegt Hilde enthousiast.
Werken aan een betere toekomst
Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand (gemiddeld één uur per week). Dit hangt natuurlijk wel af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Samen werken jullie aan een betere toekomst. Ook Hilde bezoekt haar cliënt regelmatig en staat altijd voor haar klaar. “Zo werd mijn cliënt laatst onverwachts geopereerd. Op dat soort momenten moet je dus ook bereikbaar zijn.”
Online event
Wil jij net zoals mentor Hilde iets voor een ander betekenen? Op 26 oktober 2021 organiseert Stichting Mentorschap van 10.00 uur tot 11.00 uur een online event, dat je kunt bijwonen via Zoom. Je kunt vragen stellen, krijgt meer informatie en luistert naar ervaringen van andere mentoren.
Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Meld je dan nu aan voor het online event. Mail naar [email protected]. Lukt het niet om bij het event aanwezig te zijn, maar heb je wel interesse? Dan kun je altijd contact opnemen met Erica Simonse van Stichting Mentorschap. Dat kan via telefoonnummer 06-22361192, maar ook per mail of via het online contactformulier.
Meer informatie?
Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.