Zo maakte Paulina van de Walstraat een bruisende hotspot: ‘Eerbetoon aan mijn overleden moeder’

Aangeboden door Qredits

paulina qredits oekepoeke

Het begon allemaal met een prachtig klein pand in de Walstraat in Enschede waar Paulina Schering bed and breakfast Oekepoek opende. Inmiddels runt ze ook een bar in dezelfde straat, en organiseert ze evenementen met andere ondernemers. “Samen proberen we de Walstraat op de kaart te zetten.”

Paulina verhuurde eerst een kamer in haar eigen huis. Toch droomde ze ervan om een pand te kopen en daar een B&B te openen. “Toen ik op een dag door de Walstraat fietste, zag ik een prachtig gebouw. Er moest nog veel gebeuren, maar het had absoluut potentie”, vertelt ze. Na een flinke verbouwing was B&B Oekepoeke een feit, maar daar stopt Paulina niet. Inmiddels zit er een restaurant bij én heeft ze met hulp van een zakelijk krediet van Qredits een bar in de straat geopend. “Ik ben niet het type dat ’s avonds op de bank gaat zitten.”

Pop-up keukens

Al sinds de opening in 2014 draait Oekepoeke hartstikke goed. “Naast de kamerverhuur organiseren we evenementen, zoals kookworkshops en pop-up-keukens. Een van die pop-up-keukens is blijven bestaan. Dat is nu ons huiskamerrestaurant Lovely Locals.” Het restaurant wordt gerund door een andere ondernemer waar Paulina veel mee samenwerkt.

Een bar erbij

In 2018 werd Paulina gevraagd een bar in de straat over te nemen. “Daar twijfelde ik eerst even over. Wat weet ik nu van een bar runnen? Toch heb ik de sprong gewaagd. De bar bestaat nu 4,5 jaar en ik vind het nog altijd fantastisch.”

Paulina had wel een krediet nodig om de nieuwe horecazaak te openen.. Daarvoor klopte ze aan bij Qredits. “Ik had barpersoneel nodig, maar na de verbouwing van de bed and breakfast was mijn financiële buffer niet groot. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met Liesbeth, mijn bedrijfsadviseur bij Qredits.”

Advies van Qredits

Liesbeth kwam langs in de bar om Paulina’s ondernemingsplannen uitvoerig te bespreken. “Ze nam mijn ideeën serieus, en keek gelijk al verder dan de cijfers. Grote banken wezen mijn plan af. Ze geloofden niet dat ik alles alleen zou kunnen runnen. Maar ik doe het mooi wel! Liesbeth zag dat en had alle vertrouwen in mij. Ze nam de tijd om mijn bedrijf te leren kennen en gaf veel nuttige tips over bijvoorbeeld personeel aannemen.”

Een tweede thuis 

Met een bar, b&b en prachtig restaurant hoopt Paulina van de Walstraat een echte bruisende hotspot te maken. “Dit moet niet meer een straatje zijn waar je alleen doorheen fietst. Het is echt een bestemming”, vertelt ze. Daarom werkt ze veel samen met andere ondernemers in de straat, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals Koningsdag of kerst. “Door die samenwerkingen zijn we een soort ondernemende eenheid geworden in de binnenstad. De Walstraat is inmiddels mijn tweede thuis.”

Zwarte periode 

Met meerdere horecazaken is het geen wonder dat de coronapandemie Paulina zwaar trof. Gelukkig had ze een hecht sociaal netwerk; mensen die haar hielpen het hoofd boven water te houden. “Liesbeth van Qredits nam bijvoorbeeld zelf contact met me op om te vragen of ik nog hulp nodig had. Ze heeft mijn krediet zo aangepast dat de rente gunstiger was en ik niet in de financiële problemen zou komen door gemiste betalingen.” Maar ook haar netwerk van andere ondernemers in de Walstraat en de vaste gasten van de bar stonden voor haar klaar. 

Eerbetoon aan moeder

Door de tegenslagen van de pandemie heeft Paulina helaas haar huis moeten verkopen, maar ze is niet iemand die bij de pakken neer zit. Bovendien heeft ze sinds kort een nieuwe woning. Ze durft weer voorzichtig naar de toekomst te kijken. “Oekepoeke is vernoemd naar mijn moeder: Oeke. Zij wilde altijd iets voor zichzelf beginnen, maar is veel te vroeg overleden. Daarom is het er nooit van gekomen. Mijn ondernemingen zijn een eerbetoon aan haar.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Poelier Luuk (21) begint KukeleLuuk in Enschede: ‘Die naam blijft lekker hangen’”

Poelier Luuk (21) begint KukeleLuuk in Enschede: ‘Die naam blijft lekker hangen’

Poelier Luuk van Kukeleluuk Enschede
Ga naar “Enschedese opruimcoach Annemieke: ‘Heb je echt drie mattenkloppers nodig?’”

Enschedese opruimcoach Annemieke: ‘Heb je echt drie mattenkloppers nodig?’

Annemieke Post opruimcoach enschede
Ga naar “Aniek werkt bij de Deense keukenleverancier Kvik: ‘We doen er alles aan om wensen uit te laten komen’”

Aniek werkt bij de Deense keukenleverancier Kvik: ‘We doen er alles aan om wensen uit te laten komen’

Aangeboden door Kvik Enschede

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Metalen tafellamp voor € 3,99”

Metalen tafellamp voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Slagersrookworst € 3,50”

Slagersrookworst € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Centralist”

Centralist

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Mega Vlooienmarkt”

Mega Vlooienmarkt

 • Vliegveld Twenthe
 • T/m 5 feb
vlooienmarkt
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Ga naar “Piano Bar bij Fellini”

Piano Bar bij Fellini

 • Fellini
 • 10 februari 2023
fellini_poster_social mediafellini_poster_social media
Ga naar “Paaskermis”

Paaskermis

 • Volkspark Enschede
 • Van 8 apr t/m 17 apr
Ga naar “Enschede Marathon”

Enschede Marathon

 • 16 april 2023
Enschede Marathon 2