Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘We halen de dood niet uit het lichaam, de overledene moet wel herkenbaar blijven’

Aangeboden door Varvik Uitvaartzorg 31 januari 2020

“Wat ontzettend knap dat jij dit werk kan én wil doen” is een reactie die Berry en Carol regelmatig te horen krijgen. Want niet iedereen is even geschikt om als overledenenverzorger aan de slag te gaan. Maar volgens Berry en Carol is dit het meest waardevolle beroep dat ze zich maar kunnen indenken. “Een afscheid moet gewoon goed zijn, want met die herinnering moeten de nabestaanden verder.”

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis en afscheid nemen kun je maar één keer doen. Daarom is het ook zo belangrijk dat een uitvaart precies naar wens verloopt. Carol en Berry werken als chauffeur en overledenenverzorger bij Varvik Uitvaartzorg en zij zijn verantwoordelijk voor het vervoer en de laatste verzorging van de overledene.

De vooruitgang in de uitvaartzorg

Berry werkt inmiddels 12,5 jaar in de uitvaartzorg en hij heeft deze branche positief zien veranderen. “Vroeger was het heel normaal dat je als familie op afstand werd gehouden. Alles werd voor je gedaan en als nabestaanden had je geen actieve rol. Het gehele afscheid ging als het ware langs je heen, want je maakt het vanaf een afstand mee. Ik dacht toen bij mezelf: dat moet ook anders kunnen.”

Op 55-jarige leeftijd verloor Berry wegens reorganisatie zijn baan, en dit was hét moment om een carrièreswitch te maken. Hij besloot een opleiding uitvaartverzorging te gaan volgen, maar Berry gaat uiteindelijk niet als uitvaartleider aan de slag. “In die positie begeleid je namelijk de nabestaanden en fungeer je als vast aanspreekpunt. Maar omdat mijn gehoor hard achteruitgaat, is dit niet de meeste optimale situatie, want je moet de familie natuurlijk wel goed kunnen verstaan,” zegt Berry lachend.

‘Nu vragen we of de familie bij de verzorging aanwezig wil zijn’

Tegenwoordig wordt de familie veel meer bij de uitvaart betrokken en is er meer aandacht voor hun wensen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de nabestaanden in samenwerking met de overledenenverzorgers hun dierbare mogen verzorgen, aankleden en opmaken. Carol: “Het geeft mij veel voldoening dat wij bij het afscheid een steentje hebben kunnen bijdragen. Je wilt het namelijk goed doen voor de ander, niet voor jezelf.”

Varvik Uitvaartzorg_1

De overledene moet herkenbaar blijven

Volgens Carol is het belangrijk dat de overledene herkenbaar blijft. “We krijgen vaak foto’s van de overledene mee. Als een dame bijvoorbeeld nauwelijks make-up droeg, dan houd je daar tijdens de verzorging rekening mee. Ook wil je een overledene niet op zo’n manier opmaken dat het lijkt alsof ze slaapt en ieder moment op kan staan. Want dat werkt nadelig voor het acceptatieproces,” legt Carol uit.

Carol en Berry passen make-up sowieso met mate toe. “Je kan beter op het laatst nog wat extra make-up aanbrengen dan dat je het er allemaal weer af moet halen,” zegt Berry. “We werken trouwens niet alleen met onze eigen make-up, we kunnen ook make-up van de overledene zelf gebruiken als de familie dat graag wil.”

De eerste keer was best spannend

Hoe was het voor het tweetal om voor de eerste keer in aanraking te komen met een overledene? Carol: “Voordat ik bij Varvik Uitvaartzorg kwam werken, was ik boekhouder en daarnaast werkte ik op vrijwillige basis als fotograaf voor Make a Memory. Dit is een stichting die foto’s maakt van terminale en overleden kinderen, zodat de ouders een blijvende herinnering hebben. Ondanks dat ik dus al eerder in aanraking was geweest met de dood en rouw, vond ik de overstap naar overledenenverzorging best spannend.”

Ook Berry kan zich de eerste keer nog goed herinneren. “Je weet gewoon niet zo goed wat je precies moet verwachten en dat gaat met de nodige spanning gepaard. Maar achteraf viel het allemaal gelukkig mee. Natuurlijk doet dit werk emotioneel wel wat met je, maar door er goed met je collega’s over te blijven praten kun je professioneel blijven.”

aula uitvaartzorg varviksingel

Passie voor het vak

Carol en Berry mogen dan wel veel in leeftijd verschillen, ze hebben allebei dezelfde passie voor hun beroep. “Berry is een echte vakman waar ik nog veel van kan leren. Hij heeft een bepaalde rust over zich en hij behoudt altijd het overzicht,” vertelt de jonge Enschedese over haar collega. “Carol is erg leergierig en pakt alles snel op. Ze is echt enorm geschikt voor dit werk,” vult Berry enthousiast aan.

Daarnaast is het duo erg te spreken over het gehele team van Varvik Uitvaartzorg. “Wat ik erg prettig vind, is dat Varvik Uitvaartzorg een stichting is zonder winstoogmerk. Van eigen drukkerij tot rouwvervoer, we hebben alles in eigen beheer. De lijntjes zijn daardoor kort en je weet precies van elkaar wat de ander doet. We hebben allemaal dezelfde passie voor het vak en daarom is de kwaliteit van onze service ook zo hoog. Alles moet gewoon goed zijn!”

uitvaartleiders van Uitvaartzorg Varviksingel

‘We weten vrijwel alles van elkaar, behalve elkaars pincode’

Een hecht team dat aan een half woord genoeg heeft. Zo kun je Harriëtte, Gertie en Berto het beste o...

Meer over Varvik Uitvaartzorg ontdekken?

Varvik Uitvaartzorg uitvaartcentra

Varviksingel 141, Enschede

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.