Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uitvaart tijdens coronacrisis: ‘Dit gaat echt tegen mijn gevoel in’

Aangeboden door Varvik Uitvaartzorg 27 maart 2020

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis en de coronacrisis doet daar nog een extra schepje bovenop. Want juist wanneer je iemand verliest, is dat menselijke contact zo hard nodig. Harriëtte is uitvaartleider bij Varvik Uitvaartzorg en zij legt uit op welke manier ze nabestaanden begeleidt in tijden van corona.

Voor iedere aanwezige een eigen pen regelen om het condoleanceregister te tekenen is nog maar een kleine aanpassing. Het niet meer kunnen meerijden in de rouwauto gaat al een stapje verder. Maar maximaal dertig mensen toelaten bij een uitvaart en stoelen die anderhalve meter uit elkaar staan gaat nog veel verder. Toch is dit tijdens de coronacrisis de keiharde realiteit.

Het menselijke aspect wordt minder

Ook voor uitvaartleider Harriëtte is het een hele omschakeling. “Door alle maatregelen wordt het menselijke aspect veel minder. Waar je normaal gesproken bij de nabestaanden thuis op bezoek gaat om de uitvaart te bespreken, vindt de communicatie nu via de telefoon, mail of Skype plaats. Gelukkig kunnen we de nabestaanden nog wel bij ons in het uitvaartcentrum ontvangen. We beschikken namelijk over een grote bestuurskamer waar we de afstand van anderhalve meter sowieso kunnen bewaren.”

Harriëtte heeft het er zichtbaar moeilijk mee. “Afscheid nemen kun je maar één keer doen en door deze hele crisis wordt het nabestaanden erg lastig gemaakt. Die troostende knuffel is juist nu onmisbaar. Of zoals dit rijmpje het zo mooi omschrijft: een hand en zoen doen het zo goed, als je mensen missen moet. Maar dat is met de huidige veiligheidsvoorschriften nu niet mogelijk,” zegt Harriëtte met een diepe zucht.

‘Een hand en zoen doen het zo goed, als je mensen missen moet’

Helpen met de verzorging

Normaliter is het mogelijk dat de nabestaanden in samenwerking met de overledenenverzorgers hun dierbare mogen verzorgen, aankleden en opmaken. Nu mogen een paar nabestaanden wel bij de overledenenverzorging aanwezig zijn, maar kunnen ze enkel vanaf een afstandje meekijken. Ze mogen nog wel zelf de kist afsluiten. Dan geeft Harriëtte op gepaste afstand aanwijzingen.

Geen nazit, wel een livestream

Nabestaanden moeten dus een keuze maken wie er wel en niet bij de uitvaart aanwezig mogen zijn. Een lastige keuze, want aan die dertig personen zit je zo. Alle overige belangstellenden kunnen de uitvaart via een livestream volgen.

Het dragen van de kist ziet er nu anders uit, want ook de dragers moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. “Het crematorium heeft aangegeven dat zij hiervoor het alternatief kunnen aanbieden om de kist op een elektrische kar te zetten, die door één persoon bestuurd kan worden. Maar op een begraafplaats is deze optie niet mogelijk.”

En dan dat belangrijke moment na de dienst waarbij je troost bij elkaar kunt vinden. Ook deze nazit is komen te vervallen. “Wij begrijpen als geen ander hoe pijnlijk deze omstandigheden zijn. Daarom bieden wij nabestaanden de mogelijkheid om op een later tijdstip nog een herinneringsdienst te kunnen houden. Wanneer de omstandigheden het toelaten, is moeilijk te voorspellen. De tijd zal het leren.”

Noaberplicht

Je merkt aan alles dat Harriëtte en haar collega’s van Varvik Uitvaartzorg zoveel mogelijk in oplossingen proberen te denken. Er voor elkaar zijn en steun bieden is erg belangrijk. Ook op afstand is dit nog steeds mogelijk.

“Als stichting willen wij onze noaberplicht zo goed mogelijk vervullen. Niet alleen in de uitvaartbranche, maar ook voor andere hulpbehoevenden in de maatschappij. Zo hebben wij eerder deze week het bedrag van €2500,- aan de Voedselbank geschonken. Op deze manier kunnen zij heel gericht en veilig de producten aanschaffen waaraan nu zo dringend behoefte is.”

Berry en Carol uitvaartverzorgers

‘We halen de dood niet uit het lichaam, de overledene moet wel herkenbaar blijven’

"Wat ontzettend knap dat jij dit werk kan én wil doen" is een reactie die Berry en Carol regelmatig ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Varvik Uitvaartzorg. Meer over Varvik Uitvaartzorg ontdekken?

Varvik Uitvaartzorg uitvaartcentra

Varviksingel 141, Enschede

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.