Coby: “Paarden zijn meester in het verbergen van klachten”

Aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek 17 mei 2018

Coby van Dijk is niet alleen algemeen dierenarts bij Mediscent Huisdierenkliniek, ze is ook nog eens gespecialiseerd in paarden. Waar veel huisdieren duidelijk aangeven dat ze pijn hebben, is dit bij paarden soms niet het geval. “Paarden zijn meester in het verbergen van klachten. Het is daarom erg belangrijk om paarden jaarlijks preventief te controleren op bijvoorbeeld gebitsproblemen,” legt Coby uit. 

Eerstelijnszorg op locatie

Mediscent Huisdierenkliniek is behalve een praktijk voor kleine gezelschapsdieren ook aanbieder van specialistische zorg voor paarden. De kliniek heeft alle uitrusting in huis om eerstelijnszorg uit te kunnen voeren. Dit kan zowel in de praktijk als op locatie. Coby heeft een passie voor paarden. “Ik kan niet echt uitleggen waar dat vandaan komt. Ik vind paarden de leukste dieren en dat is altijd zo geweest. Vaak kan ik in één blik zien wat voor karakter een paard heeft. Zeker die oudjes die hun eigen mening hebben, dat vind ik echt fantastisch om te zien,” zegt Coby enthousiast.

Gebitsapparatuur voor paarden

Een van de middelen waar Coby gebruik van maakt, is gebitsapparatuur. Gebitsonderhoud bij paarden geeft haar veel voldoening. “Aan de ene kant omdat je de problemen relatief makkelijk kunt oplossen. Anderzijds is het nog iets wat redelijk onderschat wordt en het is fijn om mensen daar bewust van te kunnen maken. Ik vind het leuk om mensen mee te laten kijken zodat ze kunnen zien wat ik doe. Zo laat ik ze bijvoorbeeld voelen hoe scherp de tanden eigenlijk zijn. Om grote problemen te voorkomen, raad ik mensen aan om het gebit in ieder geval een keer per jaar te laten controleren. Zo weet je zeker dat jouw paard geen klachten heeft,” legt Coby uit.

paarden
Foto: Unsplash

Röntgenfoto’s

Naast gebitsonderhoud voert Coby ook onderzoek uit door middel van röntgenfoto’s. “Doordat ik met mobiele apparatuur werk, kan ik veel paarden aan huis behandelen en diagnosticeren. Röntgenfoto’s kun je op veel verschillende momenten inzetten. Bij spoedgevallen wil je graag uitsluiten dat er een fractuur is. Bij kreupelheden kun je zien hoe het gewricht eruit ziet. Je kunt dan gelijk beoordelen of er veranderingen in het gewricht zijn. Daarnaast kunnen we ook foto’s nemen van het hoofd wanneer we vermoedens hebben over een neusholteontsteking.”

Echo’s

Ook echo’s kunnen op locatie gemaakt worden, zoals bij de diagnose van dracht. “We hebben bijvoorbeeld een sonde om pezen mee te kunnen controleren op letsels. We kunnen ze niet gelijk behandelen, maar we kunnen daarmee wel de ernst van de peesblessure bepalen en een behandelplan opstellen. Wat we bij Mediscent Huisdierenkliniek erg belangrijk vinden is de tijd nemen voor patiënten. Als mensen vragen hebben, kunnen ze die gewoon stellen. Wanneer we niet gelijk het antwoord hebben, gaan we het uitzoeken. Ook overleg ik vaak met andere collega’s uit de kliniek of andere paardenartsen. Het welzijn van het dier staat voorop en daarom werk ik graag samen met omliggende klinieken om patiënten eventueel door te sturen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek. Meer over Mediscent Huisdierenkliniek ontdekken?

Mediscent Huisdierenkliniek dierenartsen

Vandaag gesloten

Getfertweg 290-7, Enschede

Bekijk meer:dierenartsen

adv.