Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nelleke en André zijn uitvaartbegeleiders: ‘Je maakt even onderdeel uit van de familie’

Aangeboden door Memento Uitvaartzorg 19 juni 2020

Van zakdoekjes met een persoonlijke tekst tot oma’s lievelingsbloem op het bed zodat haar slaapplek niet gelijk zo leeg is. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waaruit blijkt met hoeveel persoonlijke aandacht Nelleke en André Groenink te werk gaan. “Juist die subtiele details in de uitvaartzorg maken het verschil.”

Nelleke en haar man André vormen een hecht team, zowel privé als zakelijk. Tweeënhalf jaar geleden besloten zij het roer om te gooien en met Memento Uitvaartzorg te beginnen. Nelleke werkte voorheen als financieel adviseur bij een bank, maar merkte dat haar kwaliteiten nog beter tot zijn recht komen in de uitvaartzorg. “Dit voelt niet als werk, maar meer als een roeping. Het is zo fijn om iets te doen waar echt je passie ligt”, zegt de Enschedese trots.

Duwtje in de goede richting

Wanneer Nelleke over haar werk vertelt, wordt gelijk duidelijk hoeveel liefde zij voor dit vak heeft. Je kunt aan alles merken dat ze enorm veel voldoening uit haar werkzaamheden haalt. “Ik heb snel een klik met mensen, kan anderen goed aanvoelen en zie direct waar de behoeftes liggen. Dat inlevingsvermogen is erg belangrijk in dit vak.”

Zo geven Nelleke en André de nabestaanden regelmatig dat duwtje in de goede richting, zodat zij met een tevreden gevoel op de uitvaart terug kunnen kijken. “We luisteren goed naar hun wensen en laten ze zien wat er allemaal mogelijk is. Vaak komen we bij dingen uit waar zijzelf niet aan gedacht hebben. Dat is denk ik wel waar onze kracht ligt”, vertelt André.

nelleke en andré groenink
Nelleke en haar man André vormen een hecht team, zowel privé als zakelijk

Dicht bij de familie staan

Er gaan veel emoties gepaard met het verlies van een dierbare. Er is natuurlijk verdriet, maar het kan ook voorkomen dat de nabestaanden niet op één lijn liggen. Het is dan aan André en Nelleke de taak om de wensen van de overledene te behartigen en de familie on board te krijgen. “Op dat moment ben ik echt de ambassadeur van de overledene en zet ik me in voor hun laatste wensen”, zegt Nelleke. “En samen met de nabestaanden probeer je tot een mooie middenweg te komen.”

Ook merkt het echtpaar dat ze voor een korte periode onderdeel uitmaken van de familie. “De nabestaanden nemen je in vertrouwen en het is fijn dat je ze in deze moeilijke periode bij kunt staan. Onze hulp stopt niet zodra de uitvaart geweest is, maar we bieden ook een nazorgtraject. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een opruimcoach, belastingadvies en andere notariële zaken.”

Rouwverwerking is een werkwoord

Daarnaast vinden de twee uitvaartbegeleiders het erg belangrijk om niet alleen de volwassenen in het rouwverwerkingsproces te betrekken, maar ook de kinderen. “Neem bijvoorbeeld het verlies van een opa of oma. Ouders vergeten vaak door hun eigen emoties wat het verlies met hun kinderen doet. Ik geef dan ook een stukje advies mee aan de ouders hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Kinderen hebben namelijk recht op eerlijke informatie en op een juiste begeleiding in dit proces. Op deze manier kunnen ze beter omgaan met latere verliezen.”

Een van de manieren waarop Nelleke kinderen bij de uitvaart betrekt, is door hen houten vlinders te laten beschilderen die op de knoppen van de grafkist geplaatst kunnen worden. Na de plechtigheid worden deze vlinders eraf gehaald en kunnen de kinderen ze mee naar huis nemen. Middenin de vlinder kan een waxinelichtje geplaatst worden, zodat ze dit kaarsje bijvoorbeeld bij een foto van opa of oma kunnen plaatsen. Zo hebben zij een tastbare herinnering aan de uitvaart.

Contact opnemen

Wij jij meer weten over de werkwijze van Nelleke en André? Bezoek dan de website voor meer informatie. Ook schrijft Nelleke regelmatig liefdevolle blogs over haar werkzaamheden. Op deze manier krijg je als lezer al een goed beeld van de warme en persoonlijke benadering die Memento Uitvaartzorg uitdraagt.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Memento Uitvaartzorg. Meer over Memento Uitvaartzorg ontdekken?

Memento Uitvaartzorg uitvaart

Begoniastraat 160, Enschede

Bekijk meer:uitvaart

adv.