Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Natasja over Stoptober: ‘Volgens mij laten mensen zich niet zomaar wat opleggen’

Door Romy Wesselink 25 oktober 2019

We eten minder vlees, gaan meer sporten en een sigaret opsteken is taboe. Dat we bezig zijn met onze gezondheid is natuurlijk goed. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Er zijn namelijk genoeg ondernemers die moeten bestaan van de tabaksindustrie. Wij vroegen Natasja van de Sigaren Speciaalzaak aan de Haverstraatpassage hoe zij de toekomst voor zich ziet.

Erin gerold

Natasja gaat al even mee in de tabaksbranche. Haar ouders waren eigenaar van de zaak. Toen haar vader ziek werd is ze haar moeder gaan helpen, en eigenlijk nooit meer weggegaan. Datzelfde geldt overigens voor haar moeder. De tachtigjarige dame kan de zaak nog niet loslaten en draait nog vrolijk twee dagen per week mee.

Stoptober

Wij zijn natuurlijk benieuwd of de sigarenwinkel nog problemen ondervindt van Stoptober. Een nationale actie om Nederlanders te motiveren om te stoppen met roken. Volgens Natasja valt het allemaal wel mee. “Eigenlijk zien we ieder jaar een kleine dip in september en oktober. Mensen doen wellicht een poging tot stoppen. Maar of dat lukt is de vraag, want richting de feestmaanden zien we de vraag juist weer groeien.”

Tegendraads

Zelf is Natasja niet aan het roken begonnen. “Ik mocht vroeger thuis gewoon roken. Dan is het leuke er wel af hè? Volgens mij laten mensen zich niet zomaar wat opleggen. Moeten ze stoppen in oktober, dan doen ze het niet. Mogen ze juist wel roken, dan vinden ze het niet meer zo interessant.”

Toekomst

Gezien er veel aandacht is voor stoppen met roken, vragen wij ons af hoe Natasja de toekomst van haar zaak voor zich ziet. “Natuurlijk ben ik ook wel eens bang, het wordt wel minder met het roken. Maar speciaalzaken als de onze blijven hopelijk wel bestaan. We hebben bijzondere producten en kunnen adviseren waar nodig. Daarin onderscheiden wij ons ook.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Er is een ruim aanbod aan pijpen. Foto: indebuurt Enschede
De speciaalzaak heeft een huiselijke uitstraling. Foto: indebuurt Enschede
Er is meer dan voldoende keuze uit sigaren. Natasja kent de soorten en kan je helpen bij het maken van een keuze. Foto: indebuurt Enschede

Gezondheid

Voor een pakje sigaretten kun je natuurlijk ook gewoon naar de supermarkt. Maar dat daar nog sigaretten verkocht worden vindt Natasja wel vreemd. “Supermarkten zijn veel bezig met gezondheid. Ze verkopen verspakketten, vergroten de vegetarische afdeling. Dat zij dan nog sigaretten verkopen is toch vreemd? Ik denk dat er in de toekomst vergunningen worden uitgegeven. Dat een beperkt aantal plekken nog sigaretten mag verkopen. Hopelijk zijn wij er daar dan een van.”

Want de gezondheidsrisico’s van roken kent Natasja natuurlijk wel. “Ik steek mijn kop niet in het zand. Maar de laatste tijd zie je wel vaker dat er foutieve informatie verspreid wordt. Zoals bij de e-sigaret die laatst in het nieuws was. Het journaal brengt dan niet het volledige verhaal, waardoor onze branche er weer op wordt aangekeken.”

‘Ik ben enkel het poppetje dat de klant advies geeft en tabak verkoopt’

Of ze van gezondheidsgoeroe’s dan wel eens commentaar krijgt op het werk dat ze doet? “Soms, maar mijn antwoord is dan simpel. Ik dwing mensen niet om te gaan roken. Ze komen vrijwillig mijn zaak binnen, ik ben enkel het poppetje dat de klant advies geeft en tabak verkoopt.”

Plezier

Hoewel het steeds moeilijker wordt voor de tabaksindustrie, blijft Natasja plezier in haar werk houden. “Het leukste aan deze zaak en het werk zijn alle contacten. Veel mensen komen hier al jaren over de vloer en maken altijd een praatje. Dat kan hier. Soms komen ze zelfs alleen om hondje Storm een aai over de bol te geven. De sfeer in de winkel is gemoedelijk en ouderwets gezellig. Dat gaat ook zeker zo blijven.”

Hondje Storm Sigaren Speciaalzaak
Hondje Storm is bijna altijd aanwezig in de winkel. Veel klanten komen om hem een aai over zijn bol te geven. Foto: indebuurt Enschede

Lees ook

Sjaak_ Sjaak Curiosa

Schatgraven met Sjaak: ‘Het voelde alsof ik het graf van Toetanchamon gevonden had’

Sjaak weet niet wat hij ziet zodra de krakende deuren van de boerenschuur opengaan. Overal waar hij ...
stoptober sigaretten

Stoptober! Zoveel procent van de Enschedeërs rookt

We zijn halverwege de maand oktober. Dat betekent dat Stoptober al weer even aan de gang is. Ruim 50...
Harry Koster

Harry beheert de Enschedese bossen: ‘Op de Lonnekerberg zijn drie uiterst zeldzame paddenstoelen ontdekt’

Van vossen, marters en dassen tot zeldzame paddenstoelen. Je kunt ze allemaal tegenkomen tijdens een...

adv.