Mensen verbinden is wat Nonna het liefste doet

Door Jannike Huisman 28 juli 2017

Met haar horeca-dagzaak ‘Meisje’ zoekt Nonna Timorason de verbinding tussen mensen. Het verbinden is haar brandstof, vertelt Nonna. Elke keer maar weer. “Dat is ook waarom ik mijn baan heb opgezegd.”

“Iedereen verklaarde me natuurlijk hartstikke voor gek. Voorheen reed ik in een dikke leasebak en had ik een iPhone en een laptop en dat heb ik allemaal aan de kant gedaan om toch die droom achterna te gaan.”

De switch

“Twee jaar geleden was ik interimmer, in het noorden van Nederland en toen bedacht ik me: ga ik dit nog m’n hele leven lang doen? Of ik ga die droom nou waarmaken? En toen is de zoektocht begonnen, twee jaar lang, of ik het wilde en wat dan precies. Ik ben heel erg getriggerd door die hele kleine koffietentjes in Berlijn, altijd 30 vierkante meter, altijd een goede kop koffie en eerlijke broodjes. Daar was ik helemaal fan van.” Nonna nam drie maanden verlof om stage gelopen bij een koffietentje in Leeuwarden. “Om te kijken of ik het leuk echt leuk vond. Ik ging om 6 uur ’s ochtends in m’n auto zitten om de eerste ontbijtjes te serveren. En daar werd ik heel blij van.”

Meisje Nonna Enschede

Een stoere naam

“Waarom Meisje? Ik heet Nonna en dat betekent meisje in het Moluks.” Tijdens haar zoektocht naar wat voor koffietentje ze wilde beginnen, ging Nonna op zoek naar haar eigen verhaal. “Meisje is bedacht door m’n man, ik vind het ook wel een beetje stoer. Het is ‘what you see is what you get’ en dat is eigenlijk precies wat het is. Het gaat over mij”

Twents met een Molukse twist

Nonna werd geboren in Almelo in een groot Moluks gezin. Ze woonde daar in een Molukse wijk, maar ze is ook een geboren en getogen Tukker. “Ik ben heel erg trots op Twente,” vertelt Nonna. Op de kaart staan vooral broodjes en salades, gemaakt van Twentse producten met een Molukse twist. “Ik heb heel bewust gekozen om alleen maar streekproducten te gebruiken, bijvoorbeeld een bakkertje uit Delden. Om de verbinding te zoeken tussen Twente en Moluks, dat vind je in die producten.”

Meisje Enschede

Samen eten

Het verbinden van mensen heeft Nonna vanuit huis al meegekregen. “Als je bij m’n moeder zou komen, dan is het eerste wat ze vraagt: heb je gegeten of gedronken? En is dat niet? Dan gaan we dat eerst fixen. Doordat je samen eten en drinkt, verbind je al meteen aan elkaar. Eten is iets intiems als je dat samen doet en het geeft gelijk een andere energie.” In haar functies in het bedrijfsleven was Nonna ook op zoek naar verbinding. “Ik heb veel teams moeten begeleiden van A naar B met veranderingsprocessen en wat je ziet, als je met elkaar gaat eten, is dat mensen zachter worden. Je moet wel een hele hork zijn als je iets afslaat als iemand je eten aanbiedt of als je je eten gaat delen met elkaar.”

Liefde voor het eten

“Mijn moeder heeft ons geleerd dat we allemaal moesten koken. Niet alleen de meisjes, maar ook de jongens. Dus mijn broers en zussen kunnen allemaal koken. Ik was ongeveer 11 jaar en toen begonnen we in de keuken, toen mocht je alleen maar groenten schoonmaken. Later mocht je groeten gaan snijden en mijn moeder was heel streng. Want als het niet dun genoeg was, kon je het gewoon terug doen. Toen ik 14 of 15 was, kookte ik al voor het hele gezin. Voor ons was het heel normaal, zo deden we het thuis. Maar nu ik er op terug kijk was het heel bijzonder dat mijn moeder zo’n grote liefde voor het eten en de binding van mensen door het eten, zo aan ons door heeft gegeven. Dat zie ik nu pas. Mijn moeder is mijn grote inspirator, zeker.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken of ben jij een Enschedese ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!


Meer over Meisje Koffie Geschenk ontdekken?

Meisje Koffie Geschenk koffiebars

Nu open08:00 - 18:00

Raadhuisstraat 23, Enschede

Bekijk meer:koffiebars

adv.