Paul Anneveld: “Als klein jongetje wist ik al dat ik horlogemaker en goudsmid wilde worden”

Aangeboden door Juwelier Anneveld 2 maart 2018

Juwelier Anneveld bestaat al sinds 1940. Op 23-jarige leeftijd nam Paul Anneveld als jongste zoon van de familie, het bedrijf van zijn ouders over. “Mijn vader was horlogemaker. Toen ik een jaar of tien was, deed ik al kleine klusjes bij mijn ouders in de zaak. Mijn interesse voor het vak is daarna alleen maar groter geworden,” vertelt Paul trots.

Met de paplepel ingegoten

De liefde voor het vak is er met de paplepel ingegoten. Als klein jongetje keek Paul belangstellend mee met zijn vader wanneer hij horloges repareerde. Op zijn zestiende begon hij met de opleiding als goudsmid en daarna breidde Paul zijn kennis uit met een vervolgopleiding als horlogemaker. “Al vrij vroeg had ik het idee om richting goudsmid en horlogemaker te gaan. Dat ik de zaak ook zou overnemen, was toen nog niet aan de orde,” vertelt Paul.

juwelier-anneveld-1

Kennis van zaken

Wanneer je al op zo’n jonge leeftijd in het vak gerold bent, beschik je over veel kennis en vaardigheden. Paul weet zelfs raad met oudere uurwerken, horloges, antieke sieraden en klokken. “Antieke sieraden kan ik restaureren en oudere horloges en uurwerken kunnen in veel gevallen weer gerepareerd worden. Dit is mogelijk omdat wij over uurwerkdocumentatie beschikken. Daarnaast hebben wij nog veel uurwerkonderdelen in huis,” legt Paul uit.

“Alles wat je in je hoofd hebt, kun je met je handen maken”

Creativiteit

Wat Paul het mooiste vindt aan zijn werk is dat hij zijn creativiteit compleet kwijt kan in zijn beroep. “Alles wat je in je hoofd hebt, kun je met je handen maken. Ik ga altijd in overleg met de klant om de wensen door te spreken. Zo krijgen zij de creatie die ze in gedachten hebben. Wanneer je het enthousiasme bij de klant ziet zodra het sieraad klaar is, dat geeft mijn werk echt voldoening.”

trouwring-mevrouw-anneveld
De trouwring van mevrouw Anneveld

Trouwring

Ook Paul’s vrouw helpt al jaren mee in de zaak. Haar trouwring is door Paul zelf gemaakt. De ring bestaat uit drie verschillende kleuren goud met in het midden een prachtige edelsteen. Paul heeft ook een speciale trouwring, maar draagt hem niet. “Mijn vrouw heeft als verrassing mijn trouwring laten maken. Ook deze ring is opgebouwd uit verschillende soorten goud. In het midden staat een hartje met aan weerszijden onze initialen. Daarnaast vind je in een andere kleur goud de initialen van onze kinderen.”

De trouwring van Paul Anneveld

Juwelier Anneveld juweliers

Nu open09:00 - 17:00

Burgemeester van Veenlaan 96, Enschede

Bekijk meer:juweliers