Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jean Pierre: ‘Warhammer is een soort GTST, maar dan anders’

Door Rebecca de Graaf 9 augustus 2019

Toen Jean Pierre zes jaar oud was, kreeg hij van zijn vader een modelvliegtuig om zelf in elkaar te zetten. Met dit cadeau leerde Jean Pierre een belangrijke levensles: het hebben van geduld. Want het kost veel tijd om een modelvliegtuigje te bouwen. Geduld heeft Jean Pierre zeker, want jaren later heeft hij van deze hobby zijn werk gemaakt en is hij storemanager van Warhammer geworden.

Warhammer Enschede

Op 4 juni 2015 opende Jean Pierre zijn Warhammer winkel aan de Korte Haaksbergerstraat in Enschede. In Nederland zitten slechts enkele officiële Warhammer winkels en een paar onafhankelijke retailers. Het is dus best bijzonder dat deze winkel in Enschede zit.

Maar wat is Warhammer precies? Even in een notendop: dit is een strategisch bordspel dat zich afspeelt in het grootste fantasy universum ter wereld. Alle benodigde fantasy modellen moet je zelf in elkaar bouwen en beschilderen. Elk poppetje heeft bepaalde vaardigheden en met al die verschillende figuren stel je je eigen leger samen. Uiteindelijk probeer je met jouw leger de tegenstander uit te schakelen.

Warhammer Enschede_2
Het zijn net kleine kunstwerkjes

Net zoals GTST, maar dan anders

Elke speler beleeft het spel op zijn of haar eigen manier. Je kunt de verhaallijn volgen zoals die beschreven is in één van de vele boeken of je eigen setting bedenken. “Warhammer heeft echt een geschiedenis en die gaat bijna 10.000 jaar terug in de tijd. Het heeft geen enkel raakvlak met de werkelijkheid, dus je stapt letterlijk een ander universum binnen. Het verhaal achter de universa is net zoals Goede Tijden Slechte Tijden, maar het spel zelf natuurlijk niet,” zegt Jean Pierre lachend.

Toegewijde hobby

Wat Jean Pierre het allerleukst aan zijn werk vindt, is dat hij plezier verkoopt. “Plastic modellen verkopen dat kan iedereen, maar het gaat erom dat je een hobby kunt verkopen. Andere hobbyisten kunnen hier terecht om hun modellen te beschilderen en om advies te vragen. Ik word drie keer per jaar getraind om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.”

Warhammer is een sociale bezigheid waarbij je erg creatief moet zijn en strategisch moet kunnen nadenken. Ook gaat er enorm veel tijd en geld in zitten. “Met sommige figuren ben ik soms wel zeven weken bezig voordat het klaar is. En met één model heb je natuurlijk nog geen leger,” legt de storemanager uit. Het duurste model dat momenteel verkrijgbaar is kost 135 euro.

Warhammer Enschede_3

Toekomstplannen

Door de jaren heen heeft Jean Pierre een vaste klantenkring opgebouwd van zo’n zestig enthousiastelingen. De jongste speler is veertien jaar en de oudste achterin de vijftig. Voornamelijk jongens spelen Warhammer, maar Jean Pierre krijgt ook regelmatig een aantal dames over de vloer. Zij komen hier voornamelijk voor het beschilderen van de modellen, al dan niet voor hun partner. “Voor mij is het belangrijk dat de community langzaam groter wordt. Het mooiste zou zijn dat we ooit een grote zaal voor een toernooi moeten huren, omdat het hier in de winkel niet meer past!”


Meer over Warhammer Enschede ontdekken?

Warhammer Enschede hobbywinkels

Vandaag gesloten

Korte Haaksbergerstraat 30, Enschede

Bekijk meer:hobbywinkels

adv.