Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fietsenmaker zijn is pure ambacht: ‘Het internet repareert geen fietsen’

Aangeboden door Reekers Tweewielers 27 maart 2020

Hoeveel mensen kunnen tegenwoordig nog zelf een kledingstuk herstellen of een fietsband plakken? Vroeger was het vanzelfsprekend dat je dit soort dingen zelf kon doen, maar momenteel zijn we het werken met de handen een beetje uit het oog verloren. Toch zijn er ook mensen die niets liever willen dan praktisch bezig zijn. Zoals de mannen van Reekers Tweewielers bijvoorbeeld!

Het aantal medewerkers in ambachtelijke beroepen is de afgelopen decennia enorm teruggelopen. Veel mensen kiezen voor een theoretische opleiding, waardoor er een tekort is ontstaan in uitvoerende beroepen. Denk bijvoorbeeld aan timmermannen, bouwvakkers, monteurs, schilders en fietsenmakers. “Het is moeilijk om een goeie fietsenmaker te vinden, want mensen willen liever met hun koppie werken”, legt fietsenmaker Matthijs uit. “Maar ik kan mij geen mooier beroep voorstellen!”

Een hecht team

Matthijs werkt samen met zijn twee collega’s Vincent en Dick bij Reekers Tweewielers in Enschede. Ze vormen een hecht team en je kunt in één oogopslag zien dat ze ontzettend veel plezier in hun werk hebben. De werksfeer moet ook wel goed zijn, want het drietal werkt zes dagen per week met elkaar samen. En zelfs buiten werktijd brengen de mannen tijd met elkaar door. “We zijn eigenlijk collega’s, vrienden en familie van elkaar”, zegt Dick lachend.

reekers-tweewielers-onderhoud-3

Lekker met de handen werken

Wat de drie mannen onder andere met elkaar gemeen hebben, is dat ze rond hun zestiende in de fietsenwinkel begonnen zijn. Voor Dick was dit een logische stap, omdat Reekers Tweewielers een familiebedrijf is. En voor Matthijs en Vincent was dit een geschikt beroep, omdat ze het liefste met hun handen bezig waren. “Met het werk dat je doet, help je een ander weer op weg. En dat geeft mij veel voldoening”, vertelt Vincent enthousiast.

‘Als je niets meer kunt, kun je altijd nog fietsenmaker worden’

Ondergewaardeerd beroep

“Vroeger werd er wel eens gezegd: als je niets meer kunt, kun je altijd nog fietsenmaker worden. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Want met de komst van de e-bike is het repareren van fietsen veel technischer geworden. Ook wij komen wel eens voor mankementen te staan, waarvan we niet gelijk zien hoe we het moeten repareren. Maar dan steken we de koppen bij elkaar en vinden we uiteindelijk altijd wel een oplossing. Je móet ook wel een oplossing vinden, want je kan moeilijk tegen de klant zeggen: gooi die fiets maar weg!”

Reekers Tweewielers

Echte mensen, echte service

Tegenwoordig is vrijwel alles online verkrijgbaar, maar zoals Dick het zelf mooi omschrijft: “het internet repareert geen fietsen.” Want je kunt een fiets wel online bestellen, zodra er iets aan mankeert zal het toch echt door een vakman gerepareerd moeten worden. “En dat extra stukje service vinden we erg belangrijk. Zo streven wij ernaar om de fiets binnen 24 uur klaar te hebben. Daarnaast is het voor ons geen enkel probleem de fiets op te halen en weg te brengen. Ook beschikken we over meerdere leenfietsen die we kunnen uitlenen aan onze klanten. En uiteraard staat de koffie altijd voor onze klanten klaar!”

Reekers Tweewielers Enschede_3

100-jarig jubileum Reekers Tweewielers in zicht: ‘De fietsenmaker is nog steeds onmisbaar’

Op 1 januari 1924 begon Dick's opa een fietsenzaak in de wijk Laares. Bijna honderd jaar later is Re...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Reekers Tweewielers. Meer over Reekers Tweewielers ontdekken?

Reekers Tweewielers fietsenwinkels

Geopend09:00 - 18:00

Minkmaatstraat 122, Enschede

Bekijk meer:fietsenwinkels

adv.