Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esmé neemt Willemientje over: ‘Op naar de volgende 40 jaar!’

Aangeboden door Brasserie Willemientje 6 december 2019

“Absoluut niet!” Dat was de reactie van Esmé op de vraag of ze altijd al de brasserie van haar ouders wilde overnemen. Lachend: “Dan zou ik veel te hard moeten werken.” Nu, jaren later, staat de Enschedese toch echt aan het roer van Willemientje. Wij kwamen bij haar op de koffie.

Eerste keus

Toen Esmé besloot om Brasserie Willemientje over te nemen woonde ze nog in Londen. “Daar ben ik voor mijn masteropleiding naartoe verhuisd. Ik ben er een paar jaar blijven hangen en heb in de hotelsector en in de food retail gewerkt.” Aan dat avontuur kwam vrij abrupt een eind toen ze een telefoontje kreeg van haar ouders. “Na ruim 35 jaar wilden ze Willemientje verkopen. Of ik de zaak wilde overnemen. Ik had de eerste keus, anders ging die in de verkoop.”

‘De volgende dag zegde ik mijn baan én mijn huur op’

Daar hoefde de Enschedese niet lang over na te denken. Lachend: “De volgende dag heb ik mijn baan én mijn huur opgezegd.” En dat terwijl Esmé de zaak nooit over wilde nemen. “Ik wilde wel graag voor mezelf beginnen, maar in Londen is dat onbetaalbaar.” Met haar familie en vrienden in Enschede in haar achterhoofd besloot ze: “ik doe het gewoon!”.

Loslaten

In totaal heeft Esmé twee jaar met haar ouders meegedraaid in de brasserie. “Om er helemaal zeker van te zijn dat ik het wilde overnemen. En om mijn ouders het vertrouwen te geven dat ze de zaak los kunnen laten.” En lukt dat een beetje? Kunnen ze ‘hun kindje’ loslaten na 35 jaar? “Ze helpen nog veel mee. Mijn moeder doet de administratie, mijn vader doet klusjes hieromheen. En hij maakt de soepen en sauzen. Dat vindt hij erg leuk om te doen.”

Foto Willemientje
Willemientje viert volgend jaar haar veertigjarig jubileum.

Drie kapiteins op een schip

De overname verliep soepel. Esmé: “Bij een familiebedrijf zijn de lijntjes heel vaag. Er zijn geen keiharde deadlines, dus we hebben het rustig aan gedaan.” Maar het overnemen van een familiebedrijf kan ook voor ongemakken zorgen. “Je hebt toch twee kapiteins op een schip. Of eigenlijk drie. Mijn moeder is boekhouder van beroep en mijn vader is een echte horecaman. Ik heb een horecaopleiding gedaan en zit er een beetje tussenin. Ik heb soms een andere kijk op dingen. Dat kan onwennig zijn.” Vraagt ze haar ouders soms nog om advies? “Natuurlijk, het zou dom zijn om zoveel jaar aan ervaring aan de kant te zetten.”

Shotjesbar of pizzatent?

De vaste gasten van Willemientje hoeven niet bang te zijn voor grootse veranderingen in hun favoriete brasserie. “Vroeger zei ik altijd dat ik er een pizzatent van zou maken. Daarna werd het een shotjesbar,” zegt Esmé lachend. “Een collega die hier al 15 jaar werkt vroeg laatst nog: wanneer komt die shotjesbar er nou?” Daarna serieus: “Maar nee, als ik er iets heel anders van zou willen maken, had ik het niet over moeten nemen. Je moet altijd blijven vernieuwen, maar in essentie blijven we hetzelfde: een broodjeszaak, maar dan een stukje luxer.”

Foto willemientje
Tien jaar geleden is het achterste gedeelte van de zaak erbij aangebouwd.

Ontbijt met prosecco

Natuurlijk zijn er wel een paar veranderingen sinds Esmé aan het roer staat. “Ik ben wat actiever op social media, de bestelapp is erbij gekomen, we hebben nu vegan-opties en je kunt bij Willemientje nu ook ontbijten. Mét prosecco zelfs als je wilt. Dat gebruik heb ik meegenomen vanuit Londen.”

Vaste gasten

Eén ding is duidelijk: Esmé heeft absoluut geen spijt van haar beslissing. “De omgang met collega’s en gasten is het allerleukst. Als een gast hier vaak een krantje komt lezen met een cappuccino erbij, dan maak ik de cappuccino al direct als hij binnenkomt. En zo zijn er veel van dat soort vaste gasten en situaties. Dat zijn de dingen die dit werk extra leuk maken,” zegt de eigenaresse.

Jubileum

Wat ook fijn is is dat Willemientje onlangs in de prijzen is gevallen. “De Nederlandse Horeca Prijzen heeft ons uitgeroepen tot ‘meest gewaardeerde lunchroom van Enschede’. Daar ben ik trots op, maar daar heb ik natuurlijk niet alleen aan bijgedragen. Dat is een succes van mijn ouders en mij.”
Volgend jaar bestaat Willemientje veertig jaar. Esmé: “Op naar de volgende veertig!”


Meer over Brasserie Willemientje ontdekken?

Brasserie Willemientje lunch

Gesloten10:00 - 21:00

De Heurne 16a, Enschede

Bekijk meer:lunch

adv.