Dorothée mislukte als ondernemer en dat werd haar grootste succes

Door Ingrid de Regt 8 juni 2018

Dorothée Loorbach ging als zzp’er zo op in wat ze het liefste doet, dat ze niet meer nadacht als ondernemer. Ze raakte hierdoor in zware financiële problemen. Op het moment dat ze echt niets meer had, besloot ze dit openlijk op Facebook te delen. “Er moest diezelfde dag nog geld binnenkomen.”

Mislukt als ondernemer

Als zzp’er is Dorothée trainer in personal branding. “Ik help mensen te ontdekken wie ze zijn, waar ze in geloven en waar ze naartoe willen. En ik help ze dat vervolgens te bereiken. Dit wilde ik zo graag kunnen doen, dus deed ik het desnoods gratis. Uiteindelijk werd dat heel veel gratis. Ik heb te weinig gelet op het geld dat binnenkwam. Op een gegeven moment was ik alleen maar aan het overleven. Toen pas begon ik de noodzaak in te zien dat je ook goed geld moet verdienen. Ik was totaal mislukt als ondernemer.”

Dorothée Loorbach Geldproject
Foto: Dorothée Loorbach

Het geldproject

Op 4 augustus 2016 besloot Dorothée het roer om te gooien. “Mijn plan was mijn situatie zo te veranderen, dat dit nooit meer zou gebeuren. Ik plaatste een video op Facebook, waarin ik aangaf van nul euro een fortuin te maken.” De crowdfunding-actie ‘Het Geldproject’ was geboren. Hiermee laat ze ondernemers zien hoe ze van niets een fortuin maakt. “Ik wilde veel leren, zodat ik er ook anderen mee kan helpen.”

Alles wat ze leert, legt Dorothée vast in een boek. “Ik had gehoopt dat ik er die dag vier zou verkopen, zodat ik in ieder geval boodschappen kon doen. Dit werden er zestig. Verder had ik geen idee waar ik zou eindigen. Alleen dat ik binnen een halfjaar helemaal geldzorgenvrij wilde zijn. Dat is gelukt. Ik zie nu voor het eerst dat wat ik doe, iets waard is.”

Dorothée Loorbach Geldproject
Foto: Dorothée Loorbach

De ergste baas

Voor veel ondernemers is opgeven geen optie. Dorothée geeft aan dat ze er wel heel dichtbij is geweest. “Als ik de conclusie had moeten trekken dat ik niet geschikt ben als ondernemer, dan was ik gestopt. Maar ik denk nog steeds dat ik het kan”. Wel denkt ze dat het ondernemerschap vaak geïdealiseerd wordt. “Ik begon als zzp’er omdat ik vrijheid wilde. Dat valt vies tegen. Je werkt namelijk voor de ergste baas en dat ben je zelf.”

Personal branding

Dankzij het Geldproject helpt Dorothée nu andere zzp’ers succesvoller te zijn. Het boek komt dit jaar uit en er komt een training. “Met personal branding help ik nog steeds de nieuwe generatie. En ik pas het toe in het bedrijfsleven. Ik help organisaties te doen wat ze beloven, zodat hun mensen meer betrokken, succesvol én gelukkig zijn. Binnen vijf jaar wil ik financieel onafhankelijk zijn.”

Dorothée Loorbach Geldproject
Foto: Dorothée Loorbach

Meer over Het Geldproject ontdekken?

Het Geldproject dienstverlening

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Torricellistraat 6, Enschede

Bekijk meer:dienstverlening

adv.