Carola heeft een danswinkel: “Als je er geen passie voor hebt, dan kun je het ook niet vol enthousiasme doen”

Door Jannike Huisman 4 augustus 2017

De Enschedese Carola danste vroeger ballet. Vijf jaar geleden besloot ze om een danswinkel te beginnen, dit vindt ze veel leuker dan een modezaak. Waarom?  “De betrokkenheid van het personeel en het enthousiasme van de klanten.”

Ballet

Carola danste van haar vierde tot haar veertiende ballet en later ook toen ze twintig was. Nu heeft ze daar helaas geen tijd meer voor. “Nog wel af en toe, maar niet meer intensief,” vertelt ze. “Het is nog wel heel leuk, want je zit nog wel in die wereld. Als je eenmaal met klassiek ballet te maken hebt gehad, dan blijft dat altijd hangen. En je krijgt een beetje feeling met alles. Je wordt enthousiast, je leert mensen kennen, docenten, dansscholen en dat is hartstikke leuk. Een balletwinkel is heel anders dan een modezaak. Totaal anders.”

Dance and Fashion Enschede

Nooit meer een winkel

Een modezaak? “Ik heb een tijdje een modezaak in Enschede gehad. Dat vond ik heel leuk, maar het is zó moeilijk. Het is lastig om een goed merk te vinden en dan ook bekendheid te krijgen. Mensen kunnen overal naar toe en Enschede was toen nog niet zo booming als dat het nu is.” Eigenlijk wilde Carola nooit meer een winkel beginnen, maar toch koos ze voor de danswinkel. “Het is toch anders dan een modewinkel, ik vind dit echt leuker. Ook de betrokkenheid van je mensen, je personeel is ook allemaal heel betrokken, die zijn ook vol enthousiast.”

“Het is allemaal veel losser en iets minder zakelijk in de winkel, want je hoeft niet echt te verkopen. De mensen moeten gewoon wat hebben. Mensen die hier komen die weten eigenlijk gelijk al wat ze willen hebben.” Vaak hebben dansscholen kledingvoorschriften en de mensen die binnenkomen die zijn verplicht om dat balletpakje, die panty, die schoenen… zo’n setje te nemen.”

Dance and Fashion Enschede

Jaartje proberen

Voorheen zat in Enschede de balletwinkel Papillon, die zat onder de Bijenkorf. Deze winkel wilde weggaan uit Enschede en dat vond Carola best jammer. “Ik heb zelf vroeger klassiek ballet gedaan en destijds zat mijn dochter op ballet en zij zouden dus gaan stoppen. Dat is heel jammer, want er heeft hier altijd een balletwinkel gezeten. Anders zou je naar Arnhem moeten, daar zit de volgende winkel. Toen ben ik gaan praten op het hoofdkantoor in Amsterdam en ik kon het een jaartje proberen.” Na het eerste jaar zocht Carola een andere locatie. “Het is hier veel leuker, veel gezelliger en het is een leuk straatje.”

Inmiddels zit Dance and Fashion alweer vijf jaar in de Haverstraatpassage. De klanten komen uit de hele regio en soms ook verder weg. “We hebben nu ook steeds meer Duitse klanten,” vertelt Carola. “Die gaan dan echt heel bij en enthousiast weg en maken buiten nog foto’s. Dat geeft best wel een leuk gevoel. En ik had een keer een groep wat bekendere dansers in de winkel, die ook heel enthousiast waren. Die waren van het nationaal ballet.”

Dance and Fashion Enschede

Passie voor dansen

Carola is trots op haar winkel en dat grote dansscholen Dance and Fashion kiezen om hun dansspullen te halen. Volgens Carola komt dat deels door de goede service: “Als je goede service biedt aan klanten en ze merken dat je er veel van af weet, dan komen ze terug. Als je hier wilt werken moet je dus iets met dansen hebben. Als je er geen passie voor hebt, dan kun je het ook niet vol enthousiasme doen.”

Tutu’s en glinsterdingen

Vaak staan er moeders met kleine kinderen voor de etalage. Of jonge moeders die zwanger zijn, die zijn heel enthousiast: “Nou als het een meisje wordt, dan gaat ze op ballet hoor.” Carola hoort dat best vaak. “Het stimuleert mensen om op dansen te gaan. Vooral met kinderen, dat moeders dat zo leuk vinden en kleine kinderen die langs komen lopen. Die tutu’s en de glinsterdingetjes dat trekt natuurlijk. Die staan dan echt achter de etalage geplakt. En dan komen de moeders binnen en vragen ze soms naar een balletschool. Ook zijn er wel eens studenten die hier binnen komen. Die kennen Enschede meestal niet, dus dan vragen ze wat hier voor balletscholen zitten. Dan geef ik ze graag advies.”


Meer over Dance and Fashion ontdekken?

Dance and Fashion kledingwinkels

Nu gesloten10:30 - 17:30

Haverstraatpassage 38, Enschede

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.