Bistro Dreams laat dromen uitkomen

Door Rebecca Tank 12 januari 2018

Bistro Dreams betekent niet alleen voor eigenaren Bas en Daniël een droom die uitgekomen is, maar ook voor hun personeel. Het concept achter het restaurant is gebaseerd op Jamie Oliver’s restaurant Fifteen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij Bistro Dreams opgeleid worden om uiteindelijk volwaardig mee te draaien in de maatschappij. “Als je ziet met hoeveel passie en enthousiasme onze leerlingen werken, dat is echt ongelooflijk.”

Hokjesdenken

Het personeel dat opgeleid wordt door Bas en Daniël ontvangt een Wajong-uitkering. Dit kunnen jongeren zijn met psychische klachten, een burn-out of lichamelijke beperkingen. “Mensen zijn geneigd om in hokjes te denken,” legt Daniël uit. “We hebben hier bijvoorbeeld een jongen aan het werk waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien wat er aan de binnenkant in hem omgaat. Maar als je met hem werkt, dan uiten deze psychische klachten zich veel duidelijker. Wanneer je het verhaal achter de persoon niet kent, ben je snel geneigd om iemand de veroordelen. Dat vinden wij onterecht.”

bistro-dreams-2

Bistro Dreams

“Het taboe omtrent mensen met een Wajong-uitkering willen we doorbreken. We willen juist dat mensen hier naartoe komen, omdat de sfeer goed is, het eten lekker is en we als team gastvrij zijn. Ongeacht wat je achtergrond is. Binnen een goedlopende bistro moet je de ruimte kunnen creëren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te kunnen begeleiden. Je wil namelijk dat ook zij gewoon mee kunnen draaien met de rest van de maatschappij. Zij willen ook als volwaardig gezien worden,” vertelt Bas.

“Ik heb een Wajong-uitkering, maar eigenlijk wil ik dit helemaal niet. Ik wil gewoon werken.”

Erkend diploma

Twee jaar geleden zijn Bas en Daniël met Bistro Dreams begonnen en inmiddels hebben al zes personeelsleden een erkend diploma behaald. “Als je ziet hoe ontzettend zij gegroeid zijn, dat is echt geweldig,” vertelt Daniël trots. “Ik vind het super om te zien hoe je iemand meer vertrouwen kunt geven. Je maakt ze ook als mens sterker. Ze stralen veel meer,” vult Bas aan.

bistro dreams
Foto: Bistro Dreams

Van fouten leren

“Wij nemen echt de tijd om ons personeel individueel te begeleiden. De jongste leerling op dit moment is 28 jaar en de oudste leerling is 34 jaar. Gemiddeld halen onze leerlingen binnen een jaar hun diploma, maar het is ook mogelijk om het binnen zes maanden te doen. Het ligt echt aan hun eigen snelheid. Daarnaast vinden we het belangrijk om hen te leren dat fouten maken niet erg is. Als er iets verkeerd gaat, is dat juist het moment om van te leren.”

Meer informatie over het werk-en leertraject vind je hier.

Bistro Dreams restaurants en horeca

Op aanvraag

Walstraat 5, Enschede

Bekijk meer:restaurants en horeca