Rocco van Stanislaus Brewskovitch: “We nemen ons bier en het bedrijf heel serieus, onszelf iets minder”

Door Rebecca de Graaf 20 september 2017

Persoonlijk hebben we de dikke trui al meer dan een week aan, maar morgen gaat de herfst dan toch officieel beginnen. Dit is goed nieuws voor de bierliefhebber: er mag weer bokbier gedronken worden! Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch legt uit waarin zijn eigen gebrouwen Bockie Wonderland zich onderscheid van de normale bokbieren.

Van festival naar speciaalbierzaak

Rocco Chin Stanislaus Brewskovitch Enschede
Eigenaar Rocco Chin

Voor Rocco is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat hij nu een speciaalbierzaak heeft. “In augustus 2014 zat ik met een paar kameraden speciaalbiertjes te drinken bij café De Beiaard. Wij zijn enorm fan van speciaalbieren en het leek ons leuk om een bierfestival in Enschede te organiseren. In aanloop naar dat festival hebben we een aantal brouwers uitgenodigd. Zij wilden wel komen, maar dan wilden ze ook graag hun biertjes in het oosten van het land hebben staan. Drie jaar geleden bestond zo’n winkel in Enschede nog niet. Dus hadden we zoiets van, waarom beginnen we geen speciaalbierwinkel nu we toch bezig zijn? Het idee voor een bierfestival was dus eerder aan de orde, maar uiteindelijk vond de opening van de winkel eerder plaats.”

Bijzondere verhalen

all black stanislaus brewskovitch enschede
Stanislaus Brewskovitch verkoopt ook gave shirts

Achter elk speciaalbiertje dat Rocco gebrouwen heeft, zit een bijzonder verhaal. Deze verhalen zijn onder andere ontstaan door zijn passie voor reizen. “Het reizen zie je terug in het type speciaalbier, vooral in ons merk All Black. De All Blacks is het Nieuw-Zeelandse rugby team. Samen met mijn kameraad heb ik een aantal maanden door Nieuw-Zeeland rondgetrokken. We hebben de All Blacks zien spelen en ik ben gelijk fan geworden van rugby. Dus toen ik een stout ging maken, wist ik al snel dat ik hem All Black zou noemen. Er zit alleen Nieuw-Zeelandse hop in dit biertje en het teken van Nieuw-Zeeland is verwerkt in het etiket.”

‘We nemen ons bier en het bedrijf heel serieus, onszelf iets minder’

Dans, Bockie Wonderland

bockie wonderland Stanislaus Brewskovitch Enschede

Niet alleen Rocco’s liefde voor verre reizen, maar ook zijn passie voor muziek zie je terug in zijn bieren. Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk humor in zijn bedrijf te stoppen. Dit zie je terug in de campagneposters en de namen van de bieren. Het bokbier Bockie Wonderland verwijst overduidelijk naar de hit van Earth, Wind & Fire. “Onze Bockie Wonderland is een herfstbok van 6,5%. Hij is net iets anders dan een normaal bokbier. Ik heb er kaneel aan toegevoegd en een beetje rookmout, zodat je een licht rokerig aroma proeft. Ik vind het een mooi biertje, de smaak is apart en het etiket is mooi. Je drinkt bier om het totaalplaatje. Het is niet alleen de inhoud, maar ook het verhaal erachter. Het is een lekker gangbaar bokbier dat net een twist heeft ten opzichte van andere bokbieren,” vertelt Rocco trots.

Thuis brouwen

Er gaat een heel proces aan vooraf voordat Bockie Wonderland in de winkel verkrijgbaar is. “Allereerst maak ik een proefbrouwsel met een recept dat ik in mijn hoofd heb. Vervolgens ga ik aan de slag met de verhoudingen en ingrediënten. Dit doe ik allemaal thuis op mijn eigen gasfornuis. Als ik tevreden ben, laat ik het anderen proeven om te horen wij zij ervan vinden. Als het brouwsel perfect is, ga ik het opschalen en dit doe ik in Ootmarsum. Zolang we nog geen eigen brouwerij hebben, brouw ik hier mijn bier. Het brouwen duurt een dag. Afhankelijk van het type bier dat je brouwt, duurt het nog zo’n vier tot  vijf weken voordat je het bier kunt drinken. Bij zwaardere en donkere bieren moet je nog wat langer wachten, zodat het bier beter kan rijpen. Dit jaar heb ik 20 hectoliter aan Bockie Wonderland gebrouwen.”

Tweede bokbier in de maak

bockie wonderland stanislaus brewskovitch enschede
De discobal maakt het helemaal af

Het bokbierseizoen is uitgegroeid tot de belangrijkste maand in bierland. Wist je trouwens dat de herfstbok een typisch Nederlands product is? “Het orginele bokbier komt uit Duitsland, maar dit is een lentebok. In Nederland is ooit iemand begonnen om er een donker biertje van te maken,” legt Rocco uit. “Dit jaar komt er naast Bockie Wonderland nog een tweede bokbier van Stanislaus Brewskovitch bij. Op dit moment zit hij nog in de lagertank, maar ik hoop hem vanaf 27 september in de winkel te hebben liggen.” Ook dit bier heeft een naam met een knipoog: Bock the Casbah, afgeleid van een nummer van The Clash. Drie keer raden welk liedje Rocco de komende weken in zijn zaak gaat draaien?


Meer over Stanislaus Brewskovitch ontdekken?

Stanislaus Brewskovitch speciaalzaken

Nu gesloten13:00 - 01:00

Stadsgravenstraat 59, Enschede

Bekijk meer:speciaalzaken

 

 

 

 

adv.