Robert van Comicasa: Het spel Mysterium speel je écht samen

Door Jannike Huisman 9 augustus 2017

Tijdens regenachtige dagen in de vakantie krijgen we zin om een ouderwets gezellig bordspel te spelen. Robert van der Weide-Zeelenberg van comics- en spellenwinkel Comicasa tipt Mysterium, een spel dat je écht samen doet.  

Favoriete spel

Robert: “Op dit moment is Mysterium mijn favoriete spel. Het is van origine een Pools spel en ik vind het thema boeiend. Het is een coöperatief spel en dat is weer eens wat anders dan dat je tegen elkaar speelt. Mysterium is een variant op het bekende partyspel Dixit. Daarnaast is het een heel mooi spel, het is heel grafisch en het is ook allemaal goed uitgewerkt. Het zit goed in elkaar.”

Even kort hoe het spel werkt: “Je speelt met een groep. Eén speler is een geest, die is vermoord in een groot landhuis. Hij weet door wie, waar en wat het moorwapen is en dat probeert hij aan de andere spelers duidelijk te maken met clues. De andere spelers moeten de clues combineren en uitzoeken wie de moordenaar is.”

comicasa enschede

Samen griezelen

“De spelers worden uitgenodigd in het grote landhuis om de moord op te lossen. Ik raad aan om Mysterium te spelen in een donkere kamer met een kaarsje aan en een zwarte kat op de bank,” zegt Robert lachend. “Je kunt het spel met vrij veel spelers doen: twee tot zeven. Ik zou het zelf met minimaal vier spelers doen. Dit spel is een hele goede stap als je begint met coöperatieve spellen. Die spellen spelen wel wat anders dan Catan of Carcassonne. Je speelt het echt samen en uiteindelijk is iedereen de winnaar.”

Jong en oud

“Het spel is eigenlijk voor een hele brede doelgroep. Er staat vanaf tien jaar, maar jonger kan wel. Het is geen lichtgewicht spel, maar ook geen zwaargewicht in de bordspellenwereld. Je kunt het dan ook met jong en oud spelen en omdat je samenspeelt merk je niet zo veel van het niveauverschil tussen de spelers. Dat maakt het spel voor iedereen leuk.”

Mysterium is een spel voor 2 tot 7 spelers. Een spelronde duurt ongeveer 42 minuten. Mysterium kost €37,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Comicasa.


Meer over Comicasa ontdekken?

Comicasa boekhandels

Nu gesloten12:00 - 17:00

Zuiderhagen 35, Enschede

Bekijk meer:boekhandels

adv.