Kibbeling van de beste vis

Door Jannike Huisman 26 juli 2017

De klanten van Visspeciaalzaak Hampsink komen vaak terug omdat de kibbeling zo lekker is. Het is één van de meest verkochte producten. Eigenaar Richard legt uit waarom de kibbeling van zijn zaak zo lekker smaakt.  

“Ik verkoop als één van de weinige viszaken in Enschede en omstreken kibbeling van kabeljauw. Dit is Noorse kabeljauw, dus het wordt in Noorwegen gevangen en op de boot wordt het al in porties gesneden. Het gaat daar de vriezer in en dan komt het bij Urk, bij de visgroothandel. Die brengt het naar mij ongeveer twee keer in de week”

Sappig visje

“De kibbeling wordt in grote brokken in zakken aangeleverd van 25 kilo. Die ontdooien wij en die snijden wij in stukjes van 4 of 5 centimeter en dan gaat het door beslag. Dat beslag wordt gemaakt van visbakmeel en dat kun je eigenlijk vergelijken met pannenkoekmeel. Althans, zo ziet het er uit. Dat beslag zorgt ervoor dat het een mooie krokante korst krijgt. Als je niet het goede beslag hebt, dan wordt de vis droog. Dus de kunst is om het vocht in de vis te houden, om het sappig en smeuïg te houden.”

Vers gebakken kibbeling

“Dan wordt het op 180 graden in goede plantaardige visbakolie 4 of 5 minuutjes klaargemaakt. Dat gebeurt altijd vers. Ik heb kibbeling rauw in de koeling staan en op het moment dat klanten hier komen, wordt het ter plekke gebakken. Ik heb liever dat mensen even moeten wachten, dan dat de kibbeling wordt voorgebakken en dan nog een keer wordt gebakken en alleen maar vettig wordt.”

Visspeciaalzaak Hampsink kibbeling Enschede

Gezonde snack

Het is een heerlijke en gezonde snack. In vis zit natuurlijk veel omega-3 en doordat je de goede olie gebruikt. Mensen denken altijd, in olie of vet gebakken is ongezond, maar het is gewoon plantaardig.

Andere smaakbeleving

“Kabeljauw is gewoon de lekkerste vissoort die je voor kibbeling kunt gebruiken. De structuur van de vis is anders. In het begin had ik het ook van Pollak (een andere vissoort). De kabeljauw heeft echt hele kleine mootjes, de structuur maakt dus dat het lekkerder smaakt. De Pollak is wat harder van structuur. Kabeljauw is een vis die ietsjes duurder is, maar ik wil gewoon een stuk kwaliteit verkopen.”


Meer over Visspeciaalzaak Hampsink ontdekken?

Visspeciaalzaak Hampsink Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Marktstraat 4, Enschede

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.