Binnen- en buitenkijken bij Karlijn: ‘Ik word blij van groen en kleur’
Sinds ruim een jaar is Karlijn Cavens (38) de trotse eigenaar van een jaren 70-woning in Tongelre. Daar zat wat…
Een urban jungle: zo kun je de woning van Rosalien Vincken (24) uit Eindhoven noemen. Van monstera’s tot kruisingen tussen verschillende plantensoorten: niets is te gek. Op haar Instagramaccount Greeny lab deelt ze verzorgingstips met ruim 31.000 volgers. “Er is hier altijd wel iets te doen.”
Misschien komt Rosalien je bekend voor: in 2020 liet ze ons al haar huis zien. Ze woonde toen tijdelijk in bij haar moeder in Geldrop. “Maar zodra ik mijn eigen plekje op Strijp-S heb, zet ik heel de woonkamer vol, hoor!”, zei ze nog. En zo gezegd, zo gedaan.
Ongeveer een jaar geleden verhuisde Rosalien samen met haar twee katten Poezel en Friendo naar een nieuw thuis op Strijp-S. Een licht appartement met één slaapkamer, een balkon en véél planten. Dat zag er wel anders uit toen ze voor het eerst een kijkje nam in de woning. “Alles was donker: de muren, de plinten, de meubels… Ik hou van wit, dus ik heb alles geverfd en eruit gehaald. Nu voelt het bijna helemaal als mijn thuis. Als ik binnenkom, denk ik: wat ben ik gelukkig.”
Waar je ook kijkt: in elke hoek spot je groene vrienden. “Ik zeg altijd: ‘Het huis is van mijn planten, mijn katten en mij’.” Het is volgens Rosalien nog steeds een grote collectie, al zijn het er inmiddels wel wat minder. “Bij mijn moeder in huis had ik een hele plantenkamer en toen moest alles hier naartoe verhuizen. Sommige planten heb ik achtergelaten. Er zaten er zelfs bij van twee meter lang.”
Tekst loopt door onder de fotogalerij >
Rosalien maakte haar huis helemaal plant proof: “Alles is op wieltjes verrijdbaar en makkelijk tilbaar.” Zo kan ze de planten in no-time verplaatsen, bijvoorbeeld in de wintermaanden. Dan mogen ze bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming staan, legt Rosalien uit. Elk seizoen past ze haar huis aan aan haar planten.
In het appartement van Rosalien spot je luchtbevochtigers en apparaatjes die de luchtvochtigheid en temperatuur meten. Zo voorkomt ze dat de planten uitdrogen en weet ze precies wat ze op welk moment nodig hebben. “Het is een eeuwige strijd. Ik heb zelfs planten van 160 euro, daar kijk je wel mee uit.”
In een hoekje in de woonkamer staat een kast met planten. Een item springt vooral in het oog: een rekje waarin schattige miniplantjes staan. Een van Rosaliens plantprojecten. “Dat is mijn Anthurium hybrid seedlings-project. Hierbij kweek je speciale kruisingen van twee planten. Dat doe je van zaadje af aan.” Op haar Instagramaccount deelt Rosalien het proces en tutorial-video’s waarin ze haar volgers uitlegt hoe het werkt. “Sommige zaadjes zijn al tientallen euro’s. Het gaat geregeld mis en dat deel ik ook, zodat mijn volgers er iets aan hebben. Ik vind het leuk om mensen iets te leren.”
Inmiddels heeft Rosalien veel kennis van planten. Ze weet bijvoorbeeld precies welke voedingsmixen haar planten nodig hebben. “Het zijn net mensen. Wij hebben ook water, voeding en licht nodig. Het is één pot nat.”
Tekst loopt door onder de fotogalerij >
Amerika, Australië, China en Ecuador: zomaar wat landen waar de planten van Rosalien vandaan komen. “In Nederland en Europa groeit niets spannends.” Om die collector’s items te bemachtigen, moeten ze eerst een flinke reis afleggen per post. “De planten hebben wel een paspoort nodig om ze te versturen. Net als mensen weer.” Hoe dat zit? Zo’n plantenpaspoort is verplichte informatie die je meestuurt bij het verkopen en vervoeren van planten. Dit maakt het voor landen makkelijker om te voorkomen dat planten ziektes en plagen naar binnen brengen.
Tekst loopt door onder de fotogalerij >
Een van Rosaliens favoriete plekken in huis is de slaapkamer, waar ze zowel overdag als in de avond tot rust komt. Daar staat onder andere een kastje met edelstenen en waxinelichthouders van zoutsteen. Naast het bed ligt een yogamat. En natuurlijk zijn er planten. “Het is hier superrelaxed. Overdag leg ik een plaid over het bed heen en zit ik hier op bed, aan mijn Instagram te werken bijvoorbeeld. Mijn kat Poezel ligt er vaak te slapen. Elke avond is er een kleine verbouwing en haal ik de plaid eraf, zodat het echt een rustplek wordt.”
Tekst loopt door onder de fotogalerij >
Heb je ook een woning met een mooi verhaal, een prachtige inrichting of vind je het gewoon leuk om over jouw stukje Eindhoven te vertellen? We zoeken nog mensen voor de rubriek Binnenkijken Bij. Je mag ons altijd mailen via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken