Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lieke woont in een kloosterloft: ‘Alles zo lelijk dat het mooi wordt’

Door Redactie Eindhoven 15 juli 2020

Ooit was dit het domein van de Broerders van Liefde, nu vind je in het Rijksmonument van Eikenburg zo’n zeventig kloosterlofts. Lieke van Bree woonde eerst in Meerhoven, had haar huis daar al heel bijzonder ingericht en verhuisde eind 2017 naar haar veel kleinere loft in Eikenburg. We blikken even terug naar deze bijzondere woning. “Alleen de koelkast is nieuw.”

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Vintage items

Foto: Bea Straver

“Ik wilde eigenlijk een oude vintage-koelkast. Maar die slurpt energie.” Die koelkast is dan ook het enige dat je doet denken aan het hier en nu. Moderne apparaten zie je verder niet. Nee, zelfs geen tv. Haar loft is toch vooral ingericht met spullen van jaren geleden, die ze overal vandaan haalt of zelf maakt. Alles ademt hier geschiedenis. Al zou dat misschien muf ruiken … dat doet het toch zeker niet.

Elvis het varken

Foto: Bea Straver

Haar loft heeft drie etages. Via een halletje kom je in de slaapkamer. Lieke zelf slaapt onder de nok, op haar derde etage. De bedoelde slaapkamer is nu meer een verzamelplaats voor allerlei spullen. In de hoek staat Elvis, een groot pvc-varken dat ze aan het versieren is, naast nog enkele verhuisdozen die nog uitgepakt moeten worden. “Ik heb er nog veel meer, dat gaat hier niet meer passen.”

Uit een gesloopt restaurant

Foto: Bea Straver

Hier verder een oude kast, passpiegel van Ikea (ja, toch wel iets van ‘nu’, “vind maar eens een grote passpiegel”), een rek voor accessoires en nog wat vreemde elementen met bloemen, zie links op de foto hierboven. “Die komen uit een oud restaurant in Geldrop”, vertelt misschien wel Eindhovens creatiefste bewoner. “Dat restaurant werd gesloopt en vlak daarvoor heb ik ze eruit kunnen halen. Ik moet nog een plekje voor ze vinden.”

Woonkamer

Foto: Bea Straver

Met een trap ga je naar boven en daar vind je een huiskamertje met keuken, onder het schuine dak. In dat dak zitten grote ramen, die helemaal open kunnen en met uitzicht op prachtige oude bomen.”De natuur komt hier naar binnen.”

Jungle

Maar ook binnen is er veel natuur: “Mijn vorige huis in Meerhoven was één jungle.” Dát is pas een verhuizing, overigens, van de nieuwbouwwijk naar een Rijksmonument… “Hier ga ik er ook een jungle van maken.” En inderdaad, overal waar je kijkt zie je planten. Een deel van de muur die nog wit is komt ook helemaal vol te hangen met planten.

‘Kotsend oog’

Foto: Bea Straver

In de hoek hangt een soort stoffen, ja, wat is het eigenlijk? Schilderij, kunstwerk, breidinges? “Ik noem het het kotsend oog. Ja, er zijn hier zoveel lelijke dingen bij elkaar dat het mooi wordt.”

 

Foto: Bea Straver

De lofts van Eikenburg zijn een project van Trudo. Om in aanmerking te komen voor een loft moest je aan een aantal criteria voldoen. De geïnteresseerden moesten solliciteren en Lieke was één van de gelukkigen. Belangrijk: het is de bedoeling dat de bewoners van dit prachtige stukje Stratum vooral samen hier gaan wonen. Lieke wil in de hal bij de ingang een ruilkast neerzetten. Daar kan iedere buur spullen neerzetten, om te ruilen dus. “Ik heb al een zware, eikenhouten kast op het oog.” Als die kast hier in de mooie kloosterhal komt, dan moet wel het houten beeld van Sint Trudo een ander plekje krijgen.

Natuur en stad

Eikenburg zoals het er nu uitziet. Lieke woon bovenin, links van de hoge, smalle ramen
De indrukwekkende kloosterhal
De binnenplaats van Eikenburg
Bordje in de keuken van Lieke

Op dit moment (red: 2018) wonen er nog twee broeders in het helemaal verbouwde Eikenburg en de kapel is nog in gebruik. De nieuwe bewoners zijn bezig hun loft in te richten. “Ik hoor af en toe dat er verhuisd wordt en dan is er weer iemand aan het timmeren. Maar verder is het hier heerlijk rustig. Ik woon in de natuur, maar toch in Eindhoven en niet ver van de stad.”

Hoe woon jij?

Woon jij ook in een bijzonder Eindhovens pand of is jouw inrichting uniek? Zouden we ook eens bij jouw mogen binnenkijken? Laat het weten! Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen naar je toe!

Lees ook:

Wil je zien: binnenkijken in dit miljoenenpand aan de Kleine Berg dat nu te koop staat!

Heb je toevallig nog een miljoentje liggen ergens? Dan hebben wij dé droomwoning voor je gevonden. A...
inkijkmuseum

Binnenkijken bij Martin van het Inkijkmuseum: ‘ik verzamel al 18 jaar kunst van over de wereld’

Als je niet oplet, loop je er zo voorbij... het Inkijkmuseum in het oude Spoelhuis aan de Dommelstra...
Binnenkijken Tanja Zweers

Binnenkijken bij interieurontwerpster Tanja: ‘Hier en daar wat design, maakt het helemaal af’

We nemen je graag mee terug naar de woning van deze superleuke Eindhovenaar met een pareltje van een...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.