Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jaa! We kunnen eindelijk binnenkijken in de oude Paterskerk!

Door Jasper Scheffers 15 oktober 2019

Nog even wachten en dan gaat het echt open: DOMUSDELA, het oude Mariënhage. De laatste puntjes worden nu nog op de ‘i’ gezet maar op 8 november opent het  gebouw officieel de deuren. Groot feest, want op 9 november start GLOW dit gebouw als één van de hoogtepunten. Wij namen alvast een kijkje!

Het is een enorm complex. Een paar jaar geleden was het nog een klooster van de Augustijnen. Het hele terrein is historisch van groot belang voor de stad: vroeger stond hier namelijk het kasteel Ten Hage van de heer van Eindhoven. In de 15e eeuw schonk deze het kasteel aan de Augustijnen die het klooster Mariënhage stichtten.

Ruïne

Even terug in de tijd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het klooster in brand gestoken, waardoor de kerk in een ruïne veranderde. De monniken vluchtten naar Den Bosch, maar in 1629 kwamen ze weer terug naar Eindhoven. Hierna wisselde het gebouw meerdere keren van eigenaar. Zo werd het pand in 1890 opgekocht door de Augustijner Missie en die maakte er weer een klooster van.

Tekst loopt door onder de foto

Toegang DomusDela
De hal waarmee de verschillende gebouwen met elkaar worden verbonden. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Ontmoeten en verbinden

DOMUSDELA staat volledig in het teken van “ontmoeten en verbinden”. Vroeger heeft deze plek deze functie al gehad en dit zal dus zo blijven.Het gebouw moet volgens de coöperatie een open karakter gaan krijgen. Zo zal de binnenplaats via de achterkant toegankelijk zijn via de Dommeltuin. Om toegang te krijgen vanuit het centrum is tussen de gebouwen in nieuwbouw gebouwd. Deze nieuwbouw verbindt de drie delen van het complex (de Paterkerk, het voormalig Augustinianum en het woongedeelte) met elkaar. De nieuwbouw, ook wel ‘De Knoop’ genoemd, is bewust minimalistisch en licht uitgevoerd zodat de historische elementen duidelijker zichtbaar blijven.

Tekst loopt door onder de foto

Paterskerk
De Paterskerk van binnen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Rouw- en trouwceremonies

De Paterskerk wordt een ceremoniehuis, evenals de studentenkapel. Deze ruimtes zijn bedoeld voor verschillende doeleinden zoals rouw- en trouwceremonies, maar ook voor meetings. Alle  geloofsuitingen als beelden en kruisen zijn verwijderd. Er zal daarom geen mis meer gegeven worden en ook een kerkelijke uitvaart of huwelijk is niet mogelijk. Het is namelijk een plek voor iedereen. Ongeacht je geloof.

Ontmoetingsplek

Hierna is de paterskerk in 1898 gebouwd en werd ook het Gymnasium Augustinianum opgericht. Het complex werd later uitgebreid met een studentenkapel en een wetenschappelijke bibliotheek. Uiteindelijk hebben de Augustijnen het klooster in 2017 overgedragen aan coöperatie DELA die het nu verbouwd hebben.

Tekst loopt door onder de foto

Binnenplein DomusDela
Het binnenplein van DomusDela. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Restaurant en hotel

In het oude Augustinianum komt een brasserie en zelfs een hotel. Het verkeer rijdt aan de andere kant van het gebouw langs, daar heb je als logee geen last van. Op de begane grond van het hotel komen conferentieruimtes. De voormalige studentenkapel wordt een ceremoniehuis voor kleinere groepen tot 250 man. Heb je een feestje waar de kerk te groot voor is, dan kun je altijd nog hier naartoe.

Horeca

De ruimte onder de kapel wordt nu nog gebruikt als kantine voor de bouwvakkers, in 2020 moet hier een nieuwe horecagelegenheid komen. Vanuit de binnenplaats kom je in de Dommeltuin uit waar in de toekomst een brug moet komen over de Dommel, hierdoor komt er een verbinding met het NRE-terrein.

Tekst loopt door onder de foto

Altaar Paterskerk
Vanuit het hotel en het restaurantgedeelte is het oude Altaar te zien. Deze is uit de kerk gehaald en wordt tentoongesteld in het openbare gedeelte van het gebouw. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Woongedeelte

Het laatste deel van het klooster is het woongedeelte waar het oudste stuk van het klooster zich bevindt. Dit gedeelte wordt momenteel tijdelijk verhuurd aan de GGZE. Over enkele jaren krijgt het een nieuwe, nog onbekende bestemming. Zodra we meer weten, lees je dat natuurlijk hier op indebuurt Eindhoven!

 

Studentenkapel DomusDela
De Studentenkapel van binnen. Foto: Jasper Scheffers Fotografie.

Lees ook:

Tapijtcentrum Nederland

Toen in Eindhoven: dat mooie pand aan de kop van het kanaal

In 201o brandde een van de mooiste panden van Eindhoven af. Aangestoken zeggen sommigen. Een ongeluk...

Toen in Eindhoven: mooi filmpje van hoe onze stad er vroeger uitzag

Leuke stad Eindhoven, maar als je er woont zie je dagelijks dezelfde dingen. Leuk dus om eens lekker...
ir. Ottenbad

Toen in Eindhoven: het Ir. Ottenbad op oude foto’s

Op 9 september is het Ir. Ottenbad 50 jaar. Tijd voor wat oude foto's, want dit zwembad zag er in he...

adv.