Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in het vintage paleisje van Amanda: ‘Spullen moeten een verhaal hebben’

Door Chloë van der Smitte 18 september 2020

Marktjes en kringlopen afstruinen, Marktplaats tot in de late uurtjes afzoeken en zelfs tripjes naar het buitenland maken: de Eindhovense Amanda van der Veen (32) heeft er werkelijk alles voor over om vintage parels te vinden. “Ik ben echt een verzamelaar. Ik vind het gaaf als spullen een verhaal hebben, dat brengt een item tot leven.”

Zodra je het appartement van de vintage queen betreedt, dringt een verflucht je neus binnen. “Ik heb gisteren de kozijnen in de hal nog snel wit geverfd”, vertelt Amanda. “Ik dacht, dat is toch net wat mooier voor op de foto. En het moest toch gebeuren!”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken amanda
Amanda haalt ook inspiratie uit magazines zoals de VT Wonen. Foto: indebuurt

Verslavend

Amanda heeft een enorme passie voor interieur. Haar huis is voor haar gevoel dan ook nooit ‘af’: “Ik zie altijd wel dingen die nog moeten gebeuren, zoals de plinten of een stopcontact dat nog niet netjes is afgewerkt. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om steeds iets aan mijn woning te doen. Het is best verslavend…”

Alles op de schop

Die kleine klussen, daar draait Amanda haar handen niet meer voor om. Voor ze hier kwam wonen zo’n twee jaar geleden, moest de boel compleet verbouwd worden. “Alles ging op de schop. Het enige dat overeind is gebleven, zijn de muren en deuren. Ik wist van tevoren dat het een ingrijpende verbouwing zou worden, maar zo kon ik het wel echt helemaal eigen maken.”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken amanda
Een mooi hoekje met onder andere vintage Chanel schoenen in een vaas. Deze kocht Amanda over van een fotograaf via Marktplaats. Foto: indebuurt

Bij anderen douchen

Samen met haar vader kluste Amanda zo’n vijf maanden erop los. “Het was een heftige periode. Het verbouwen kon alleen in mijn vrije tijd, naast mijn baan. Tijdens de verbouwing had ik geen badkamer en moest ik dus bij vrienden douchen, of op het werk. De minder leuke kanten van het klussen, maar het was het allemaal waard!” Of ze zo’n klusproject nog eens zou doen? “Lastig! Alleen als ik mijn droomhuis tegenkom, een jaren 30-woning, wil ik het wel overwegen…”

Stories of vintage

Amanda heeft goed voor ogen wat ze wil en dat is te zien aan haar woning die tot in de puntjes afgestyled is. Het ene hoekje is nog mooier dan de ander. ‘Stoffige’ koffers opgestapeld, een bijzondere vaas met prachtige bloemen, vintage lampen die ze zelf pimpt: Amanda weet van elk item iets nieuws te maken en deelt haar creaties maar al te graag op haar Instagramaccount Storiesofvintage. “Ik vind het leuk om anderen te inspireren. Is het niet met een bijzondere vondst, dan wel met het verhaal achter een item, een nieuw hoekje, transformaties in mijn eigen huis of stylingtips.”

Tekst loopt door onder de foto

View this post on Instagram

Before & After! 📸 (eigenlijk after & before 😉 swipe ➡️ voor de before foto). Wat is dit heerlijk thuiskomen: de inmiddels, na bloed-zweet-tranen, wit geschilderde deuren en kozijnen maken de hal een stuk lichter en frisser. En rustiger. Want een gouden muur én een roze muur én dan ook nog eens crème kozijnen en donkerblauwe deuren was natuurlijk wel een beetje teveel van het goede. 💁🏼‍♀️ En wat vond ik ze spuuglelijk, die blauwe deuren met lompe metalen deurklinken! Nu fris wit met nieuwe matzwarte deurklinken (Wat zijn die krengen duuuur! Je koopt er natuurlijk nooit maar één maar meteen voor alle deuren…). Maargoed, dit project kan ook weer afgevinkt worden! ✅ Dit weekend even vrij van klussen. En jullie? Wie heeft er volop in huis geklust dit weekend?

A post shared by ✽ Stories Of Vintage ✽ (@storiesofvintage) on

Items met een verhaal

Amanda laat zich vooral inspireren door de reizen die ze maakt en de verhalen achter haar parels. “Als ik op vakantie ben, zoek ik altijd wel een kringloop of brocante markt op. Soms plan ik zelfs een speciale vintage trip in naar Frankrijk of Engeland, samen met mijn moeder. Dan gaan we op jacht naar de mooiste items. Als ik iets zie, zoek ik altijd de inscriptie of merknaam/ontwerper op en kom er zo achter waar iets vandaan komt. Zo komt een item helemaal tot leven voor mij.”

Opgestapelde kisten

Als we Amanda vragen naar zo’n bijzonder verhaal, wijst ze meteen naar een vintage kist die opgestapeld staat in het hoekje naast de bank. “Ik zag dat de naam Johan van Oldenbarnevelt er in stond en wist dat deze naam in mijn familiestamboom voorkwam. Ik ben verder gaan ‘graven’ en kwam er al snel achter dat het ook de naam van een handelsschip was vroeger. Later werd het een cruiseschip en is het helaas door een brand vergaan. Dat schip ligt nu op de bodem van de oceaan. Deze kisten komen gewoon van dat schip af, hoe bijzonder is dat?”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken amanda
De onderste kist komt van het schip vandaan. Foto: indebuurt

Rouleren of doorverkopen

Op de vraag of ze nooit teveel items in huis haalt, moet Amanda stiekem wat lachen. “Nou, daar heb ik een heel handige berging voor, zo rouleer ik mijn spullen eens in de zoveel tijd. En anders verkoop ik het via Instagram. Ik weet voor elke parel een plekje te vinden!”

Woning met een verhaal

Heb je ook een woning met een mooi verhaal, een prachtige inrichting of vind je het gewoon leuk om over jouw stukje Eindhoven te vertellen? We zoeken nog mensen voor de rubriek Binnenkijken Bij. Je mag ons altijd mailen via [email protected].

Het favoriete plekje van Amanda. Foto: indebuurt
Een knus hoekje bij de bank. Foto: indebuurt
Een mengeling van vintage vondsten en nieuwe items, in een mooi groepje bij elkaar gezet. Foto: indebuurt
Dit is een van de vintage lampen die Amanda zelf opgeknapt heeft. Foto: indebuurt
De bordjes vond ze op reis. Foto: indebuurt
Bijzondere items op de eettafel. Foto: indebuurt
De eethoek. Amanda is niet bang om met donkere kleuren te werken, zo heeft ze een donkergroene muur en zwarte servieskast. Foto: indebuurt
Alle items in de zwarte servieskast hebben een verhaal. Foto: indebuurt
Amanda verzamelt Mariabeeldjes. Ze vindt ze vooral op brocante marktjes als ze in Frankrijk is. Foto: indebuurt
De slaapkamer van Amanda heeft een tof hotelgevoel. Foto: indebuurt
Ook hier zijn knusse hoekjes gemaakt. Foto: indebuurt
De allereerste vintage vondst: de designerriem van Moschino. Foto: indebuurt
In deze werkkamer pimpt Amanda vintage lampen die ze weer doorverkoopt. Foto: indebuurt
Ze geeft ze een nieuwe, frisse lampenkap en vervangt de elektra helemaal zelf. Foto: indebuurt
Tot slot mochten we nog een kijkje in de badkamer nemen. Het meubel heeft Amanda zelf ontworpen en gemaakt, samen met haar vader. Foto: indebuurt

Lees ook:

binnenkijken Lieke Nooij

Binnenkijken bij interieurstylist Lieke: ‘Het is geen showroom, er moet wel geleefd worden’

Voor haar klanten in Eindhoven en omgeving, stelt Lieke Nooijen (40) de mooiste interieurs samen ond...

Binnenkijken bij ‘plant mom’ Rosalien: ‘De planten zijn mijn redding geweest’

Je kunt Rosalien Vincken (22) misschien wel kennen als dé plant mom achter instagramaccount Greeny l...
groene oase aqeel

Binnenkijken bij de indoor ‘jungle’ van Aqeel: ‘Ik geef mijn planten namen’

Maar liefst 110 stuks: zoveel planten denkt Aqeel Akbar (37) te hebben. De Londenaar woont nog maar ...
inkijkmuseum

Binnenkijken bij Martin van het Inkijkmuseum: ‘ik verzamel al 18 jaar kunst van over de wereld’

Als je niet oplet, loop je er zo voorbij... het Inkijkmuseum in het oude Spoelhuis aan de Dommelstra...

adv.