Binnenkijken bij ‘plant mom’ Rosalien: ‘De planten zijn mijn redding geweest’

Je kunt Rosalien Vincken (22) misschien wel kennen als dé plant mom achter instagramaccount Greeny lab. Hierop deelt ze maar al te graag haar groene verzorgingstips- én tricks met haar bijna 19.000 volgers. “Het begon allemaal met één foto anderhalf jaar geleden, sindsdien heb ik een hele community om mij heen gebouwd. Ik heb er zelfs hechte vriendschappen aan overgehouden.”

Samen met haar twee katten Poezel en Friendo woont Rosalien tijdelijk bij haar moeder in Geldrop. Mét haar tientallen planten: ze gokt op zo’n 100 tot 150 stuks. Daar is niet veel van te zien zodra we bij haar binnenlopen, op wat enkele planten na.”Dat klopt, mijn planten staan boven. Maar zodra ik binnenkort weer mijn eigen plekje heb op Strijp-S, zet ik weer heel de woonkamer vol, hoor!”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt

Burn-out

Zo’n twee jaar geleden verhuisde Rosalien van haar appartement in Eindhoven noodgedwongen naar haar moeder in Geldrop vanwege een ernstige burn-out. “Ik had in die tijd een druk bestaan: zo werkte ik als grafisch designer én runde mijn eigen hoedenwinkel op Strijp-S. Ik werkte zo’n zestig uur in de week, gekkenwerk.”

Planten als redding

Rosalien kwam in de ziektewet terecht en ging van zestig uur per week naar nul. “Een hele ommezwaai voor iemand die altijd maar doorging. Om de boel een beetje op te fleuren kocht ik een plant. Die zette ik op Instagram en daar kwamen zoveel leuke reacties op dat ik ermee door wilde gaan. Ik ging me erin verdiepen en binnen no time wist ik alles over planten. Ik merkte dat ik door de planten rustig in mijn hoofd werd. Het is fijn om met je handen te werken en je hersenen even uit te zetten. Langzaamaan krabbelde ik overeind van mijn burn-out. Ik ben er nog lang niet, maar ik durf wel te zeggen dat de planten mijn redding zijn geweest.”

Tekst loopt door onder de foto

Deze planten staan in een soort kas omdat ze niet tegen tocht kunnen. Foto: indebuurt

Vijf uur per dag

Rosalien heeft haar handen vol aan haar groene vrienden. “Ik kan er makkelijk vijf uur per dag mee bezig zijn. Niet alleen met het verzorgen ervan, maar ook met het maken van foto’s, op dm’s reageren en met het posten op mijn feed.” Haar harde werk werpt z’n vruchten af, want inmiddels wordt de plant mom door allerlei merken benaderd om samen te werken. Zo sturen bedrijven haar planten of producten toe waar Rosalien weer unboxing stories over plaatst, haar ervaringen over deelt of simpelweg mooie content mee creëert. “Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn foto’s maak, omdat ik een heel herkenbare stijl heb. Maar dat zijn natuurlijk geheimen van de ‘chef’, die deel ik niet zomaar.”

Meet the Greenies

Naast het verzorgen van de plantjes en het bijhouden van haar social kanalen, organiseert Rosalien ook nog bijeenkomsten voor haar community: Meet the Greenies. “Elke derde zondag van de maand en telkens in een andere stad, organiseer ik een meeting voor ongeveer tien personen. Onder het genot van een drankje kun je dan al je vragen stellen, planten ruilen en kennis delen met elkaar. Superleuk om mijn volgers in real life te ontmoeten. Zo zie je maar dat planten zelfs verbinden.”

Tekst loopt door onder de foto

Rosalien zorgt ervoor dat haar planten niets tekort komen. Foto: indebuurt

Experimenteren

Genoeg gepraat! Tijd om ook de planten in ’t echie te bekijken: Rosalien neemt ons mee naar boven waar de planten in vooral één kamer uitgestald staan. We zien kassen, planten in hangpotten en een bak met planten met een soort eco-systeem. “Ik probeer telkens weer nieuwe dingen uit in mijn ‘laboratorium’, vandaar ook de naam Greeny lab. Ik houd van experimenteren. Zo probeer ik hier ook zoveel mogelijk de natuur na te bootsen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het kweken van mosballen. De mosballen groeien normaal in meren, maar ik probeer het in regenwater te doen. Zodra het regent, ren ik dan ook met mijn potjes naar buiten om het op te vangen. Ik ben waarschijnlijk een van de weinigen die dus blij is als het regent.”

Duurzaam

Daarnaast vindt Rosalien het belangrijk om ook duurzaam bezig te zijn met de planten. “Elk beetje helpt natuurlijk. Zo heeft elke plant zijn eigen aardemix. De meeste mensen gebruiken potgrond, maar er zijn zoveel milieuvriendelijkere opties. Ik mix daarom potgrond met kokossnippers, perliet (een vulkanisch gepoft gesteente) en boomschors. In het begin moest ik daar veel onderzoek naar doen, maar inmiddels ken ik de ‘recepten’ uit mijn hoofd en doe ik het vooral op gevoel. Ik weet precies welke plant wat nodig heeft. Ja, ik ben een echte plant mom.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Kennis delen

Al die kennis deelt Rosalien weer op haar Instagram en blog. “Dat vind ik erg belangrijk, de planten hebben mij namelijk erg geholpen in mijn herstel. Zo ben ik er ook achter gekomen dat ik naast mijn depressie, ook ADHD, PTSD en autisme heb. Door mijn kennis door te geven en open te zijn over mijn persoonlijke situatie, hoop ik anderen weer te inspireren én te helpen.”

Woning met een verhaal

Heb je ook een woning met een mooi verhaal, een prachtige inrichting of vind je het gewoon leuk om over jouw stukje Eindhoven te vertellen? We zoeken nog mensen voor de rubriek Binnenkijken Bij. Je mag ons altijd mailen via [email protected].

Lees ook:

 

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Even binnenspieken: zo ziet skatehal Area 51 er nu uit”

Even binnenspieken: zo ziet skatehal Area 51 er nu uit

Area 51
Ga naar “Even binnenspieken: dit is de kleinste én goedkoopste woning die nu te koop staat”

Even binnenspieken: dit is de kleinste én goedkoopste woning die nu te koop staat

funda eindhoven tongelresestraat
Ga naar “Wil je zien: deze Eindhovense huizen stegen minstens een ton in waarde na verbouwing”

Wil je zien: deze Eindhovense huizen stegen minstens een ton in waarde na verbouwing

funda

In onze gids

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Ga naar “Cucina Italiana”

Cucina Italiana

 • Kastanjelaan 400
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Cucina italiana

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Da Ching”

Restaurant Da Ching

 • Boschdijk 323
 • Thaise restaurants
 • Gesloten
Da Ching

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Twee kilo Kalahari koffiebonen cadeau bij aanschaf van de Jura D4!”

Twee kilo Kalahari koffiebonen cadeau bij aanschaf van de Jura D4!

 • BonneBella Shop Eindhoven
 • Geldig t/m 31 maart 2021
BonneBella Shop Eindhoven

Topper

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr”

Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Specialist Inkomen Gemeente”

Specialist Inkomen Gemeente

 • Cibeo
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Medisch Archief in het ziekenhuis”

Medewerker Medisch Archief in het ziekenhuis

 • Recruit a Student
 • Parttime
Ga naar “Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!”

Stemmentellers verkiezingen 2021 Gemeente Eindhoven!

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime
Ga naar “Docent Nederlands”

Docent Nederlands

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround operator bij Sonac in Eindhoven”

Allround operator bij Sonac in Eindhoven

 • Procestechniek.nl
 • Fulltime/Parttime