Binnenkijken bij Martin van het Inkijkmuseum: ‘ik verzamel al 18 jaar kunst van over de wereld’

Als je niet oplet, loop je er zo voorbij… het Inkijkmuseum in het oude Spoelhuis aan de Dommelstraat is naar eigen zeggen het kleinste museum van Eindhoven. Maar hier huist misschien wel de grootste internationale tentoonstelling van Nederland. Martin Voorbij: “In 18 jaar tijd heb ik bijna duizend schilderijen van over de hele wereld verzameld.” We namen een kijkje! 

Kijkdoos

inkijkmuseum
Foto: indebuurt

Het Inkijkmuseum begon als een soort ‘kijkdoos’, vertelt Martin ons. “Je kon vanuit het raam aan de Dommelstraat zo naar binnen kijken en genieten van de exposities.” Inmiddels is het Inkijkmuseum veel meer geworden dan de ‘kijkdoos’. Zo vinden er muziek- en kleinkunstvoorstellingen plaats, is er een artist-in-residence, zelfs een hostel voor gasten (Bed & Paintings), restaurant en dient het als uitvalsbasis van een internationaal opererend theaterprogramma. Dat niet alleen, het is ook het woonhuis van Martin. “Ik woon helemaal bovenin, een betere plek kan ik mij niet wensen.”

973 internationale schilderijen

We lopen de kleine ruimte binnen en kijken eens goed om ons heen. We worden overvallen door de hoeveelheid schilderijen waarmee de kleine ruimte van top tot teen bedekt is. “Hier hangen op dit moment 225 kunstwerken, maar in totaal hebben we er 973. Die heb ik allemaal in de afgelopen 18 jaar verzameld.”

Reis om de wereld

Martin begon met verzamelen toen hij werkzaam was voor het Vredesbureau in Eindhoven. “Een van onze pijlers was globalisering. Ik kreeg de opdracht om iets te bedenken waarmee ik mensen van over de hele wereld kon triggeren en inspireren. Ik kwam op het idee van een virtuele reis rond de wereld in tachtig dagen. Ik zocht een thema waarmee ik het publiek kon na laten denken, prikkelen. Universele onderwerpen zoals muziek of eten. Ik kocht van mijn eigen geld een knalgele DAF-truck om die reis te maken. Voor mijn werk bij het Vredesbureau werd ik naar allerlei uithoeken gestuurd en zo begon ik langzaam met het verzamelen van schilderijen.”

‘Show Your Hope’

Het onderwerp werd geen eten of muziek, maar hoop. ‘Show Your Hope’ groeide uit tot een mondiale mobiele expositie met als doel de hele wereld rond te reizen. “Ik vraag iedere kunstenaar om op een paneel van 35 x 25 cm iets te maken waarbij ‘hoop’ het uitgangspunt is. Iedereen heeft daar zijn eigen invulling op, maar het thema is universeel. Overal ter wereld speelt hoop een rol in onze leven en zo ontstaan er tientallen verschillende verhalen. Aan mij de taak om al die verhalen te verzamelen én te delen over de hele wereld. Aan de expositie doen kunstenaars uit allerlei landen mee, in totaal zijn er 137 nationaliteiten. Geweldig, toch?”

Bijzondere voorstellingen

Samen met zijn truck reist Martin al 18 jaar de hele wereld over. Zo is hij op festivals zoals Sziget te vinden en geeft hij waar het kan bijzondere voorstellingen. Hij weet van elk schilderij nog precies het verhaal en door wie het gemaakt is. “Ik heb inmiddels zo’n 560 expo’s gegeven, die verhalen zitten er dus goed ingeramd”, lacht Martin. “Maar het verveelt nooit. Ik stem mijn verhalen af op het publiek en het land waar ik in ben. In het ene land kun je bijvoorbeeld wel dat ene grapje maken, in een ander land ligt dat weer gevoeliger. Ook pinken mensen soms een traantje weg tijdens mijn show. Dan hebben ze bijvoorbeeld net iemand verloren en komt het verhaal wat ik ze vertel ineens heel dichtbij. Het is dus niet altijd grappig, het raakt ook echt mensen. Zo is elke voorstelling weer uniek in zijn soort.”

Aanstekelijk enthousiasme

Martin schuift ineens een schilderijwand opzij waarachter een een heel archief opdoemt. “Alles is genummerd, zo weet ik precies waar welk schilderij staat.” Dan loopt Martin even weg. Niet veel later komt hij terug, met een hoed op en handschoenen aan. “Dit draag ik altijd tijdens mijn voorstellingen.” Hij trekt een schilderij uit het archief en begint met vertellen. Voor we het weten, worden we op een heuse show getrakteerd door Martin himself. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, we worden helemaal meegenomen in zijn verhalen van de schilderijen.

Coronatijd

Ondanks zijn positieve energie, zijn we toch benieuwd hoe Martin deze coronatijd beleeft. Het blijft een tijdje stil. “Tja… wat kan ik er over zeggen. Ik zie de toekomst somber in. We kunnen in deze kleine ruimte geen groepen meer ontvangen door de anderhalvemeterregel. We hebben geen internationale gasten meer in het hostel en restaurant. Ik kan zelf ook niet meer reizen met mijn mobiele expositie, en als het al mag straks zijn er voorlopig geen festivals waar ik kan staan. Ik bereid me voor op een afscheid, maar voor het zover is, wil ik dit project goed en waardig afsluiten. Op een of andere manier wil ik het geheel vastleggen, misschien op video. Ik ben er nog niet over uit, maar er moet iéts gebeuren. Dit bijzondere project mag niet zomaar verloren gaan. Ik heb een beetje de hoop verloren. Ironisch, he?

We lopen de deur uit en spieken nog even door het raam naar binnen. Toerist spelen in eigen stad is zo’n slecht idee nog niet. Dit gaan we vaker doen, doe je mee?

Lees ook:

Inkijkmuseum

Dommelstraat 2-A, 5611 CK Eindhoven

Meer informatie

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnengluren in het kleinste en goedkoopste huis dat nu te koop staat in Eindhoven”

Binnengluren in het kleinste en goedkoopste huis dat nu te koop staat in Eindhoven

funda eindhoven te koop
Ga naar “Studenten van TU Eindhoven bouwen huis van de toekomst en wij namen een kijkje”

Studenten van TU Eindhoven bouwen huis van de toekomst en wij namen een kijkje

ripple technische universiteit
Ga naar “Fundaparel: leven als een koning(in) kan in dit marmeren paleis in de Bennekel”

Fundaparel: leven als een koning(in) kan in dit marmeren paleis in de Bennekel

benoitstraat 5 eindhoven funda

In onze gids

Ga naar “Uitgekookt.nl”

Uitgekookt.nl

 • Restaurants en horeca
Uitgekookt
Ga naar “Subway Aalsterweg”

Subway Aalsterweg

 • Aalsterweg 18A
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 21:00
Thuisbezorgd Eindhoven

Nu geopend

Ga naar “Spaans Centrum Eindhoven”

Spaans Centrum Eindhoven

 • Hugo de Grootplein 47A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Horrorweekend: Hallow-een bij The Park Playground”

Horrorweekend: Hallow-een bij The Park Playground

 • The Park Playground Eindhoven
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
The Park Playground

Topper

Ga naar “Zet de eerste stap in jouw ideale gewicht!”

Zet de eerste stap in jouw ideale gewicht!

 • NewFysic Eindhoven
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Suède dames- of herensloffen 50% korting € 24,99”

Suède dames- of herensloffen 50% korting € 24,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Brabantia afvalemmer Flat Top mat zwart Art.nr. 0720097 van € 69,99 voor € 49,99”

Brabantia afvalemmer Flat Top mat zwart Art.nr. 0720097 van € 69,99 voor € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Onesie € 10,95”

Onesie € 10,95

 • Action
 • Geldig t/m 26 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker facilitair/schoonmaak bij SpaSense in Geldrop”

Medewerker facilitair/schoonmaak bij SpaSense in Geldrop

 • Wellnessresort Spa Sense Geldrop
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker technisch bebouwbeheer & onderhoud bij de Effenaar”

Medewerker technisch bebouwbeheer & onderhoud bij de Effenaar

 • Effenaar
 • Fulltime
De Effenaar

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bij Nummereen Kinderopvang”

Pedagogisch medewerker bij Nummereen Kinderopvang

 • Nummereen Kinderopvang
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Schadebehandelaar”

Schadebehandelaar

 • Perrée & Partners B.V.
 • Fulltime
Perrée & Partners

Topper

Ga naar “Medewerker Reconditionering / Schoonmaak na calamiteiten Veldhoven bij Polygon”

Medewerker Reconditionering / Schoonmaak na calamiteiten Veldhoven bij Polygon

 • Polygon Nederland B.V.
 • Fulltime/Parttime
Polygon Nederland

Topper