Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij de kerstkringloopwinkel: ‘De opbrengst gaat volledig naar goede doelen’

Door Marie Frenay 14 november 2019

Jaaaa, daar is-ie weer: de kerstkringloopwinkel! Team Lekker Belangrijk opent 16 november voor de tweede keer op rij de winkel én wij namen een kijkje. Walther Hoeijmans (65), Rony Hoeijmans (61), Ellen van Groesen (60) en Lodewijk Kaanders (66) hebben een belangrijke missie: “De opbrengst gaat ook dit jaar naar goede doelen die zich inzetten in de strijd tegen kanker.
De kerstsfeer zit er al goed in bij de kringloopwinkel: bij binnenkomst worden we omvergeblazen door alle pracht en praal. Ellen: “Als je de winkel binnenstapt, dan is je eerste gedachte ‘wow’, wat staan er veel spullen. We hebben ook dit jaar veel gedoneerd gekregen.”

Team Lekker Belangrijk

De geldinzamelingen van het team vinden vooral plaats rondom Kerstmis en daar is een hele goede reden voor. Walther: “Kerst is bij uitstek het sfeerfeest van het jaar. Mensen versieren hun huis, nodigen gasten uit en denken aan elkaar. Wij denken aan een ander door onze spullen voor een zachte prijs te verkopen.” Ellen: “Er is geen ander feestdag waar wij zo groots kunnen uitpakken.”

Hard werken

Team Lekker Belangrijk werkt snoeihard om ervoor te zorgen dat de kerstwinkel op 16 november open kan. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Walther: “Vrienden, familie en teamleden helpen mee aan de opbouw van de winkel. Om tien uur staan de mensen voor de deur klaar om ons een handje te helpen.”

Tekst loopt door onder foto

Kerst-kringloopwinkel
Foto: indebuurt

Het begin

Team Lekker Belangrijk is ontstaan tijdens de Alpe d’HuZes. Walther: “Een studente van Lodewijk kreeg kanker. Het meisje moest stoppen met haar studie en toen is voor ons het balletje gaan rollen. We besloten mee te doen aan het evenement. Als je daar een keer aan meedoet, dan krijg je een soort virus te pakken. We besloten op de terugweg om niet meer als eenling naar de berg te gaan, maar als team.”

Kringloopwinkel

Sindsdien organiseert de groep elk jaar een kerstactie om geld in te zamelen. Na het succes van de kerstkringloopwinkel vorig jaar, werd al snel duidelijk dat ook dit jaar de winkel weer open moest. De volledige opbrengst gaat naar Make a Wish, Alpe d’HuZes en Inloophuis De Eik. Allemaal organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen kanker.”

Hulp van alle kanten

Maar hoe doen ze dat precies? Er moet toch ook huur betaald worden bijvoorbeeld? Walther: “Het pand van de kringloop is speciaal voor ons ter beschikking gesteld door de eigenaar. De koffie en thee wordt door de lokale Albert Heijn verzorgd en de kerstspullen zijn gedoneerd door allerlei mensen. We krijgen hulp van alle kanten en daar zijn we heel blij mee.”

Tekst loopt door onder foto’s

De gezellige koffiehoek. Hier is altijd wel tijd voor een kopje koffie of thee. Foto: indebuurt
De perfecte koffiehoek om te genieten van thee en zelfgemaakte taart. Foto: indebuurt

Tweedehandse kerstspullen

De winkel is groot en ziet er ondanks de vele kerstspullen toch geordend uit. De items zijn gesorteerd op kleur, maar sommige dozen moeten nog uitgepakt worden. Op een doos zie je zelfs nog ‘Kerstballen Janine (Dec ‘67’)’ op staan. Rony: “De winkel is mooi ingericht, we krijgen echt prachtige dingen binnen, maar de parels komen vaak van ‘oma’s zolder’: daar zitten echt juwelen tussen.”

Tekst loopt door onder foto’s

Op zoek naar kerstballen? Hier hebben ze eindeloos veel dozen kerstboomversiering. Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Een doos tweedehands kerstspullen. Foto: indebuurt
Soms kopen mensen de complete boom met versiering en al. Foto: indebuurt
Deze quote verdient een mooie plek aan de muur. Foto: indebuurt

 

Sociale plek

De winkel is niet alleen de perfecte plek om toffe en goedkope kerstversiering te scoren, maar ook om koffie te drinken en een gezellig praatje te maken. Walther: “Sommige buurtbewoners komen hier niet alleen voor de kerstspullen, maar ook om hun verhaal kwijt te kunnen. Zo vertellen ze ineens hun hele levensverhaal. We merken dat ook daar behoefte aan is tijdens de feestdagen.”

Het Goed

Zo is de koffiehoek mooi ingericht dankzij een samenwerking met kringloopwinkel Het Goed. Lodewijk: “Alle kasten en meubels die je ziet, mochten wij lenen van Het Goed: het interieur kun je dus ook kopen!”

Tekst loopt door onder foto

Kerst-kringloopwinkel
Een van de kasten afkomstig uit Het Goed. Foto: indebuurt

Kerstactie

Het team heeft nóg een leuke kerstactie in petto. Walther: “Het is nog niet helemaal zeker, maar we zijn van plan om een sfeerpleintje te maken voor de deur op 20 en 21 december. De bedoeling is dan dat we gaan samenwerken met omliggende winkeliers en dat er dan muziek, glühwein en hapjes aanwezig zijn. Kom vooral gezellig langs!”

Nieuwsgierig

Wil je de winkel met eigen ogen zien? Vanaf 16 november ben je welkom aan het Klein Tongelreplein 1 in Eindhoven! Meer info en openingstijden vind je hier.

Lees ook:

Kerstboom kopen in Eindhoven

O dennenboom: 8 x hier scoor je jouw kerstboom voor de feestdagen

Sinterklaas moet misschien nog in het land komen, maar voor de echte fanatiekelingen kan kerst niet ...
Studentenhuis Midas

Binnenkijken bij het studentenhuis van Midas: ‘Het is hier eigenlijk iets te gezellig’

Voor de binnenkijker van deze week blikken we terug op het studentenhuis van Midas (19), Julia (20) ...
oliebol

Zeg het maar: waar in Eindhoven haal je de beste oliebollen?

Eindelijk. De geur van versgebakken oliebollen verspreidt zich weer langzaamaan door de stad. Wij vr...

adv.