Rolf leeft helemaal in de jaren twintig en dertig: ‘Dit is luxe voor mij’

Door Arno de Natris 12 maart 2018

Ja, een smartphone, magnetron en televisie heeft hij wel, maar anders zou je denken dat je zo’n negentig jaar terug in de tijd wordt geslingerd als je bij Rolf binnenkomt. Tot aan het servies in de keuken toe, alles is hier in de Tongelresestraat uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. “Als ik naar vrienden aan de andere kant van Nederland ga plan ik altijd een omweg via de kringloop.”

We krijgen thee in een kopje dat echt niet van de Blokker of Action komt. We gaan zitten op een bank waar al vele tientallen jaren op gezeten wordt, maar die zeker niet versleten is. Om ons heen zien we allemaal spullen uit de roaring twenties en de turbulente jaren dertig. “Ik moet de tafel nog wel boenen.”

Rolf zit op zijn oude stoel. Foto: Bea Straver

Vóór de radiator staat een straalkachel. “Dat gevoel van die knopjes omzetten…” Rolf Laponder heeft hier zíjn huis ingericht, ook al is het niet echt zijn huis. Hij huurt de verdieping. Rolf zet het kacheltje aan. “Dit komt misschien debiel over, het geeft mij warmte.” Ook figuurlijk dus, zo bedoelt de net in toegepaste psychologie afgestudeerde Eindhovenaar.

Ouderwets, niet oubollig

Er hangt een ouderwetse klok. “Een ouderwetse, geen oudbollige. Kijk dat houtsnijwerk.” Op een bijzettafeltje staat een telefoon met het gewicht van misschien wel vijftig smartphones. Hij doet het (nog) niet of niet meer. Kleedjes op tafel, oude boeken, trommeltjes overal, lampen met van dat warme licht en meubelen waar lang geleden nog echt bomen voor gekapt zijn. Dit is toch heel wat anders dan Ikea of Leen Bakker…

Foto: Bea Straver

Onder de kast komt een grammofoonkoffer tevoorschijn. De muziek gaat aan en nu zijn we écht een beetje terug in het vooroorlogse.

Foto: Bea Straver

En ja, hij doet het nog!

We gaan even bijna 100 jaar terug in de tijd…. #indebuurt040

A post shared by indebuurt eindhoven (@indebuurteindhoven) on

Overal zien we oude foto’s. Het zijn vooral portretten van mensen die Rolf niet eens kent. “Dan zie je de mensen van toen écht.” En zo heeft Rolf veel kleding, vooral dameskleding, uit die tijd. “Vrouwen hebben dat toen echt gedragen.” Rolf haalt een prachtige japon uit zijn kledingkast.

Foto: Bea Straver

“Ik val op mannen, maar als je toch zo’n nachtjapon ziet…” Er komen meer prachtige kledingstukken uit de kast en uit oude koffers. “Ik doe het niet aan hoor, maar ik speel bij een toneelclub in een stuk uit deze tijd en daarvoor gebruik ik ze ook.”

‘Het gaat mij echter niet om de waarde van de spullen. Het gaat om het gevoel’

Het is bijna jammer dat de kleding, het kacheltje, de tafel, het servies, de radio en de lampen zo verborgen blijven achter de Tongelrese gevel. Rolf zou het dan ook tof vinden als zijn spullen ooit bijvoorbeeld eens in een expositie komen. Maar vooralsnog geniet hij er vooral zelf van en breidt hij zijn collectie verder uit. “Ik hou van koopjes. Ik maak er een sport van. Ooit kocht ik een elektrische waterkoker voor drie euro. Ik zag dezelfde vervolgens in een designmuseum, blijkt ie honderden euro’s waard te zijn. Het is een van de eerste modellen van AEG en toen alleen voor de echt rijkeren.”

Oude theeketel blijkt heel waardevol te zijn. Foto: Bea Straver

“Het gaat mij echter niet om de waarde van de spullen. Het gaat om het gevoel. Een gevoel van luxe ook. Het zijn degelijke spullen die al jaren meegaan en dat zie je nu niet veel meer.” En zeg nou zelf, waar heb jij een beter gevoel bij? Een plastic kunstboom met ledjes of een echte boom met Philips-kaarsjes die al tachtig jaar branden?

Een van de eerste items uit Rolfs collectie, een afbeelding van een herder. Achter hem het heerlijke straalkacheltje, Foto: Bea Straver

Compleet?

Heeft Rolf nog een wensenlijstje? “Heb je nog iets uit die tijd, dan hoor ik dat graag”, lacht hij. “Ik zou nog wel een echte auto uit die tijd willen hebben.” Voordat Rolf hier naar toe verhuisde woonde hij bij een hospita in Villapark. Daar, althans, in die wijk met grote huizen uit de jaren twintig en dertig, zou hij graag weer gaan wonen. “Dan bouw ik ook echt een toilet en badkamer uit die tijd. Op een zomeravond en als je de auto’s even wegdenkt. Dan voel je die tijd echt. Natuurlijk romantiseer ik het een beetje.”

Daviet

Binnenkijken bij Johan en Daviet: ‘Zelfs de rookmelder geeft licht’

Enige tijd geleden kregen we een mailtje over een nieuw te openen cocktailbar op Strijp-S. Klonk vee...
Binnenkijken bij

Lieke woont in een kloosterloft: ‘Alles zo lelijk dat het mooi wordt’

Ooit was dit het domein van de Broerders van Liefde, nu vind je in het Rijksmonument van Eikenburg z...