Mariëlle woont minimalistisch in Philipsdorp: ‘Ook de lade onder het bed moest eruit’

Door Arno de Natris 7 mei 2018

Ooit woonde hier de wat welvarender Philipsarbeiders en nu is het huizenblokje aan de De Jonghlaan opgesplitst in appartementen. In één daarvan woont Mariëlle. Boven haar werkplek hangt een kaart: ‘less is more’. We zijn bij een minimalist. We zijn bij een Eindhovense die haar appartement heel mooi heeft gemaakt door níet heel veel spullen te kopen.

Eerst even een beetje geschiedenis. Philipsdorp is iets meer dan honderd jaar geleden gebouwd om de arbeiders van Philips een huis te geven. Het zijn veelal kleine huisjes. Aan de De Jonghlaan woonden de Philipsmensen die iets hoger in rang waren. Dit zijn de ingenieurswoningen.

Foto: Stichting Eindhoven in Beeld

De laatste jaren is Philipsdorp gerenoveerd en ook de ingenieurswoning waar Mariëlle Markgraaff woont, is opgeknapt. Zij huurt er een van de vier appartementen achter deze voordeur van dit huizenblok.

Als je aan de achterkant door het raam kijkt, ontdek je nog wel een beetje van de Philipshectiek van jaren geleden. Mariëlle kijkt uit op wat we nu het Microlab op Strijp-S noemen en waar onlangs nog de blauwe Philipsletters zijn weggehaald.

Goeiemorgen en houdoe Philips!

De P wordt naar beneden gehesen en in een container gezet. Philips haalt het logo van het Microlab o...

Wit, met een beetje roze

Naar binnen. Hier zijn de muren wit. De meubels wit. De keuken is wit. De bank en de vloer lichtgrijs. Het bed is wit. Plafond? Wit. Keukenkastjes? Wat denk je…?  Een leeg bureau, geen gordijnen, doorzichtige stoelen, als je voor het eerst binnenkomt, dan denk je misschien dat hier nog verhuisd moet worden of dat het misschien nog wel leegstaat.

Een bewuste keuze van Mariëlle. “Het is heerlijk om thuis te komen en dan het dan helemaal is opgeruimd. Geen spullen die nog in de weg liggen. Dat is thuis voor mij. Ik eet en dan was ik meteen mijn bordje en bestek af en that’s it.” Mariëlle leeft minimalistisch. Toch, als je een beetje oplet, saai en kaal is het zeker niet hier. Overal komt subtiel de kleur roze terug, ook in de daken van de Philipshuisjes.

 

Mariëlle is beautyblogger. Ze test allerlei producten en blogt daar dan over. Je verwacht dan misschien een magazijn aan potjes, tubes, kwastjes, doekjes… Maar dan trekt ze een uiteraard witte la open. Bijna leeg!

Opa’s tv-kastje

Eén item valt misschien wat buiten de boot. In de hoek staat een oude kastje van eikenhout. “Die is speciaal. Die is van mijn overleden opa geweest. Ja, hij was eerst heel donkerbruin. Mijn andere opa heeft ‘m opgeknapt en nu is het mijn tv-kast.”

De allerkleinste kledingkast van Eindhoven?

Een jongedame in een hippe stad, daar verwacht je een overvolle kledingkast in de slaapkamer, uitpuilend van de schoenen, jurkjes, jassen en tassen. Mariëlles garderobe is nog geen meter breed en maar een halve meter is bezet.

“Ik heb bijna alles weggedaan. Alleen wat ik echt nog aandoe bewaar ik en alles wát ik heb is tweedehands. Ik wil niet bijdragen aan kinderarbeid en koop het daarom tweedehands.” Toch vinden we op de vloer nog best wel wat schoenen, zeker voor een minimalist. “Gaat veranderen. Ik wil naar twee paar, een zwart en een wit. Daar heb ik genoeg aan.”

Hoe ‘kaal’ misschien ook, toch hangt hier een hele fijne sfeer. Je hoeft niet veel spullen te hebben om het thuis te maken! “Ik heb vorige week nog de lade onder het bed gehaald.”Wil je meer van Mariëlle zien en horen? Ze blogt uitgebreid over haar levensstijl.

Iedere week gaan we op zoek naar toffe Eindhovense interieuren en laten we zien hoe bijzonder Eindhovenaren wonen. Zouden we ook eens bij jou langs mogen komen? Woon jij in de jungle of in een huis vol Eindhovens design? Zijn er bij jou thuis meer dieren dan in Artis? Woon je in een museum of is écht alles van Ikea? We komen graag eens kijken! Mail even naar [email protected] en de deurbel zal snel gaan!

Binnenkijken bij Eftelingfan Claudia: ‘Ik hou van die sfeer van het Sprookjesbos’

Een groter contrast kun je je eigenlijk niet voorstellen. We zijn boven de winkels van het strakke, ...

Rolf leeft helemaal in de jaren twintig en dertig: ‘Dit is luxe voor mij’

Ja, een smartphone, magnetron en televisie heeft hij wel, maar anders zou je denken dat je zo'n nege...

adv.