Binnenkijken bij Jeanne en haar cavia’s: ‘Ze begroeten me als ik de deur open’

Door Arno de Natris 16 april 2018

Da’s toch keigezellig? Jeanne des Bouvrie woont samen met haar acht cavia’s in een appartement in de Tonnaerstraat. Zes vrolijke vrienden – eigenlijk meer een gezin – bivakkeren in een soort caviaflat, twee andere in een bungalow op de grond. We gaan eens binnenkijken bij Jeanne en haar acht harige huisgenootjes.

Hoe begon het allemaal? “Toen ik zes jaar oud was zag ik een cavia lopen”, vertelt Jeanne. Die heb ik mee naar huis genomen. We hingen een briefje bij de Albert Heijn, maar de eigenaar is niet gevonden. Ik hem ‘m gehouden en nu, twintig jaar later, heb ik er acht.”

Foto: Bea Straver

Tegen de muur staat een soort caviaflat waarin zes van de acht cavia’s wonen. Jeanne kocht dat houten gevaarte via Marktplaats. “Die is speciaal in Duitsland gemaakt.” Herrie is de vader des huizes. “Hij heette eerst Henri, maar hij maakt zoveel lawaai dat ik Herrie toepasselijker vind.” Op dit adres zijn verder mama Mien en de kinderen Ieniemien en Mango ingeschreven. Op zolder is de mancave van Fifty-fifty en Kuifje. “Eigenlijk wil ik die geen naam geven. Ze staan te koop en ik wil niet teveel aan ze hechten.”

Foto: Bea Straver

Onder het raam en onder een grote verzameling colablikjes staat nog een grote box met Willem en KC. “Ik zag die langharige op internet en dacht meteen ik wil ‘m. Willem dus. Deze moet ik wel borstelen en eigenlijk moet ik de haren eens knippen.”

Foto: Bea Straver

Slimme dieren

Jeanne heeft last van reuma en is daarom noodgedwongen veel thuis. Dan zorgen de cavia’s natuurlijk voor tof gezelschap. “Als ik in de keuken ben dan maken ze al lawaai. Dan denken ze dat ze eten krijgen. Als ik de deur al open doe, dan begroeten ze me. Natuurlijk ook omdat ze dan denken dat ze eten krijgen. Cavia’s zijn best slim en ze laten het ook duidelijk weten als ze het ergens niet mee eens zijn.”

Foto: Bea Straver

“Als het goed weer is dan mogen ze los op het balkon lopen.” Jeanne heeft gaas geplaatst zodat Herrie, Mango, Mien en alle anderen niet zélf op een briefje bij de supermarkt komen. “Soms mogen ook los in de kamer lopen. Wel achter een hekje, anders gaan ze aan de kabels knagen en ligt de hele kamer vol poep en plas.”

Foto: Bea Straver

Wat eet een cavia dan? In Hotel Jeanne staat een pot met verse groente op tafel.

Foto: Bea Straver

En er is paprika! Lekker!

 

Iedere week komen we bij Eindhovenaren op bezoek en laten we zien hoe jullie wonen. Mogen we ook een keer bij jou komen kijken? Stuur even een mailtje naar [email protected]

Binnenkijken bij Eftelingfan Claudia: ‘Ik hou van die sfeer van het Sprookjesbos’

Een groter contrast kun je je eigenlijk niet voorstellen. We zijn boven de winkels van het strakke, ...

Binnenkijken bij Legofan Tycho: ‘Mam, dan pak ik toch jouw kamer erbij’

Noem het een mancave, maar dan zonder de bar (hoewel? daarover later meer). Of nee, het is meer een ...

adv.