Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Eindhoven krijgt een stadsbos in hartje centrum

Door Chloë van der Smitte 25 november 2019

Hoe gaaf: op slechts twee minuten lopen van het centraal station komt straks een stadsbos. Dat is het winnende plan voor de herontwikkeling van het VDMA-terrein. Een plek die volgens de gemeente schreeuwt om een nieuwe toekomstbestendige invulling, met oog voor de historische waarde. 

Het winnende plan komt van Being Development die samen met architectenbureau OMA het ontwerp maakte van het ‘Brabants Stadsbos’ van ongeveer 3.500 vierkante meter. En nee, het gaat niet om een park maar écht om een bos, benadrukken de twee ontwerpers.

Tekst loopt door onder de foto

vdma terrein
Luchtfoto van het VDMA-terrein nu. Foto: Gemeente Eindhoven

Woningen en kantoren

De gemeente schreef een wedstrijd voor de herinvulling van het VDMA-terrein. Na een zorgvuldige selectieprocedure van meer dan een jaar kwam dit plan als winnaar uit de bus. Het totale VDMA-terrein beslaat ongeveer twee hectare. Volgens de plannen komen er naast een bos ongeveer vijfhonderd woningen en verschillende kantoren. De locatie behoudt ook nog enkele historische panden zoals de voormalige luciferfabriek, daar blijft een deel van staan.

Ruwe diamant

Wethouder Yasin Torunoglu (wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling) is enthousiast over de plannen: “Voor de unieke locatie in hartje stad en het industriële verleden van dit terrein, is van deze ruwe diamant een schitterende edelsteen te maken. Het VDMA-terrein wordt een levendig onderdeel van de binnenstad. Bovendien krijgt de stad er een prachtige verbinding bij: vanuit het station naar de binnenstad, richting Mariënhage en het NRE-terrein. Ik kijk uit naar deze aanwinst voor de stad!”

Tekst loopt door onder de foto

stadsbos vdma
Foto: Gemeente Eindhoven

Kostenplaatje en planning

Over de kosten van het project is nog geen informatie naar buiten gebracht. De ontwikkelaar wil nu al beginnen met een tijdelijke invulling van de aanwezige panden. Ondertussen werken de partijen aan een definitieve koopovereenkomst. Daarna worden de ontwerpen verder uitgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, moet de bebouwing in 2024 al klaar zijn.

Foto: Gemeente Eindhoven
Foto: Gemeente Eindhoven
Foto: Gemeente Eindhoven

Lees ook:

eindhovense steen

Zeg maar houdoe tegen de rode steen, Eindhovense binnenstad krijgt complete make-over

Het is zover: de Eindhovense binnenstad gaat compleet op de schop. Zeg maar 'houdoe' tegen onze rode...
parkeren eindhoven centrum gratis

5 x restaurants in Eindhoven met gratis (!) parkeerplaats voor de deur

Je hebt zin om vanavond buiten de deur te eten, maar het regent pijpenstelen. Wat nu? Bij veel eetge...
Eindhoven de gekste

Mysterie opgelost: hier komt de leus ‘Eindhoven de gekste’ vandaan!

Eindhoven de gekste! Als Eindhovenaar wordt het je al met de paplepel ingegoten: we zijn een stellet...

Meer over

Nieuwbouw

adv.