Nicole en Martijn verbouwden het Strijpse postkantoor tot woning: ‘Een kans uit duizenden’

Menig Eindhovenaar heeft er vast pakketjes gebracht of een kaart op de post gedaan: het voormalige postkantoor aan de Strijpsestraat. Toen Martijn Houben (38) en Nicole Jacobs (37) het op Funda voorbij zagen komen, twijfelden ze geen moment: “Het was altijd al een droom van ons om ooit een historisch pand te verbouwen tot een woning.”

Met een fijn huis in de Schrijversbuurt waren Martijn en Nicole niet per se op zoek naar een nieuwe stek, tot ze het postkantoor in april 2019 te koop zagen staan. Nicole: “Martijn kwam thuis en vertelde enthousiast over het pand. Ik zag het ook wel zitten en dus maakte hij een afspraak voor een bezichtiging. Ik was hoogzwanger en kon niet mee. Bij terugkomst was hij nóg enthousiaster. Een paar dagen erna namen we alsnog samen een kijkje en ja… we waren we op slag verliefd. Een bod volgde en niet veel later was de deal rond: het pand zou van ons worden.”

In deze Instagrampost van Nicole zie je hoe het postkantoor eruit zag voor de verbouwing. Foto: Nicole via @xpost_strp

Een kans uit duizenden

Niet meteen de beste timing, want Nicole stond op het punt om te bevallen van hun tweede kindje. Nicole: “Een paar jaar eerder zagen we een soortgelijk verbouwproject op het NRE-terrein. Toen vielen we helaas net buiten de boot. We beloofden aan elkaar dat – als we weer een uniek pand tegen zouden komen – we het niet aan ons voorbij lieten gaan. Mijn zwangerschap kon deze plannen niet tegenhouden. Het was een kans uit duizenden: we gingen ervoor.”

Pittige periode

Op 1 september 2019 kregen ze de sleutels. “Een pittige periode”, vertelt Nicole. “Ik was in juni bevallen van ons zoontje, tussendoor bereidden we de verbouwing voor. Voor onze grootse plannen hadden we een architect nodig, moesten we bouwplannen maken en vergunningen regelen. We wilden bijvoorbeeld een etage aan de achterkant maken. Dat was even spannend of dat wel mocht.”

Tekst loopt door onder de foto

De fundering van de bovenverdieping wordt gelegd. Foto: Nicole via @xpost_strp

Oorspronkelijke elementen

De gemeente gaf groen licht en de verbouwing kon beginnen. Het pand werd flink onder handen genomen, maar wel met respect voor de historie. “We vonden het belangrijk om in het ontwerp oorspronkelijke elementen van het postkantoor terug te laten komen. Zo waren er koepels waar vroeger de loketten onder stonden. De koepels lieten we zitten en vormen nu onze overloop met glas eroverheen. Het glas komt van de ramen van de oude achtergevel. Ook de oorspronkelijke kluis behielden we, dat is nu een speelkamer/kast voor de kinderen. Het mechanische slot haalden we er af voor de veiligheid.”

Woonkeuken in de hoogte

Het resultaat is een prachtige gezinswoning van 225 vierkante meter met daarbij een appartement van 75 vierkante meter voor de verhuur. De eyecatcher voor Nicole is toch wel de woonkeuken. “Dat hebben we samen met een interieurarchitect ontworpen. We wisten meteen dat we de hoogte hiervoor wilden gebruiken. Het oogt nu nog ruimtelijker.” Het favoriete plekje van Nicole is de eettafel. “We lieten deze op maat maken. Omdat die rond is, is het extra gezellig als we er met z’n allen aan zitten. We zitten meteen dicht bij de open haard en we hebben mooi uitzicht op de tuin en tuinkamer.”

Tekst loopt door onder de foto

Het favoriete plekje van Nicole is de ronde eettafel. Foto: Nicole via @xpost_strp

Boom in huis

Een andere eyecatcher is de boom die midden in de woonkeuken staat. “Die zat niet in onze oorspronkelijke plannen. Naarmate we bezig waren met de tekeningen, realiseerden we dat daar een groot gat zou ontstaan. Martijn dacht eerst aan een dompelbad, maar daar heb ik hem snel vanaf gepraat”, vertelt Nicole lachend. “Toen had hij het idee van een grote boom. We namen een kijkje bij een tuincentrum in Veldhoven en daar stond-ie: onze boom. Medewerkers moesten nog wat metingen uitvoeren in ons huis qua lichtinval. Toen bleek dat het allemaal kon, lieten we hem in huis plaatsen. Ik was even bang dat hij het zicht naar de keuken zou blokkeren, maar het past perfect.”

Wow-effect

Nicole vertelt dat ze leuke reacties krijgt van familie en vrienden die hun huis bezoeken. “Ze vinden het fantastisch. Het is alleen jammer dat ze door de coronacrisis het pand voor de verbouwing niet konden zien. Dat vergroot het wow-effect nog meer. Veel mensen verklaarden ons voor gek toen we over onze plannen vertelden, maar nu ze het resultaat zien, vinden ze het erg gaaf.” Ook passanten en buurtgenoten reageren positief op de verbouwing, net zoals de voormalig eigenaar van het postkantoor. “Hij heeft de kapperszaak naast ons en kon de hele verbouwing op de voet volgen. Ondanks dat hij het pand met pijn in zijn hart wegdeed, vindt hij het fantastisch wat we ermee gedaan hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Midden in het huis vind je de boom. “Elk jaar komen ze ‘m snoeien.” Foto: Nicole via @xpost_strp

Geen spijt

Het was een pittige periode voor de twee, maar spijt hebben ze niet. “Ik zou het zo weer doen”, vertelt Nicole. “Sterker nog, mijn man heeft de smaak te pakken. Hij is nu met een zakelijke partner bezig om winkelpand in Weert te verbouwen naar vijf lofts. Maar hier blijven we nog wel een tijdje hoor!”

Tekst loopt door onder de foto‘s

Foto’s gezocht

Oproep! Nicole en Martijn zijn nog op zoek naar foto’s van het voormalige postkantoor. Een zoektocht in de archieven heeft helaas nog niks opgeleverd. Dus… heb jij toevallig nog foto’s van hoe het postkantoor er vroeger uitzag, van de buiten- en/of binnenkant, dan ontvangen zij die graag. Je mag de foto’s mailen naar de redactie via [email protected], dan zorgen wij dat ze bij Nicole en Martijn terechtkomen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken in een 3D-geprint huis van beton: ‘Je bent hier één met de natuur’”

Binnenkijken in een 3D-geprint huis van beton: ‘Je bent hier één met de natuur’

Ga naar “Sneak preview: binnenkijken in het allereerste bewoonbare huis dat uit de 3D-printer komt [video]”

Sneak preview: binnenkijken in het allereerste bewoonbare huis dat uit de 3D-printer komt [video]

project milestone 3d-geprint huis
Ga naar “Fundaparel: gluren in dit miljoenenpand dat ooit een monumentaal schoolgebouw was”

Fundaparel: gluren in dit miljoenenpand dat ooit een monumentaal schoolgebouw was

fundaparel eindhoven

In onze gids

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

 • Echternachlaan 360
 • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Ga naar “Hermann’s Schnitzel”

Hermann’s Schnitzel

 • Bredalaan 27
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Hermann's Schnitzel

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Voordelig naar ZODIAC de musical”

Voordelig naar ZODIAC de musical

 • Uitjeskrant.nl
 • Geldig t/m 28 mei 2021
Uitjeskrant

Topper

Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “PLUS Blauwe bessen of bramen van € 5,58 voor € 2,49”

PLUS Blauwe bessen of bramen van € 5,58 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 22 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Wilti Schoonmaakdiensten zoekt een interieurverzorgster in Oirschot”

Wilti Schoonmaakdiensten zoekt een interieurverzorgster in Oirschot

 • Wilti Schoonmaakdiensten
 • Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerkers – TK Maxx”

Verkoopmedewerkers – TK Maxx

 • TK Maxx
 • Parttime
Ga naar “McDonald’s Best zoekt een medewerker voor onderhoud buiten”

McDonald’s Best zoekt een medewerker voor onderhoud buiten

 • McDonalds Best
 • Fulltime
McDonalds Best

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker nacht”

Magazijnmedewerker nacht

 • Baanbreed Eindhoven
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Dwars Makelaars zoekt een vestigingsmanager/makelaar (K)RMT Eindhoven”

Dwars Makelaars zoekt een vestigingsmanager/makelaar (K)RMT Eindhoven

 • Dwars Makelaars
 • Fulltime
Dwars Makelaars

Topper