Dit betaal je nu gemiddeld in Eindhoven voor een huurhuis
Het terras op de Markt de natuur opzoeken in het Stadswandelpark of genieten van de gezellige sfeer van de Kleine…
Veel te koud in de winter, te heet in de zomer. Dat is het geval bij sommige Eindhovense woningen. Dit is niet alleen vervelend, maar ook erg duur door de hoge stookkosten. De Woonbond vindt dat daar best iets tegenover mag staan: een lagere huurprijs. Hoe zit dat in Eindhoven?
Volgens de Woonbond zijn met name huurders van slecht geïsoleerde huizen de dupe van de hoge stookkosten. “Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen”, aldus de Woonbond op hun site. Een hoge energierekening komt volgens de vereniging onder meer door enkelglas.
De organisatie wil daarom dat minister Hugo de Jonge verhuurders verplicht het enkelglas te vervangen voor isolatieglas. Als een verhuurder zich daar niet aan houdt, kan een Eindhovense huurder een huurverlaging aanvragen. “Zo betalen huurders niet én een hoge huur én een hoge energierekening”, aldus de Woonbond.
indebuurt deed een rondgang bij Eindhovense woningcorporaties. Wat vinden zij van het idee van de Woonbond?
Reactie Woonbedrijf:
“Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons. Fijn en ongestoord wonen staat op nummer één. Daar hoort ook een goed geïsoleerde, duurzame woning bij. De komende jaren renoveren wij versneld 7000 tot 8000 eengezinswoningen, waarbij we de woningen verduurzamen naar meestal energielabel A.
Op de oproep van de Woonbond heeft Woonbedrijf al geanticipeerd. Wij innoveren al jaren daar waarvan wij verwachten dat het ‘de nieuwe standaard’ gaat worden. Hierbij lopen wij ook voorop als het gaat om dubbel glas en hybride ketels. CV-ketels vervangen we standaard door hybride ketels en enkelglas standaard door dubbelglas, zonder de huur te verhogen.
Bij de jaarlijkse huurverhoging heeft Woonbedrijf ervoor gekozen de huren van EFG-label-woningen niet te verhogen. We treffen dus veel maatregelen om verduurzaming door te voeren. En maken hierin snelle stappen door samen te werken met partners voor renovatie en onderhoud.”
Reactie Trudo:
“Bij Trudo vinden wij dat woningcorporaties verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van een goede woning. Tegenwoordig wordt daar ook een goed geïsoleerde woning onder verstaan. Daarom zijn we sinds 2017 onze woningen gefaseerd aan het verduurzamen. Dat doen we door de woningen bij een planmatig onderhoudsbeurt te isoleren, zonnepanelen te leggen, kierdichting toe te passen en mechanische ventilatie aan te brengen. Al deze maatregelen voeren we gefaseerd uit, zonder daar een huurverhoging te vragen.
Helaas zijn de gasprijzen gestegen, maar daar zijn de woningcorporaties niet verantwoordelijk voor. We moeten de woningen verduurzamen en woningen bouwen die voldoen aan de duurzaamheidseisen.
We hebben samen met de gemeente en andere woningcorporaties ’thuis, Woonbedrijf en Wooninc. en de huurdersvertegenwoordiging PEK (Platform Eindhovense Klantenraden) de handen ineengeslagen en het Duurzaamheidspact gesloten. Door samen te werken in een pact benutten we optimaal de gezamenlijke hulpbronnen, delen we kennis en kunde en werken we samen aan nieuwe duurzame experimenten en oplossingen. Het pact gaat zich onder andere bezighouden met proefprojecten in Eindhoven met onderwerpen als CO2-neutrale woningen en duurzamer onderhoud.”
Van Wooninc. heeft indebuurt nog geen reactie ontvangen.
De Woonbond is een onafhankelijke vereniging voor Nederlandse huurders. De Woonbond zet zich in om de positie van huurders te verbeteren, bijvoorbeeld door actie te voeren tegen enkelglas.
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken