Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in de groene oase van Manon: ‘Ik heb meer dan 80 planten’

Door Chloë van der Smitte 13 februari 2020

Op de vensterbank, in hangpotten, op de grond en aan de muur: de woning van Manon Schepens (26) is tot de nok gevuld met planten. Ze heeft inmiddels een flinke collectie verzameld en daar lijkt voorlopig nog geen eind aan te komen. Manon: “Het is een beetje verslavend, ik probeer maximaal één keer per maand naar de winkel te gaan.”

Eenmaal binnen in het stulpje van Manon, geven we onze ogen even flink de kost. O-ve-ral waar we kijken, staan planten. Van grote joekels tot aan mini-exemplaren en alles er tussenin: het is een grote, groene oase. “Ik heb altijd al een voorliefde voor planten gehad, net als mijn moeder. Toen ik uit huis ging en hier kwamen wonen met Sascha, mijn huisgenoot, ging ik dan ook helemaal los.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt

Meidenhuis

Dat Manon hier samen met een vriendin woont, komt niet als een complete verrassing. Wie het huis betreedt, merkt meteen dat je je in een meidendomein begeeft. Van de accessoires tot aan de verf op de muren en de eettafelset, alles ademt pasteltinten. Een goede match met de planten, blijkt. “Sascha en ik hebben samen de kleuren uitgezocht, we zaten direct op één lijn. Op wat grote aankopen na, mocht ik het verder aankleden. Ze vertrouwde mij volledig. Gelukkig vindt ze de planten in huis ook leuk. Ze had er nooit iets mee, maar nu staat er zelfs ook wat groen op haar slaapkamer. Ik zei toch dat het verslavend was”, zegt Manon lachend.

Plantenclub

De liefde voor haar groene ‘vrienden’ gaat best ver, vertelt Manon. “Zo ver zelfs, dat ik een eigen plantenclubje heb. Vrienden die net als ik verslaafd zijn aan planten. Ik heb ze bijvoorbeeld via Instagram leren kennen, maar ook door workshops die ik volgde. Samen gaan we eens in de zoveel tijd op plantenjacht of ruilen we elkaars stekjes. Ook geven we elkaar graag tips en advies. Gezellig én handig!”

Tekst loopt door onder de foto’s

De pastelhoek in de eetkamer, zelfs de planten matchen. Foto: indebuurt
De eettafel is van Sasha, samen hebben ze er leuke eetstoelen bij gezocht bij de kringloop. Foto: indebuurt
Planten staan in vrolijke potten. Foto: indebuurt
Op de schouw heeft Manon een mooi hoekje gemaakt. Foto: indebuurt
Ook de vensterbanken zijn rijkelijk gevuld. Foto: indebuurt
Aan het plafond hangt een slingerplant op speelse wijze. Foto: indebuurt

Plantenoppas

“Misschien ook leuk om te melden: ik heb op dit moment een logeerplant. Een vriendin van me woont tijdelijk weer thuis. Natuurlijk kon ik geen ‘nee’ zeggen, ik verzorg de plant met liefde. Ook pas ik af en toe op planten van vrienden die op reis zijn. Je kunt wel zeggen dat ik een echte plantenmoeder ben.”

Gesneuveld

Dat de groene lifestyle van Manon niet altijd over roosjes gaat, blijkt wel als ze vertelt dat er al vele zijn gesneuveld. “Ik probeer ze wel altijd te redden door er stekjes van te maken. Een keer had ik een kat als logee, dat was niet zo slim… Of tijdens feestjes wordt wel eens wat omgestoten. Tja, niks aan te doen. Ik heb daarom een gouden regel voor mezelf: ik wil niet meer dan tien euro voor een plant neertellen, dan valt de schade altijd mee.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Even de planten water geven. Foto: indebuurt
Manon houdt van planten met aparte bladeren en kleuren, zoals deze. Foto: indebuurt
In de keuken staan haar stekjes, als ze groot genoeg zijn, pot ze ze over. Foto: indebuurt
De woonkamer tussen het groen. Foto: indebuurt
Hangplantjes. Foto: indebuurt
De schouw. Foto: indebuurt
Een gestekt plantje dat net is overgepot. Foto: indebuurt

Verzorgingstips

We zijn benieuwd of Manon ook nog tips heeft voor mensen met minder groene vingers. “Ik check altijd op een vaste dag in de week alle planten en kijk hoe ze het doen. Ik druk dan mijn vinger in de potgrond. Als het te droog is, krijgen ze water. Als een plant bruine bladeren heeft, betekent het dat deze te weinig water heeft gehad. Gele bladeren juist het omgekeerde. Bruine bladeren haal ik er ook altijd af, deze verspillen onnodige energie voor de plant.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Bij mooie planten hoort natuurlijk ook een mooie gieter, zoals deze knalroze. Foto: indebuurt
In de hoek de Monstera, een favoriet van Manon. Foto: indebuurt
Hier staan wat vetplantjes op de vensterbank. Foto: indebuurt
Ook aan de muur zien we planten op een plankje staan. Foto: indebuurt
Een echte plant lady! Foto: indebuurt

Favoriet

We vragen Manon welke plant ze als eerste mee zou nemen als er brand zou uitbreken. “Poeh, gemene vraag! Maar als ik echt moest kiezen, dan zou ik al eerste de monstera redden. Het is inmiddels een flinke joekel geworden. Als je een soortgelijke wil kopen, ben je wel paar tientjes kwijt. Oja, ook de calathea triostrar, die is favoriet omdat de bladeren en kleuren zo mooi zijn. Ja, ik onthoud vaak de namen, maar lang niet van allemaal, hoor.”

Woning met een verhaal

Heb je ook een woning met een mooi verhaal, een prachtige inrichting of vind je het gewoon leuk om over jouw stukje Eindhoven te vertellen? We zoeken nog mensen voor de rubriek Binnenkijken Bij. Je mag ons altijd mailen via [email protected].

 

Lees ook:

stef tiersma

Binnenkijken bij Stef: ‘Ik heb een eersteklas treincoupé in de woonkamer’

Deze week zijn we op bezoek bij Stef Tiersma (35). En dat is niet zomaar: hij was pas geleden een va...
lex hildenbrant

Binnenkijken in de loft van Lex Hildenbrant: ‘Licht, lucht en ruimte, maar vooral veel groen’

Deze week mochten we op de koffie bij architect en docent Bouwkunde Lex Hildenbrant (38). Hij woont ...
binnenkijken anne

Binnenkijken in de verbouwde jaren 30 woning van Anne: ‘Het voelde meteen goed’

Na in Amsterdam en Utrecht gewoond te hebben, keerde Anne 2,5 jaar geleden terug naar haar thuishonk...

adv.