Binnenkijken bij de gebroeders Teurlincx: ‘Wij geven dieren een tweede leven’

Door Manon Swinkels 4 juni 2019

We hebben weer een hele leuke binnenkijker aan de haak geslagen. Yes! Al was het niet heel makkelijk om een afspraak met de gebroeders Teurlincx te maken. Hun diepvries is namelijk tot de nok toe gevuld met werk. Druk druk druk!

De broers Ron, Joep en Karel runnen al 53 jaar hun familiebedrijf. Maar wat doen ze dan precies? “Eigenlijk geven wij dieren een tweede leven”, vertelt Joep. “Wij houden ons bezig met het prepareren en opzetten van dieren.” De broers zijn taxidermisten. De werkplaats staat en hangt vol opgezette dieren. Het ruikt er naar lijm, niet naar dode dieren en we zien gelukkig nergens één druppel bloed.

Hobby van ons pa

De drie broers hebben het vak geleerd van hun vader. Van hem hebben ze de zaak ook overgenomen. “Ons pa is ermee begonnen als hobby”, gaat Joep verder. “Na het avondeten werd de keukentafel leeggehaald en ging hij aan de slag. In het begin waren het vooral opdrachten voor familie en vrienden, zoals het opzetten van eekhoorntjes en vogels. Het vriesvak in de koelkast gebruikte hij als opslag. Van zíjn hobby hebben wíj ons beroep gemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto

gebroeders Teurlincx
Foto: indebuurt

Zebra’s, tijgers en olifanten

De dieren worden aangeleverd door klanten. Joep: “Onze vriezer ligt helemaal vol met projecten. Als we niet direct met het dier aan de slag gaan, wordt het daarin opgeslagen. We doen hele verschillende opdrachten. We werken voor musea, scholen, televisie en particulieren. Paarden, zebra’s, tijgers, vogels en olifanten; er komt hier van alles voorbij. In Denemarken hebben we wel eens het skelet van een aangespoelde potvis opgehaald. Het was onze taak om van al die botten een volledig geraamte te maken.”

Identiek tot in detail

“Er komen veel mensen met hun overleden huisdier naar ons toe”, zegt Joep. “Daar komt een hoop emotie bij kijken. Het lastige bij huisdieren is dat we het beestje nooit voor honderd procent kunnen herstellen. Ook al lijkt de buitenkant tot in detail identiek, het karakter kunnen wij helaas niet teruggeven.  Als we dat zouden kunnen, waren we allang miljonair geweest!”

Tekst loopt door onder de foto’s

gebroeders Teurlincx
Foto: indebuurt

Aan de slag

Achter Joep ligt de vacht van een lammetje als een lap stof op de werkbank. Hoe gaat het prepareren van een dier nu precies in zijn werk? Joep: “Allereerst wordt het dier gevild. Geen bloederig werkje hoor, want het dier wordt gewoon uit zijn jas gehaald. Alleen de vacht, de schedel en de botten van de benen en poten blijven over. Vervolgens gaat de vacht ongeveer drie weken in een looibad. Dat is een bad op basis van zout en andere natuurlijke producten, om de huid te conserveren. Na het wassen en drogen bouwen we het dier helemaal opnieuw op.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Gebroeders Teurlincx dieren
Foto: indebuurt

Zitten of liggen?

Uit de poten van het lammetje steekt een stuk ijzerdraad. ”Samen met de klant wordt vooraf de houding van het dier bepaald”, zegt Joep. “Moet het staan, zitten of liggen? In de kop en de poten wordt ijzerdraad verwerkt, waardoor we ze tot het allerlaatste moment in de juiste positie kunnen buigen. Tenslotte wordt er een model gewikkeld van houtwol en wordt het netjes dichtgenaaid. Met spelden worden bepaalde elementen op hun plaats gehouden. Na een droogtijd van ongeveer twee weken, kan het dier terug naar de eigenaar. Bij ieder dier gaat het proces weer anders.”

Een mooi vak

Je zou misschien denken dat de broers helemaal geen dierenliefhebbers zijn. Maar… “Dat zijn we juist wel”, zegt Joep. “Wij werken alleen met dieren die op een natuurlijke wijze zijn overleden. Het mooiste aan ons vak is dat we het dier in volle glorie herstellen. Zo belandt het beestje niet als afval in de container en krijgt het een mooi en waardevol plekje, bijvoorbeeld in huis.”

Hieronder nog meer mooie foto’s:

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Iedere week nemen we een kijkje bij Eindhovenaren die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je 100%-Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Eindhoven laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!


Meer over Gebr. Teurlincx ontdekken?

Gebr. Teurlincx bezienswaardigheden

Geopend08:00 - 17:00

Willaertplein 9, Eindhoven

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Lees ook:

Mandy Roos

Binnenkijken bij Mandy: ‘Het meest trots ben ik op mijn rariteitenkabinet’

Al drie jaar wonen Mandy, vriend Erik, katten Fizzy en Batman en konijn Wiggles in Woensel-West. Van...

Binnenkijken bij Eftelingfan Claudia: ‘Ik hou van die sfeer van het Sprookjesbos’

Een groter contrast kun je je eigenlijk niet voorstellen. We zijn boven de winkels van het strakke, ...

adv.