Wonen in Eindhoven: de kleinste versus de grootste woning die nu te koop staat
De een heeft genoeg aan een studio, de ander wil liever een paleis om in te wonen. Het is maar…
Wonen op honderd meter hoogte, mét uitzicht over de stad. In de BunkerToren aan de John F. Kennedylaan in Eindhoven kan het allebei. Voormalig studentenwalhalla De Bunker krijgt een tweede leven als woontoren. Kijk je mee binnen?
Ooit was het de plek voor studentenfeestjes en vandaag de dag kun je er wonen en werken. De Bunker: het studentencentrum van de TU/e. Het betonnen gevaarte is inmiddels omgetoverd tot een gloednieuwe woontoren van honderd meter. In januari was de oplevering en wij namen een kijkje tijdens de persrondleiding. Tip van de sluier: je spot er nog allerlei details van vruuger.
Eerst een stukje geschiedenis. Tussen 1969 en 2017 was de Bunker tegenover de TU de place to be voor studenten. Het Eindhovens Studenten Corps, Eindhovense Studentenvereniging Demos en Algemene Studentenvereniging SSRE zaten er allemaal. De Bunker was een ontwerp van de architect Huig Maaskant. Je weet wel, de man achter de Euromast in Rotterdam en Pier in Scheveningen.
Binnen vond je onder andere de AOR (algemene ontmoetingsruimte) en de mensa, een eetgelegenheid waar studenten maaltijden aten. Ook kon je naar allerlei feestjes bij de Bunker. Zo was er in de jaren 70 een heus popfestival op het terrein. “Veel Eindhovenaren weten wel hoe ze hier zijn binnengekomen, maar niet hoe ze naar buiten zijn gekomen”, blikt architect Nanne de Ru van Powerhouse Company terug. “Bands als The Police traden zelfs op in de Bunker.”
Tekst loopt door onder de foto’s >
Terug naar nu. Een hoge woontoren bovenop de oude Bunker is onderdeel van de skyline van Eindhoven: de BunkerToren. Het gebouw heeft een rauw ontwerp met veel beton, hout en glas. Precies waar de Bunker bekend om staat en in de stijl van de oorspronkelijke architect. Nanne: “Het gebouw heeft dezelfde look and feel als de oude Bunker, maar dan met duurzame materialen zoals natuursteen.” Daarvoor was wel een flinke opknapbeurt nodig. “De oude Bunker was enorm vervuild”, vertelt Bas van Dam van ontwikkelaar Being.
Tekst loopt door onder de foto’s >
Tegenwoordig vind je hier een woontoren met 210 huur- en koopwoningen, verdeeld over 32 verdiepingen. Er is voor ieder wat wils: de appartementen zijn 55 tot 310 vierkante meter. Volgens Nanne komt negentig procent van de bewoners uit de regio Eindhoven en hebben veel Eindhovenaren herinneringen aan de oude Bunker. Beneden vind je nu een kantoorruimte van 3.000 vierkante meter. Hier zit het Eindhovense bedrijf GoodHabitz, dat online trainingen aanbiedt. Nanne: “Dat past goed bij de originele Bunker, als studentencentrum van de TU/e.”
Op de benedenverdieping komt ook een grand café waar iedereen welkom is. Dat was vroeger de corpsruimte. De betonnen open haard stamt uit die tijd. Daarnaast zijn de rode stalen hekken in het zitgedeelte origineel. “De Bunker was best een bijzonder gebouw met die rare hoeken en afstandelijk beton, maar ook knus”, merkt Nanne op.
De oude Bunker was best een bijzonder gebouw met die rare hoeken en afstandelijk beton, maar ook knus
Tekst loopt door onder de foto’s >
Ook buiten is van alles te zien. Rondom de woontoren ligt een park met wandelroutes, het BunkerPark. Hier stond vroeger een parkeerterrein, maar tegenwoordig parkeren bewoners in de ondergrondse garage van de woontoren. In het openbare park zijn verschillende bomen en struiken aangeplant en bewonder je straks kunst. Zoals een grote bronzen aap van kunstenaar Joep van Lieshout. De zitbanken rondom de BunkerToren volgen de lijnen van het gebouw. Die zijn multifunctioneel: je parkeert er zelfs je fiets in.
Tekst loopt door onder de foto’s >
De BunkerToren heeft een asymmetrische vorm en is opgebouwd uit drie delen. Nanne: “Hij gaat langzaam omhoog van 1969 naar 2023.” Ofwel: het bouwjaar van het studentencentrum tot nu. Hoe hoger je komt, hoe lichter en transparanter het gebouw wordt. “De grote glaspartijen boven in de toren symboliseren de opening van de gesloten Bunker en bieden een prachtig uitzicht over de lichtstad”, zo beschrijft medeontwikkelaar RED Company het ontwerp.
Zie jij jezelf hier helemaal wonen? Dan moeten we je teleurstellen, want de woningen in de BunkerToren zijn vergeven. Maar kijken kan altijd…
Tekst loopt door onder de foto’s >
Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected]. Misschien woon je wel in een hip appartement in het centrum of heb je een leuke woning in Gestel. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.
In onze gids
Populaire rubrieken