Femke en Jeroen van Tuincentrum Soontiëns: ‘Onze werkplek is een soort oase’
Sinds hij met zijn compagnon het familiebedrijf overnam, is Jeroen Soontiëns (45) de baas van zijn zus Femke (41). Femke:...
Vroeger was het heel normaal om in de voetsporen van je ouders te treden. Oudste zonen of dochters namen het bedrijf vaak over en zo gebeurde het dat een zaak jarenlang in de familie bleef. Nu is het wat minder gebruikelijk, maar toch zijn er nog heel wat echte familiebedrijven te vinden in Eindhoven. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
Grootvader Soontiëns, die Dés heette, begon in 1959 op deze plek aan de Urkhovenseweg met het kweken van groenten en fruit naast de boerderij waar de familie woonde. Zijn zoon nam de zaak over in 1970, samen met zijn broer Wim. Inmiddels runnen Dés’ kleinkinderen Femke en Jeroen de zaak. Jeroen: “Onze ouders begonnen met het hoveniers- en het tuincentrum en stopten met de kwekerij. Best logisch. Eind jaren vijftig was er behoefte aan eten en twintig jaar later hadden mensen ineens geld om hun tuin in te richten. Wel mooi eigenlijk: de rode draad in onze familie is altijd ‘groen’ geweest; eerst als voedsel en daarna om naar te kijken.”
Wist je dat Essink Sportcentrum de allereerste was? Ja echt. In 1955 richtte tweevoudig Europees judo-kampioen Hein Essink Sportschool Essink op, in een klein gebouwtje in Stratum. Je kon er judolessen volgen en er was een zwemles-bad. De locatie en het aanbod zijn véél groter nu en in 2017 werd een tweede locatie in het centrum geopend. “We zijn géén keten.” verzekert kleindochter Kim Essink, die de zaak runt samen met haar broer Rens.
Anna Bakers-Verhoeven begon in 1918 in het huidige pand aan de Kruisstraat met BAVO textiel, waar ze stoffen verkocht. Haar zoon Cor kwam al heel jong ook in de zaak. Die had niks met textiel en ging daarnaast meubels verkopen. Daarna verkocht BAVO (Bakers-Verhoeven) complete woninginrichtingen met textiel, bedden en meubelen. Begin jaren ’70 verhuisden ze een tijdje naar de Demer en naar de Markt, maar in 1983, nadat zijn zoon en schoondochter de zaak overnamen, ging het bedrijf terug naar het pand aan de Kruisstraat. Nu onder de naam Bakers Zitmeubelen. Geen bedden en textiel meer. Bakers was nu gespecialiseerd in zitmeubelen. Inmiddels runt Kleinzoon Max de winkel.
Aardbeienijs in de maak. Gelato alla fragola ovviamente con tante fragole
Posted by La Toscana ijs on Friday, 29 March 2019
Meteen na de oorlog begonnen de Italiaanse familie Ferrari aan de Mecklenburgstraat met hun eerste ijssalon. Eerst verkochten ze er gipsen beelden en daarna ambachtelijk Italiaans schepijs. In In 1985 namen zoon Giorgio en zijn broer Daniele de zaak over van hun vader. Inmiddels heeft de familie Ferrari zes ijssalons in Eindhoven.
De familie Smits kwam begin jaren twintig tijdens de crisis vanuit Rotterdam naar Eindhoven. Ze hadden er een winkel waar ze kostuumbenodigdheden verkochten zoals papieren boorden, korsetveters en stijfsel. Ze begonnen een fourniturenzaak in Strijp. Al snel liep die winkel zó goed, dat ze die baan er niet meer naast konden hebben. In de jaren tachtig verhuisde de winkel naar het huidige pand op de Kleine Berg. Zoon Harrie: “De gemeente had geld nodig om de heuvelgalerie te gaan bouwen en verkocht daarom veel panden. Dit was er een van. Het stond eigenlijk op de slooplijst en was behoorlijk vervallen. We hebben het opgeknapt en sindsdien zitten we op deze topplek middenin de stad. Rond die tijd heb ik de zaak ook overgenomen van mijn ouders.”
Charles van der Heijden begon in 1927 een supermarkt, samen met zijn broer Bas van der Heijden (ja díe). “Hij is verder gegaan met slijterijen en specialiseerde zich in Sherry”, zegt kleinzoon Gerárd. “Hij had zelfs zijn eigen sherry bodega. Hij en mijn vader hadden al snel in de gaten dat het beter was voor je zaak als je je onderscheidde. Er waren zóveel drankwinkels met allemaal hetzelfde assortiment. “Inmiddels runt Gerard de winkel al heel wat jaren samen met zijn vrouw Patricia.
Kruisstraat 85, 5612 CD Eindhoven
Nu gesloten
Meer informatie
Jos Lelieveld van Slagerij Lelieveld is de derde generatie die het slagersvak uitoefent. Hij leerde alles van zijn opa Jo die de winkel 83 jaar geleden begon. “Mijn opa was slager in Den Haag”, zegt Jos. “Hij vertrok in 1937 naar Eindhoven. Het was crisis en dure krachten zoals hij werden ontslagen. Na overleg met mijn oma, besloot hij dat hij voor zichzelf ging beginnen.” In 1947 ging Jos’vader Walter Lelieveld in de slagerij werken en vanaf 1973 zoon Jos. “Ik ben in dit vak gerold”, zegt hij. “Ik begon met poetsen en inpakken in de vakanties. Als middelbare scholier gooide ik na school m’n boekentas in de hoek en ging aan de slag. Huiswerk deed ik daarna.”
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Eindhoven en blijf op de hoogte van alles over en rondom Eindhoven.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
Topper