Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hoeveel leegstand is er nou écht in onze stad?

Door Chloë van der Smitte 7 december 2019

Winkels komen en gaan, dat is niks nieuws. Ook in Eindhoven. Gelukkig openen er regelmatig nieuwe zaken, maar toch blijft er winkelleegstand in onze stad. Weet je eigenlijk hoeveel panden ook écht leegstaan? Wij zochten het uit.

Ruim 2,5 miljoen vierkante meter aan winkelvloer en meer dan drie miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat leeg in Nederland. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die de cijfers pas geleden bekendmaakte. Het blijkt te gaan om ongeveer ruim 6% van het totaal aantal winkel- en kantoorruimte. Dat lijkt misschien heel veel, maar het valt mee als je het vergelijkt met de jaren daarvoor. In 2018 was het 8%, in 2017 ging het om 8,6% en een jaar eerder was het nog 9,8%. Er is dus steeds minder leegstand. Een goed teken, toch?!

Leegstand in Eindhoven

We duiken in de lokale cijfers van het CBS. En wat blijkt? Eindhoven doet het zo slecht nog niet. Het gaat om 4% van het totale winkeloppervlakte dat in onze stad leegstaat, lager dan het landelijk gemiddelde dus. Als we kijken naar de kantoorruimtes dan is dat percentage hetzelfde, ook hier staat 4% van de kantoorpanden leeg. Goed om te weten: het CBS bekeek de leegstand per 1 januari 2019. De huidige leegstand kan daarom iets afwijken.

Het valt mee

Dan zijn er ook nog andere cijfers over de gemeente bekend: 3% van het vloeroppervlak bij industriële panden staat leeg. Bij maatschappelijk vastgoed ligt dat percentage op 5%. Ook in die branches lijkt de leegstand wel mee te vallen.

Tekst loopt door onder het kaartje

Eigen zaak

Zoals je ziet, valt de leegstand dus wel mee in Eindhoven. Maar er zijn alsnog genoeg panden die een nieuwe bestemming zoeken. Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen zaak te beginnen? Wij zeggen: doen, kansen genoeg! En wil je de lokale ondernemers ondersteunen? Ga dan gewoon lekker shoppen in onze eigen binnenstad.

Weet jij nog een Eindhovens mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

holiday inn

Holiday Inn is verkocht: Eindhoven krijgt er misschien drie nieuwe woontorens bij!

Wow: het Eindhovense Holiday Inn hotel is verkocht, dat meldt Misset Horeca. Hiermee krijgt het hote...
trudotoren strijp-s

De verticale bosflat op Strijp-S: dit zijn de ontwikkelingen (video)

Strijp-S is op dit moment een grote bouwput: nog even en er verrijst weer een aantal nieuwe bouwproj...
Trudo Toren

Trudo gaat een bosflat met sociale huurwoningen bouwen op Strijp-S

Cool! Er komt een groene toren op Strijp-S! Maar dan niet zoals de Groene Toren op de Vestdijk. Het ...

adv.