Latif van Dutch Homemade: ‘Dit chocolaatje smelt op je tong, niet normaal zo lekker!’

Aangeboden door DutchHomemade Eindhoven 6 februari 2019

Bij Dutch Homemade op de Kleine Berg koop je natuurlijk de lekkerste macarons die er bestaan. Ook laat je er het hele jaar door een bekertje of hoorntje vullen met heerlijk Italiaans ijs, maar dit keer vraagt eigenaar Latif speciale aandacht voor zijn Centho Chocolade. En dan vooral de Salin: die moet je echt eens proberen!

De chocolatier van Centho werkt met dertig verschillende soorten chocolade en de smaakcombinaties van zijn pralinévullingen zijn heel bijzonder. Latif’s lievelingssmaak (na lang aandringen noemde hij er een, want hij heeft er stiekem heel veel) is Salin: een acht millimeter dik blokje karamel, van drie bij twee centimeter, overtrokken met een ultrafijn laagje chocolade en een paar korreltjes zeezout. Latif: “Salin is het geheime wapen van Centho. Wanneer je deze eenmaal hebt geproefd, dan wil je alleen maar méér.”

Tekst loopt door onder de foto

Dutch Homemade
Zie jij de Salin? Foto: Dutch Homemade

Magisch

Jaren hebben ze bij Centho geëxperimenteerd om uit te komen bij de ultieme droom: zacht gestolde karamel. Dat is nogal moeilijk, want meestal wordt karamel keihard. Het moest vast genoeg zijn om te bewerken, maar zou ook een smeuïge textuur hebben. Latif: “Hoe trager je de suiker met room en boter kookt, hoe meer vocht er ontsnapt. Des te droger de substantie, dat is de theorie erachter. Op een bepaalde temperatuur gebeurt er iets magisch: de vloeibare brij krijgt een stabiele structuur.”

Tekst loopt door onder de foto

Dutch Homemade
Salin Foto: Dutch Homemade

Gouden plak

Ziedaar: een geblokte praline. ‘Warme, zoete karamel met op het eind een subtiele zoute afdronk’, staat er op in de beschrijving van de Salin. Dat klopt. Het vierkante wonder was dan ook goed voor goud op de International Chocolate Awards in Londen in 2013. Dat is het jaarlijkse walhalla voor chocolademakers van over de hele wereld. Zeker een keer gaan proeven. Wij deden het en het is waar: Eens geprobeerd en je bent hooked!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door DutchHomemade Eindhoven Meer over DutchHomemade Eindhoven ontdekken?

DutchHomemade Eindhoven ijssalons

Nu gesloten12:00 - 22:00

Kleine Berg 51, Eindhoven

Bekijk meer:ijssalons

adv.