Andreas doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen: ‘Jongeren zijn de nieuwe kwetsbaren’
Nog even en we mogen met z’n allen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de verkiezingslijst staat een…
Nog even en we mogen met z’n allen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de verkiezingslijst staat een aantal jonge Eindhovenaren. Wat beweegt hen om mee te doen en welke idealen streven zij na? Nihâl Esma Altmış (24) is nummer acht op de lijst van partij BIJ1. “Het is tijd voor nieuwe politiek, een nieuw geluid.”
Nihâl zet zich in voor een samenleving die voor iedereen werkt. Ook voor degenen die zich op meerdere kruispunten bevinden in hun leven zoals zijzelf: ze is moslima, is autistisch en heeft meer dan één etniciteit. “Dat botst weleens in de samenleving. Zoals nooit uitgenodigd worden na meer dan 150 sollicitaties. Of in de jaren dat ik mijn hoofddoek nog droeg: ik was een zichtbaar doelwit voor moslimhaat. Het systeem werkt gewoonweg niet voor mensen zoals ik. Het is ons recht als mens om onszelf te zijn, op welke manier dan ook.”
Tekst loopt door onder de foto
View this post on Instagram
“Het is tijd voor nieuwe politiek, een nieuw geluid”, vertelt Nihâl. “Dat geluid roept om radicale gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit. De Nederlandse samenleving bestaat uit veel verschillende mensen, maar toch zie je niet alles terug in de Tweede Kamer. Daar moet verandering in komen. Ook gemarginaliseerde groepen hebben het recht om mee te beslissen. Niets over ons, zonder ons.”
Nihâl vertelt dat haar ambitie om de politiek in te gaan pas is ontstaan. “Eind 2019 begon het bij mij te borrelen. Het ontstond meer uit noodzaak om de ongehoorde stemmen te vertegenwoordigen.” Toch was Nihâl al op jonge leeftijd betrokken bij maatschappelijke thema’s als activist. “Ik zet mij al langer in op het gebied van racisme, islamhaat en een inclusief, rechtvaardig en gelijkwaardig Nederland. BIJ1 is ook activistische politiek: dat maakt dat alle leden actief betrokken zijn binnen de partij. Toen ik werd gevraagd door mede-activisten om de afdeling in Eindhoven op te richten, ben ook ik ingestapt.”
Nihâl vindt het een eer om kandidaat voor de partij te mogen zijn. “Ik voel mij dankbaar voor het vertrouwen van de kiescommissie en de leden. Ik krijg leuke reacties van mensen die die zich eindelijk gezien en gehoord voelen en daar focus ik mij ook op.”
Hoe de jonge Eindhovenaar haar kansen inschat? “Ik stuur alle positieve energie de wereld in want ik vind dat onze hele lijst, 18 prachtige mensen, de Kamer in moet komen. Stel dat ik gekozen word, dan verandert er wel het een en ander voor mij persoonlijk. Ik moet kijken of ik op en neer wil reizen tussen Eindhoven en Den Haag, misschien overweeg ik wel om te verhuizen. De grootste verandering, en de belangrijkste, zou zijn dat er meer mensen van kleur, moslims, LHBTQIAP+ en neurodivergente (mensen waarbij de hersenen op een andere manier werken, zoals autisme – red.) Kamerleden zullen zijn.”
Tekst loopt door onder de foto
View this post on Instagram
Als Nihâl de Kamer in mag, heeft ze een helder doel voor ogen. “Mijn focus ligt op racisme, islamhaat, (jeugd)zorg en validisme. Ik vind dat het groter wordende islamhaat serieus genomen moet worden. Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding mag van mij per direct afgeschaft worden. Ook zou ik graag meer onderzoek willen laten doen naar racisme op de arbeidsmarkt, onderwijs, woningmarkt en (jeugd)zorg.”
Om zoveel mogelijk (jonge) stemmers naar de stembus te krijgen, is Nihâl vooral actief op online platforms zoals Instagram. “Ik probeer daarnaast ook te focussen op platforms die (moslim) jongeren van kleur als doelgroep hebben. Het gaat ten slotte over onze toekomst, laten we daar zelf vorm aan geven!”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken