Zo zag het verdwenen Sportfondsenbad in Eindhoven eruit
Het was in 1935 het eerste golfslagbad van Europa en de plek waar vele Eindhovenaren hun eerste zwemslagen leerden. Daarna…
Het DAF Museum aan de Tongelresestraat staat op een bijzondere plek. Ten eerste is het natuurlijk de plek waar je de allereerste werkplaats van Hub en Wim van Doorne vindt. Maar wat je misschien niet wist: hier in Eindhoven stond ook een verdwenen bierbrouwerij.
Tot halverwege de vorige eeuw was het zelfs de grootste brouwerij van Eindhoven: Stoombierbrouwerij De Valk. Je zou het nu niet snel verwachten, maar vroeger was het een logische plek voor een grote brouwerij. Tot 1920 hoorde het gebied langs het Eindhovens kanaal bij de gemeente Stratum (toen nog een aparte gemeente) en was er veel industrialisatie, volgens Rijksmonumenten.nl.
Stoombierbrouwerij De Valk werd in 1884 gebouwd door Antoon Coolen. Bierliefhebbers konden in de eerste jaren vooral genieten van princessebier en gerstebier. Princessebier is een soort witbier en gerstebier een soort pils. Daarna ging de brouwerij zogeheten ondergistende bieren maken. Dat wil zeggen: ze gebruikten lagere temperaturen bij het gisten. Het leverde onder andere pils- en bockbiertjes op, zo staat op de site van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
Brouwerij De Valk had veel vaste afzet, doordat het bier leverde aan meerdere cafés, aldus Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Ook stond er naast de brouwerij vroeger een ijsfabriek. Grote staven ijs werden aan cafés en horeca in Eindhoven geleverd, om het bier uit de brouwerij mee te koelen.
Tegenover de brouwerij vond je vroeger ook een eigen café van de brouwerij. Dit café zat in het witte pand op de hoek van de Tongelresestraat en Kanaaldijk Noord. De naam? Niet heel verrassend: café De Valk. Later heette het café de Hefbrug. Nog een fun fact: nu woont hier de bekende Eindhovense kunstenaar John Körmeling.
De tekst loopt door na de foto >
Misschien vraag je je ondertussen af: wat doet het DAF Museum hier dan nu? Het is niet helemaal toevallig dat in het pand aan de Tongelresestraat uit 1884 nu het museum van de Van Doornes Automobiel Fabriek te vinden is. Arnold Hendrik Huenges, die aan het eind van de negentiende eeuw de brouwerij overnam, hielp Hub van Doorne namelijk financieel met het oprichten van DAF. Bij de brouwerij kwam in 1928 de eerste werkplaats van de broers Hub en Wim: ‘De Smidse’.
In onze gids
Populaire rubrieken