Wist jij dit over cultuur in Eindhoven? Hartstikke belangrijk, joh!

Dit is een ondernemersbijdrage 5 maart 2018
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Je kent dat vast wel. Je gaat een keertje naar de film of een concert en verzucht daarna: ‘Dit moet ik vaker doen!’ Zo fijn om er even helemaal tussenuit te zijn, om even in een andere wereld te zitten zonder zorgen over werk of huiselijke beslommeringen. We hebben zoveel mogelijkheden in Eindhoven om even aan die realiteit te ontsnappen…

Hoe? Nou, bijvoorbeeld door culturele activiteiten. Cultuur is geen eng woord. Het betekent niet meteen dat je mee moet doen aan een avondje experimentele dans of kijken naar kunst waar je helemaal niets mee hebt. Het is zoveel meer. Een voorstelling of show van Theo of Fresku vallen daar ook onder, hè? Maar hoewel we hard bezig zijn om Brainport Eindhoven op de (internationale) kaart te zetten is het zo dat er in Eindhoven in verhouding tot andere steden helemaal niet zo veel geld voor Kunst en Cultuur beschikbaar is. Gek toch?

Een prominentere plek!

Dat moet anders vonden verschillende Eindhovense culturele instellingen en ze staken de koppen bij elkaar. Hoe gaan we dit aanpakken? Er werd gekozen voor het samenstellen van een cultuurmanifest om aan te bieden bij de politieke partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want cultuur moet een prominentere plek op de kaart krijgen! Waarom? We hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Het brengt mensen samen

Heb je enig idee hoeveel projecten er zijn in Eindhoven die mensen met elkaar verbinden? Je kunt in omstandigheden terechtkomen waarbij je weinig nieuwe mensen leert kennen, ouderen kunnen zich eenzaam voelen… We kijken massaal naar deze onderwerpen op de televisie. Maar dicht bij huis kunnen we ook iets voor elkaar betekenen, zoals het project Oldschool dat jonge rappers en ouderen samenbrengt, Hoe gaaf is dat? Zie je het al voor je?

Het kan je troosten

Cultuurmanifest Eindhoven

Heb je last van een winterdip? Of gewoon een dikke vette baaldag, dan is het heerlijk om even aan dat getob te ontsnappen. Lekker een filmpje pakken bij het Natlab om eens goed te lachen, of juist te janken. Of kijken hoe ze het vroeger allemaal deden in het DAF Museum. Geen verlichting, auto’s zonder airconditioning… Was ook niet allemaal ‘je van het’ hoor. In het Philips Museum kun je dan weer bekijken wat voor tofs er ons nog te wachten staat. En dat is om vrolijk van te worden!

Het levert flink wat geld op

Cultuurmanifest Eindhoven
Foto: ANP

Ja, dit is een belangrijke. De subsidies zijn gekort, maar onze culturele evenementen leveren wel behoorlijk wat centen op. Voorbeelden? De Dutch Design week met een slordige 335.000 bezoekers, of GLOW met maar liefst 740.000 bezoekers. Die moeten ook allemaal ergens eten en slapen hè? En dat zijn nog maar de twee uitschieters. Daarnaast bieden de culturele instellingen (denk bijvoorbeeld aan het Natlab, de Effenaar, Parktheater etcetera) ook werkgelegenheid. Aan professionals én vrijwilligers die hier heel blij van worden.

Het is belangrijk voor kinderen

Cultuurmanifest Eindhoven

Het is zo ontzettend belangrijk voor kinderen om van kleins af aan gestimuleerd te worden. Juist zij hebben nog alle fantasie om zich helemaal te verliezen in een boek, toneelstuk of dans. Alle kinderen moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Misschien zijn het breakdance toppers die volgend jaar hun halsbrekende toeren showen tijdens Emoves, dichters in de dop of toekomstige wiskundigen. De ruimte om dat allemaal te ontdekken moet er gewoon zijn. In de Bibliotheek, bij het CKE, Dynamo en vooral:op school!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶