Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruud zingt en is bassist: ‘Voor een amateur schijn ik best aardig te spelen’

Aangeboden door Iktoon 20 mei 2020

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schildersspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Eindhoven doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Eén van die amateurkunstenaars is Ruud van der Vliet (73) hij zingt in een koor en is bassist. “Muziek voegt zoveel toe aan mijn leven.”

“Op een dag kwam mijn zoon thuis met een kapotte basgitaar”, vertelt Ruud.”Hij vroeg of ik hem kon repareren. Ik ben elektrotechnicus, dus ik had ‘m al snel weer aan de praat. Vervolgens begon ik erop te spelen. Ik was verkocht en ging lessen volgen bij Rinus Raaijmakers, een bekende Brabantse bassist. Die heeft mij de kneepjes van het vak geleerd, want voor een amateur schijn ik best aardig te spelen.”

Leuke club mensen

Voor Ruud, gepensioneerd docent elektrotechniek aan de TU/e, is muziek een belangrijk onderdeel van zijn leven. “Ik was er altijd al dol op , maar sinds ik er zelf mijn creatieve ei in kwijt kan is dat alleen maar méér geworden. In 2002 zocht popkoor The Soundbytes een sopraan. Mijn vrouw meldde zich aan en toen ze ook een tenor zochten, haalde ze mij er ook bij. Inmiddels ben ik al een tijdje voorzitter van deze hele leuke club mensen.”

Tekst loopt door onder de foto

Ruud van der Vliet en Rob Habraken
Ruud en Rob tijdens hun jamsessie Foto: Ruud van der Vliet

Aanvulling op je leven

“Muziek voegt zoveel toe aan je leven”, zegt Ruud. “Sociale contacten natuurlijk, want naast het koor heb ik ook in verschillende bands van het Centrum voor de Kunsten (CKE) gespeeld als basgitarist. Maar muziek doet ook iets met je gemoed. Je kunt er vrolijk of weemoedig van worden. Zo hebben we met Soundbytes een aantal keer opgetreden voor verstandelijk gehandicapten. Als je ziet hoe mensen reageren: hartverwarmend. Ze gaan spontaan meezingen en zeker als ze de melodie herkennen. Je krijgt er zoveel voor terug. Dat maakt me blij.”

Creëren geeft drijfvermogen

“Ik heb deze coronatijd aangegrepen om met mijn computervaardigheden het koor toch nog op gang te kunnen houden”, zegt Ruud. “Daarnaast wil ik iedereen motiveren vol te houden. Van alle positieve reacties krijg ik heel veel energie. Samen iets muzikaals creëren geeft ons drijfvermogen.”

Tekst loopt door onder de foto

The Soundbytes
The Soundbytes Foto: Ruud van Vliet

Niet meer zonder muziek

Momenteel oefent het koor niet samen. “Nou ja, niet in dezelfde ruimte. We hebben laatst allemaal vanuit ons eigen huis ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ ingezongen en dat hebben we samengevoegd tot één video. Dat was nog vóór dat nummer werd uitgeroepen tot corona-nummer. We hadden dus een vooruitziende blik”, zegt Ruud lachend. “Ook jam ik regelmatig met twee vrienden. Ik op basgitaar zij beiden op gitaar. We spelen op een hele grote zolder, dus we kunnen ver uit elkaar staan. Al zijn het rare tijden: ik kan niet meer leven zonder muziek.”

Tekst loopt verder onder de video

Grootste dans- en showorkest van Nederland

Lijkt het je ook leuk om jouw kunsten te laten zien? Dat kan! Op maandag 1 juni om 20.00 uur viert muzikant Thijs Boontjes deze unieke zomer door op te treden samen met het grootste dans- en showorkest dat Nederland ooit heeft gekend. Om dit live concert te realiseren, roept Thijs iedereen in Nederland op om mee te doen via Zoom en social media. Zing, dans, speel, rap, acteer, teken of schilder mee. Meld je gratis aan voor het orkest via iktoon.nl. Deel jouw optreden met #iktoon #alleswatikkan #wattoonjij

Iktoon Challenge

Strijd de rest van de maand om beste amateurkunstenaar van Nederland te worden. Van linedancing en van straatfotografie tot houtbeeldhouwen en vloggen: alles mag! Iedereen kan meedoen aan de iktoon challenge. Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel op social media met #iktoon #eindhoven #maakdezomer.

Op www.iktoon.nl vind je meer informatie over deelname aan iktoon 2020.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Iktoon. Meer over Iktoon ontdekken?

adv.