Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Piet en Willy over natuurbegraafplaats Schoorsveld: ‘Dit gebied leeft’

Aangeboden door Natuurbegraafplaats Schoorsveld 6 februari 2020

Je zou denken dat het een verdrietig moment is, maar voor Piet den Besten en zijn vrouw Willy den Besten-Sterk is het juist een heel speciale dag. Zij hebben een afspraak voor een kennismakingsgesprek over natuurbegraven bij natuurbegraafplaats Schoorsveld. Benieuwd hoe zoiets gaat? Je leest het hier.

De afgelopen jaren denken Piet en Willy soms na over de vraag: wat zou ik willen als ik er niet meer ben? Daarom stelde Piet op een dag voor om eens bij Schoorsveld te gaan wandelen. Piet: “De natuur, de rust en de ruimte daar sprak ons meteen aan. Het klinkt misschien raar, maar dit gebied leeft. Er valt altijd wat nieuws te zien. mooie planten en heel veel soorten vogels. In mijn vrije tijd fotografeer ik. Ik heb hier echt supermooie plaatjes geschoten.”

Natuurgebied

Hanne van der Linden, medewerkster bij Schoorsveld is blij om te horen dat Piet en Willy hebben ervaren dat je hier ook kunt zijn zonder dat er een dierbare begraven ligt. “We willen laten weten dat iedereen hier welkom is om te komen wandelen. Dit is een openbaar natuurgebied.” Ze stelt daarom heel toepasselijk voor om te gaan wandelen met met Piet en Willy.

Tekst loopt door onder de foto

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Gedenkschijf

Na een kopje koffie in het gezellige ontmoetingscentrum, stelt Hanne voor om het gebied te gaan verkennen. Buiten wijst Piet naar een houten schijf in het gras. Hanne: “Dat is een gedenkschijf die het plekje van een overledene aangeeft. Na een tijdje wordt deze schijf opgenomen door de natuur.” Willy wil weten of het graf wordt geruimd als de schijf is vergaan. Hanne: “Nooit. Je betaalt eenmalig de kosten voor eeuwigdurende grafrechten. Je nabestaanden worden dus niet opgezadeld met extra kosten voor grafverlenging of onderhoud. De natuur zorgt voor het graf. Mooi toch?”

Plek laten zien

Na een flinke wandeling is het tijd om terug te gaan. Piet: “Ik kan niet wachten om onze kleinkinderen hiermee naartoe te nemen, zodat we ze – als we een plek hebben uitgekozen – kunnen laten zien waar ze ons straks kunnen gaan bezoeken.” Hanne: “Op het moment dat jullie een plekje willen komen uitkiezen, en alles willen gaan regelen, ga ik jullie daar zo goed mogelijk bij helpen.”

Tekst loopt door onder de foto

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Een houten boomschijf Foto: Twycer

De koffie staat klaar

Elke tweede dag van de maand kun je mee wandelen over de natuurbegraafplaats. De informatieve wandeling start om 10.30 uur, inloop vanaf 10.15 uur in het informatiecentrum. De wandeling duurt ongeveer zestig minuten. Trek het liefst je wandelschoenen aan. Aanmelden kan hier. Het informatiecentrum is zeven dagen per week geopend: maandag t/m zaterdag van 9.00 – 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De koffie staat klaar.


Meer over Natuurbegraafplaats Schoorsveld ontdekken?

Natuurbegraafplaats Schoorsveld uitvaartcentra

Gesloten09:00 - 17:00

Somerenseweg 116, Heeze

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.