Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met deze tips maak je van jouw tuin in één klap een paradijs voor vlinders!

Aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers 18 juli 2019

Vlinders in je tuin, dat wil jij toch ook? Ze zijn mooi om naar te kijken en omdat ze de bloemen bestuiven, zijn die gezellige fladderaars nog nuttig ook. Vlinders hebben alleen wél een voorkeur voor bepaalde bloemen. Wil je dus vlinders spotten in je achtertuin, dan moet je even weten welke dat zijn. Tuincentrum Soontiëns heeft tips om jouw tuin vlindervriendelijk te maken.

Is jouw ‘plak’ niet netjes aangeharkt? Mooi, dat is stap één! Een vlindertuin mag juist een beetje rommelig zijn. Sterker nog: aangeharkte perkjes zullen weinig vlinders trekken. Vlinders en hun poppen overwinteren graag in afgevallen of afgestorven bladeren.

Veilig plekje

Knip je planten dus liever niet in het najaar af, maar laat in het voorjaar. Dan hebben de vlinders een veilig plekje om weg te kruipen. Een stapel van takken als natuurlijke schutting tussen tuinen werkt ook goed én kunt een vlinderkastje ophangen. Deze gebruiken vlinders om in te overwinteren, of te overnachten.

Tekst loopt door onder de foto

Tuincentrum Soontiëns
Foto: Tuincentrum Soontiëns

Speciale vlinderplanten

Soontiëns heeft ze heel veel planten die geschikt zijn voor je vlindertuin. Veel van deze planten zijn biologisch. Hier kun je zien van welke planten vlinders blij worden. Bij het tuincentrum kunnen ze je daar alles over vertellen.

Vergeten hoekje

Een vergeten hoekje in je tuin doet het ook goed bij vlinders. De rupsen van sommige soorten zijn kieskeurig, zo eten de rupsen van de ‘dagpauwoog’, de ‘atalanta’ en de ‘kleine vos’ alleen grote brandnetel. Klimop doet het goed bij het ‘boomblauwtje’ en ‘koolwitjes’ zijn dol op koolzaad en Oost-Indische kers. Die planten geven mooie, ook voor ons eetbare bloemen.

Tekst loopt door onder de foto

Tuincentrum Soontiëns
Foto: Tuincentrum Soontiëns

Bloeiende kruiden

Bloeiende planten zijn een belangrijke voedselbron voor vlinders. Daaruit halen ze nectar. Bloeiende kruiden als tijm, rozemarijn, kattenkruid, marjolein en venkel zijn favoriet bij vlinders en voor ons lekker om in de keuken te gebruiken.

Soontiëns top 5 vlinderplanten:

  • Rode zonnehoed (Echinacea)
  • Dropplant (Agastache)
  • Steentijm (Calamintha nepeta nepeta)
  • Zonnehoed (Rudbeckia)
  • Hemelsleutel (Sedum)

Geen bestrijdingsmiddelen

Nóg een handige tip van Soontiëns: gebruik geen bestrijdingsmiddelen in de tuin. Niet alleen ongewenste insecten gaan daardoor dood, maar ook rupsen en vlinders leggen het loodje. Je kunt beter kiezen voor natuurlijke vijanden. In het tuincentrum kunnen ze je daar meer over vertellen.

Ontwerp voor jouw tuin

Ga maar eens kijken bij Soontiëns voor advies over welke vlinderplanten geschikt zijn voor jouw tuin. Ben jij na het lezen van dit artikel van plan om je hele tuin in te richten voor vlinders? Het Soontiëns ontwerpbureau maakt graag een ontwerp en beplantingsplan voor jouw eigen vlinderparadijs!


Meer over Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers ontdekken?

Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers tuincentra

Gesloten08:00 - 18:00

Urkhovenseweg 570, Eindhoven

Bekijk meer:tuincentra

adv.