Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marco is kitter: ‘Ik leer na dertig jaar nog steeds nieuwe dingen bij’

Aangeboden door Marco Kitafdichtingen 9 februari 2020

Een van de belangrijkste vaklieden tijdens de verbouwing van met name de badkamer en de keuken is een kitter. Een wat? Ja, je hoort het goed. Marco Bloos (48), van Marco Kitafdichtingen is er een. “Mijn werk wordt wel eens onderschat’, zegt hij. “Veel mensen gaan zelf met een kitspuit aan de gang. Dan worden wij daarna meestal tóch gebeld om het op te lossen. We hebben een kittersgrap: overal waar de bouw faalt wordt de kitter erbij erbij gehaald!”

Eigenlijk wilde Marco archeoloog worden. “Ik kon best goed leren, dus het had gekund”, zegt hij. “Maar stilzitten was het probleem. Dat kon ik écht niet. Gelukkig was ik een handige jongen, dus na mijn militaire dienst ben ik een tijdje bij mijn vader gaan werken als cv monteur. Op mijn 19e ging ik samen met mijn zwager mee op pad. Die was kitter. Zij zochten mensen en ik wilde wat anders gaan doen. De rest is geschiedenis.”

Leren in de praktijk

Een school voor kitters is er niet. “Dit leer je echt alleen in de praktijk”, zegt Marco. “In die klusprogramma’s op tv zie je mensen heel gemakkelijk met een kitspuit langs kieren gaan. Hoppa, het zit in één keer goed. Wanneer ze de schimmel eraf willen halen spuiten ze er een wondermiddel op en het is weg. Ja hoor. Dat is dus onzin. Het enige dat werkt is een stanleymes, want die schimmel vreet erin. Maar dat staat niet leuk op tv.”

Tekst loopt door onder de foto

Marco Kitafdichtingen
Een voeg in de keuken Foto: Marco Kitafdichtingen

Afwerking

“Vroeger was kitten puur voor de afdichting”, gaat Marco verder. “Het moest iets dichtmaken om vocht tegen te houden. Tegenwoordig is ook de afwerking belangrijk. Het moet tegenwoordig uiteraard netjes gebeuren, maar er is nu ook kit in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Er zijn kleuren die speciaal gemengd moeten worden. Dan praten we over hele andere prijzen, maar bijna alles is mogelijk.”

Azijnzuurkit

Ook het kitmateriaal zélf is veranderd in de loop der jaren. “Gelukkig wel!”, zegt Marco. “Vroeger had je azijnzuurkit. Dat heette niet echt zo, maar het stonk naar azijn als het moest drogen. Wij kitters kregen er hoofdpijn van. Ik ben zelfs een tijdje ander werk gaan doen, omdat ik er niet meer tegen kon. Toen er siliconenkit met een neutrale geur op de markt kwam ben ik weer begonnen.”

Tekst loopt door onder de foto

Marco Kitafdichtingen
En voeg in het toilet Foto: Marco Kitafdichtingen

Nieuwe dingen

Het leuk van Marco’s werk is dat elke dag er anders uitziet. “Mijn leven is geen sleur”, zegt hij. “Verre van. Elke dag kom ik nieuwe mensen tegen met wie ik gezellig een praatje mag maken en ik leer na dertig jaar nog altijd nieuwe dingen bij. Zo had ik laatst een kitvoeg van veertig centimeter breed op een galerijvloer. En brugvoeg heet dat, Dat is echt een uitdaging. Zelfs voor mij, want het komt heel nauw waar je die vastzet, zodat hij niet gaat scheuren.”

Oplossen

En als er dan tóch eens iets scheurt, of er laat een voeg los, dan gaat Marco meteen terug om het op te lossen. “Natuurlijk. Bij mij geen garantie tot aan de deur! Ik ben pas tevreden als de klant tevreden is. Het gebeurt niet vaak dat iets misgaat gelukkig, maar ik ben ook maar een mens natuurlijk.”

Tekst loopt door onder de foto

Marco Kitafdichtingen
De brugvoeg in de gallerij Foto: Marco Kitafdichtingen

Advies

Marco voorziet zijn klanten ook van advies. “Zo raad ik iedereen af om goedkope kit van de bouwmarkt te gebruiken”, zegt hij. “Het kost nu eenmaal geld om bijvoorbeeld voegen of dilataties – smalle ruimtes tussen huizen – te laten kitten, maar als je goedkope rommel gebruikt moet het steeds opnieuw en dat is pas écht duur. Bij mij ben je in één keer klaar. Fijn toch?”

We vroegen Marco wat hij van óns motto vond: ‘als ge het niet meer wit, is er altijd pur of kit.’ Marco: “Die onthou ik.”


Meer over Marco Kitafdichtingen ontdekken?

Marco Kitafdichtingen klusbedrijven

Gesloten07:00 - 17:00

Kronehoefstraat 6 , Eindhoven

Bekijk meer:klusbedrijven

adv.