Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leo van Jolie Spellen: ‘Ik moet toegeven dat ik bijna nooit spelletjes speel’

Aangeboden door Jolie Spellen 23 december 2019

Hij was eigenlijk werktuigbouwkundige, maar veertien jaar geleden nam Leo van der Sanden (62) spelletjeswinkel Jolie Spellen over. Mede-eigenaar én Leo’s buurvrouw Rinie Storkhorst (58) kwam er vijf jaar geleden bij. Rinie: “Ik ben er per ongeluk ingerold.”

Een spelletjeswinkel is inderdaad iets totaal anders dan techniek voor luchtsystemen in gebouwen ja. Leo: “Ik was op zoek naar een nichemarkt. Iets dat er nog niet was in Eindhoven. Ik kom zelf uit Den Bosch en daar hebben ze al een spelletjeswinkel, dus toen de vorige eigenaresse met deze winkel stopte heb ik ‘m overgenomen.”

Omgebouwd tot spellenspeciaalzaak

Jolie Spellen, onder in het Beursgebouw was sinds 1986 een schaak-, puzzel- en bridgewinkel. “Er lagen wel wát spelletjes”, vertelt Leo. “Een stuk of vijftig denk ik, maar het was allemaal erg oubollig. Ik wilde het gaan omtoveren tot spellenpeciaalzaak. Ik ben er gewoon ingedoken en begon spellen en puzzels in te kopen waar op dat moment vraag naar was. Door het te doen zie je wat er speelt en door naar groothandels en beurzen te gaan.”

Tekst loopt door onder de foto

Jolie Spellen
Foto: indebuurt

Alles ineen

Na zijn studie Werktuigbouwbouwkunde in Eindhoven werd Leo docent in dat vak. Na drie jaar werd hij alweer wegbezuinigd. “Heel jammer. Ik zat er net. Ik ben de luchttechniek in gegaan. Montage en onderhoud van luchtkanalen en verwarmingen. Dat soort dingen. Na twintig jaar loondienst voelde ik dat het tijd werd om voor mezelf te beginnen en toen kwam dit op mijn pad. Tja,  dan ben je ineens alles ineen: schoonmaker, postjongen, inkoper, administrateur en directeur. Het is meer dan alleen spelletjes verkopen.”

Tekst loopt door onder de foto

Jolie Spellen
Foto: indebuurt

Enorm aanbod

“Voordat ik hier begon, lagen er in Eindhoven alleen maar spellen in speelgoedwinkels”, zegt Leo. “Dat zijn gezelschapsspellen en die beslaan vaak maar een klein hoekje. Op dit moment hebben wij 1400 kwalitatief hoogstaande spellen met uitbreidingen en meer dan zevenhonderd soorten legpuzzels. Dat is maar een fractie van wat er verkrijgbaar is. Moet je nagaan. Het geeft een beetje een beeld van hoe groot het aanbod is. “Naar beurzen gaat Leo tegenwoordig niet vaak meer. Leo: “De groothandels weten wat ik zoek en we bestellen het online. Ook door onze klanten die weten wat er op de markt is. Dat zijn vaak de échte experts”

Soort stage

Vijf jaar geleden kwam Rinie erbij. Ze is al 17 jaar de buurvrouw van Leo en was vanuit de ICT op zoek naar een andere baan. “Ik ben begonnen als een soort stagiaire”, zegt ze. “Ik ging gewoon iedere dag mee met Leo om te kijken of ik het leuk vond. Ik begon met stofzuigen, dozen uitpakken, de kassa bedienen en een beetje administratie. Al snel kreeg ik het steeds drukker. En ja, ik vond het leuk.”

Tekst loopt door onder de foto

Jolie Spellen
Foto: indebuurt

VOF

Toen Leo’s weekendhulp voor zichzelf begon, kwam Rinie vast twee dagen in de winkel staan. Twee jaar geleden werd dat wegens omstandigheden een tijdje fulltime. “Daarna zijn we om de tafel gaan zitten en nu zijn we een VOF”, zegt Rinie. “De ene week werk ik, de andere Leo. In drukke periodes staan we samen in de winkel.” Leo: “Je moet maar eens komen kijken op een zaterdag rond de feestdagen. Dan staat er een rij voor de kassa. Mijn vrouw komt dan vaak helpen met inpakken. Superdruk!” Rinie: “Dan zijn de klanten elkáár aan het helpen. Heel gezellig is dat.”

Puzzelen

“Ik puzzel graag”, zegt Rinie. “Vooral hele moeilijke puzzels met afbeeldingen van de natuur erop vind ik heerlijk om te leggen. Wanneer ik er een af heb laat ik m vaak nog een maand of drie op de puzzelmat liggen. Zonde om ‘m meteen weer in de doos te doen toch?” Leo: “Heel soms speel ik wel eens een uitbreiding van Catan. Verder speel ik niet heel veel spellen moet ik eerlijk toegeven. Ik wil vooral mijn klanten blij maken met bijzondere spellen. Dat lukt, want voor veel mensen zijn spellen een hobby, dus meestal hebben we hele blije klanten in de winkel.”

Beursgebouw plat

Over een tijdje gaat het Beursgebouw plat en wordt het hele gebied her-ontwikkeld. Wat gebeurt er dan met de winkel? Leo: “Geen idee. Ik hoop stiekem dat de kantoren en dus ook de winkel blijven staan. Als dat niet zo is dan zullen we moeten verhuizen. We zien het wel. We maken ons er nu nog niet te druk om.”


Meer over Jolie Spellen ontdekken?

Jolie Spellen speciaalzaken

Vandaag gesloten

Lardinoisstraat 18, Eindhoven

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.