Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lars presenteert robotproject tijdens GLOW: ‘De robots moeten alle credits krijgen’

Aangeboden door SintLucas Eindhoven 5 november 2019

Tijdens GLOW vind je op de eerste etage van Winkelcentrum Heuvel ‘Rippels in the Water’; een lichtkunstproject van Lars Pubben (22), vierdejaars student Creative Technology aan het SintLucas. Lars: “Met Ripples in the Water wil ik vooral laten zien dat robots mensen zijn en mensen robots.”

‘Wat als robots creatief en menselijk kunnen zijn?’ Deze vraag stond centraal in het GLOWlab dat bestond uit een samenwerking tussen studenten Creative Technology van SintLucas, Smart Robot Solutions en GLOW Eindhoven. Uit een aantal ideeën werd ‘Ripples in the Water’ van Lars gekozen als lichtproject voor GLOW2019. Zijn passie voor lichtsculpturen en lichtkunst vond Lars al aan het begin van zijn opleiding. Toen presenteerde hij zijn eerste project dat hij presenteerde op GLOW2017.

Twee robots

“Nee, dit is niet mijn afstudeerproject”, zegt Lars. “Daar ga ik hierna aan beginnen. Ik werd gevraagd om iets te bedenken rondom dit thema en ben aan de slag gegaan. Ik wist dat ik twee robots zou krijgen van Smart Robot Solutions. Maar hoe ze eruit zouden zien, daarvan had ik geen idee.”

Tekst loopt door onder de foto

Lars Pubben
Li en Art Maat Foto: indebuurt

Robots met een persoonlijkheid

Li en Art Maat heten ze, de robots. Van de Maatjes-robotfamilie. Twee schattige kereltjes, of dametjes. Net wat je wilt. Ze hebben allebei een persoonlijkheid: Li is gestructureerd en specialist in het herhalend creëren van one-line art en vloeiende, menselijke bewegingen. Art is een gevoelsrobot. Hij legt zijn ziel en zaligheid in zijn one-line art beweging en verbergt zijn emoties niet.

Stop robot abuse

Lars: “Ik ben onderzoek gaan doen naar de menselijkheid van robots en las een Amerikaans artikel waarin de vraag werd gesteld of het zielig was om robots te pesten, aangezien ze er steeds menselijker uit gaan zien. Ook vond ik een website die ‘stop robot abuse‘ heette. Interessant dat mensen zich daarmee bezighouden. Maar ook logisch, want wij denken vaak dat alles wat we doen, op basis van dromen en verwachtingen gebeurt. Als die robots er steeds meer uit zien als wij, dan gaan we vanzelf denken dat dat voor hen ook geldt.”

Tekst loopt door onder de foto

Lars Pubben
Ripples in the Water Foto: indebuurt

Bewegingen programmeren

Li en Art maken vloeiende bewegingen. De twee robots lopen en praten én ze kunnen zelfs knipperen met hun ogen. Die bewegingen zijn naar wens te programmeren. “Gelukkig heeft Smart Robot Solutions dat voor mij gedaan. Ik heb gezegd wat ik wilde dat ze deden en zij hebben dat vervolgens voor me gefixt. Ik had daar geen tijd voor én het is niet mijn sterkste kant. Ik ben beter in het bedenken en uitbouwen van concepten.”

‘Dit is hún project’

In een bak met water en olie roeren met stokjes, dat is wat Lars wil dat Li en Art gaan doen tijdens GLOW en dat in vloeiende bewegingen op rustige muziek. Lars: “Ik hoop dat mensen het gevoel krijgen bij Li en Art dat het personen zijn en dat dit hún project is. De projectie van het bewegende oliewater in de ruimte, dat doen zij namelijk. Continu, dag in dag uit. Zonder pauze. Alleen krijg ík de credits en niet zij en dat is waarover ik mensen wil laten nadenken. Is dat eerlijk? Als het twee mensen waren geweest niet. Robots gaan een steeds groter deel uitmaken van ons leven, dus deze vraag is best relevant.”

Zes projecten

Dit project is voor Lars een mooie kans om zijn naam op de kaart te zetten als kunstenaar. Lars: “Het is zeker de moeite waard om tijdens GLOW de roltrap te nemen en te komen kijken. Je kunt mijn werk door de etalage zien, maar als je binnenkomt, dan zit je er echt helemaal in. Als je niet voor mij komt, doe het dan voor Art en Li, die kunnen wel wat support gebruiken.”

Het project Ripples in the Water is gratis toegankelijk en is te zien van 9 t/m 16 november op de tweede etage in Winkelcentrum Heuvel tijdens GLOW2019.


Meer over SintLucas Eindhoven ontdekken?

SintLucas Eindhoven opleidingen

Torenallee 75, Eindhoven

Bekijk meer:opleidingen

adv.