Jos van Slagerij Lelieveld: ‘Dit vak gaat in je genen zitten’

Aangeboden door Slagerij Lelieveld 5 oktober 2019

Jos Lelieveld(57) van Slagerij Lelieveld is de derde generatie die het slagersvak uitoefent. Hij zit inmiddels 45 jaar in het vak en leerde alles van zijn opa Jo die de winkel 83 jaar geleden begon.

“Mijn opa was slager in Den Haag, maar vertrok in 1937 naar Eindhoven. Het was crisis en dure krachten zoals hij werden ontslagen. Na overleg met mijn oma, besloot hij dat hij voor zichzelf ging beginnen. Zijn jongere broer werkte hier voor Philips en die wees hem op een slagerij die te koop stond. Dat pand werd in 1944 gebombardeerd, dus verhuisden ze naar een pand hier verderop in de straat. Sinds 1961 zitten we op deze plek.”

Drijvende kracht

In 1947 ging vader Walter Lelieveld in de slagerij werken en vanaf 1973 zoon Jos. “Ik ben in dit vak gerold. Ik begon met poetsen en inpakken in de vakanties. Als middelbare scholier gooide ik na school m’n boekentas in de hoek en ging aan de slag. Huiswerk deed ik daarna. In die tijd werkten we hier alle drie, mijn opa, mijn vader en ik. Mijn vader stond vooral in de winkel en mijn opa was de drijvende kracht achter de zaak. Een goede leermeester was dat en een kundig vakman. Ik heb superveel van hem geleerd.”

Tekst loopt door onder de foto

Slagerij Lelieveld
Jos aan het werk Foto: indebuurt

Altijd slager willen worden

Jos heeft nooit iets anders willen worden dan slager. “Niet dat ik het moest hoor, maar ik heb gewoon nooit iets anders overwogen.” Na de lage- en de middelbare detailhandelsschool en de slagersvakschool in Helmond kwam hij in het leerlingwezen terecht. Leren en daarnaast werken. Jos: “Ja, dat werken deed ik hier natuurlijk. In 1992 ben ik samen met mijn vader een VOF aangegaan en in 2001 heb ik de zaak helemaal overgenomen.” In 1982 leerde Jos zijn vrouw Inge kennen, met wie hij de zaak nu runt. “We ontmoetten elkaar via gezamenlijke vrienden”, zegt hij. “Zij deed de administratie in het slachthuis in Son. Ze zat dus ook in het ‘vlees’. Kwam dat even goed uit.”

Tekst loopt door onder de foto

Slagerij Lelieveld
Slagerij Lelieveld Foto: indebuurt

Met zijn tijd mee

Ook een slager moet met z’n tijd mee. “Sinds een jaar of acht verkopen we volledige maaltijden en soepen”, zegt Jos. “We hebben zelfs een kok in dienst. Daarnaast verkopen we alleen duurzaam vlees. Dat is beter voor mens en dier. Dan wordt er bewust omgegaan met voeding van de dieren, zijn de stallen ruim en staan er allerlei bloemen aan de randen van het weiland. Dat is voor verbetering van het leefklimaat van de bijen en dus beter voor het milieu.”

Vegetarische producten

Ook vegetariërs kunnen bij Lelieveld terecht. Jos: “We maken zelf vegetarische burgers en schnitzels en we hebben van andere leveranciers altijd worstenbroodjes en andere producten zonder vlees op voorraad.” Jos vindt het slagersvak nog altijd het mooiste wat er is. “We zijn eigenlijk een buurtwinkel. Mensen komen hier voor hun onsje worst, maar ook voor een praatje en daar maken we altijd tijd voor. Ik vindt het heerlijk. Dit vak gaat echt in je genen zitten.”

Tekst loopt door onder de foto

Slagerij Lelieveld
Slagerij Lelieveld Foto: indebuurt

Wildseizoen

Half oktober begint het wildseizoen. Ook bij Slagerij Lelieveld. Jos: “De mensen kunnen dan alle soorten wild bij ons bestellen. Het meeste hebben we zelfs op voorraad. Dit seizoen is het weer tijd voor onze overheerlijke wildworst. Die maken we van hert en wild zwijn met tijm en rozemarijn.” Kom langs in de winkel voor de wildfolder en kijk op de website voor meer informatie over de producten van deze slagerij.

Hieronder een leuke video over Slagerij Lelieveld:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Slagerij Lelieveld. Meer over Slagerij Lelieveld ontdekken?

Slagerij Lelieveld slagers

Vandaag gesloten

Gestelsestraat 122, Eindhoven

Bekijk meer:slagers

adv.