Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmi van Holtus-Zeilkampen: ‘Zon op je gezicht en wind in je haar: alles gebeurt buiten’

Aangeboden door Stichting Holtus-Zeilkampen Eindhoven 28 februari 2020

Stel je voor: je bent een week op een onbewoond eiland. Het enige wat je hoeft te doen is zeilen, lol maken, zeilen, spelletjes doen, zeilen, vuurtje stoken, zeilen en hadden we al zeilen gezegd? Het bestaat echt en je hoeft er niet voor naar de Bahama’s. Dit Eindhovense zeilkamp voor jongeren van 12 tot 18 jaar is  gewoon in Nederland en het is voor iedereen betaalbaar.

Een Eindhovens zeilkamp? Wij hebben hier toch geen water? “Nee, en daarom is het ook zo bijzonder om de Brabantse vlag boven de rivieren te zien wapperen” legt Helmi Harperink, begeleidster bij Holtus-Zeilkampen uit. “75 jaar geleden richtte de Eindhovense pastoor Holtus een zeilkamp op voor Eindhovense jongeren. Hij vond dat iedereen het recht had om kennis te maken met de watersport. Ene meneer Jan van Hasselt schonk hem een eilandje in de Loosdrechtse Plassen. Dat werd omgedoopt tot Holtus-Eiland.”

Tekst loopt door onder de foto

Hotlus-Zeilkampen
Het eiland Foto: Hotlus-Zeilkampen

Douchen op het vasteland

Bij een zeilvakantie denk je aan luxe. Daar is bij Holtus -Zeilkampen geen sprake van. Alles is primitief. “Dat is nou juist zo mooi”, legt Helmi uit. “Het enige vaste gebouw op het eiland is een keukentje. Er ligt een woonboot, de Ome Jan, die is vernoemd naar Jan van Hasselt, met 34 bedden en tijdens de zeilkampen worden er twee grote tenten opgezet. Alles speelt zich buiten af en wanneer je warm wilt douchen moet je naar het vasteland.”

Jongens- en meisjeskamp

“Veel is sinds de oprichting bij het oude gebleven”, legt Helmi uit. “Zo zijn de kampen nog altijd gescheiden, al hebben ze inmiddels niks meer met religie te maken. We hebben iedere zomer twee keer een jongenskamp én een week voor de meiden. Je ziet dat de meiden de eerste twee dagen nog bezig zijn met hun haar en hun make-up, maar dat vergeten ze gauw genoeg. Iedereen wordt uiteindelijk nat, vies en relaxed. Wat wél veranderd is, is dat er nu mobiele telefoons meegaan. Deze worden nauwelijks aangeraakt. Mooi is dat.”

Tekst loopt door onder de foto

Hotlus-Zeilkampen
Spelletjes doen Foto: Holtus-Zeilkampen

Handen uit de mouwen

Je hebt geen tijd voor social media, vertelt Helmi. “Tijdens een zeilweek ben je vooral bezig met het halen van je zeildiploma. We gaan vaak het water op, weer of geen weer. Daarnaast bieden we ze een goede basis aan theorie. Denk aan windrichtingen, navigeren, knopen en de werking van roer en zeilen. Natuurlijk is er ook ruimte voor gezamenlijke spellen en om zelf dingen te bouwen met materialen op het eiland. Zo maakten de jongens een keer een bowlingbaan van de eettafel en werd er een festival gebouwd tijdens meidenkamp. Met podium, dj, foodtruck en al. Er wordt gekanood en gezwommen en we houden zeilwedstrijden. ‘s Avonds gaan we nachtzeilen en zingen we  liedjes bij het kampvuur.”

Tekst loopt door onder de foto

Holtus-Zeilkampen
Eten Foto: Holtus-Zeilkampen

Holtus-gevoel

“Wanneer je een keer bent mee geweest word je bevangen door het Holtus gevoel”, zegt Helmi. “Dat gevoel van: de zon op je gezicht en de wind in je haar, lekker alles kunnen loslaten en jezelf zijn. Er heerst een heel groot saamhorigheidsgevoel. Bovendien ontstaan er vriendschappen voor het leven. Veel van mijn vriendinnen heb ik hier ontmoet. Wat ook bijzonder is, is dat de kinderen en kleinkinderen van de eerste Holtus kampen nu meegaan.”

Iedereen gelijk

Helmi: “Holtus-Zeilkampen draait op vrijwilligers. Daarom kunnen we de prijs laag houden. Toch zijn er toch ouders die dat misschien niet kunnen betalen. Daarom hebben we een potje gereserveerd, zodat zij ook mee kunnen. Oudgedienden die niet meer mee gaan vinden dit zo mooi, dat het potje eigenlijk nooit leeg is. Wanneer de kinderen het leuk vinden, mogen ze het jaar erop weer mee. Zij die via deze constructie mee gaan worden trouwens nooit bekendgemaakt aan de rest van de groep. Iedereen is hier gelijk. Het gaat niemand aan wat je thuissituatie is.”

Tekst loopt door onder de foto

Holtus-Zeilkampen
Gezelligheid Foto: Holtus-Zeilkampen

Veiligheid

“Bijna iedereen die is mee geweest komt terug”, zegt Helmi. “Het is hier supermooi. Heel veel natuur en overal water. Per kamp kunnen er 36 jongeren mee en per groep zijn er twee kampleiders, een kookstaf en ongeveer tien zeilinstructeurs. Alle instructeurs en begeleiders worden trouwens bijgeschoold op het gebied van veiligheid, EHBO en uiteraard leren ze hoe ze deze leeftijdsgroep het beste les kunnen geven.”

Mee?

Ben je nieuwsgierig geworden en ben jij tussen de 12 en de 18 jaar, of heb je kinderen van die leeftijd die dit wel zouden willen? Ze hebben nog een paar plaatsen over! Check de website voor de data en als je wil kun je je hier direct inschrijven.

Kijk hier voor nog meer leuke Holtus-foto’s:

Zeilen Foto: Holtus-Zeilkampen
Foto: Holtus-Zeilkampen
Lol makenFoto: Holtus-Zeilkampen
Lol maken Foto: Holtus-Zeilkampen
ZtilenFoto: Holtus-Zeilkampen
KampvuurFoto: Holtus-Zeilkampenn

 


Meer over Stichting Holtus-Zeilkampen Eindhoven ontdekken?

Stichting Holtus-Zeilkampen Eindhoven sport en bewegen

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.