Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cornely praat (bijna) iedere dag over seks: ‘Elk gesprek is anders’

Aangeboden door Bureau Intieme Zaken 19 juni 2020

Ze praat bijna iedere dag over seks, zelfs in het weekend en op feestjes. Bij Consulent Seksuele Gezondheid (NVVS) Cornely Nijholt kan iedereen terecht met alle vragen over seksualiteit. Of de seksuologe de gesprekken nooit beu wordt? “Absoluut niet. Iedereen komt met andere vragen of verhalen. Daardoor is elke dag en elk gesprek anders.”

“Wat ik doe? Ik praat op een laagdrempelige manier met mensen over seksualiteit.” Op de vraag wat een seksuologe nou precies doet, antwoordt Cornely helder. Ze begon in 2015 Bureau Intieme Zaken en biedt als consulent seksuologische hulpverlening. Of beter gezegd: ze praat met mensen over de meest uiteenlopende dingen die te maken hebben met seksualiteit. “Want daar zit een verkeerde gedachte”, benadrukt Cornely. “Veel mensen denken dat ze alleen bij een seksuoloog terecht kunnen met complexe problemen, maar dat is absoluut niet zo. Soms heeft iemand een praktische vraag en kan ik iemand met informatie al een heel eind op weg helpen.”

Aandacht voor seks

Cornely praat op een laagdrempelige manier over seks met individuen en stellen. Vooral die laatste groep schuift steeds vaker aan. “Soms zijn partners het plezier kwijt als ze eenmaal kinderen hebben, dan gaat het allemaal niet meer zo vanzelf. Er zijn ook stellen die ik maar één keer spreek en die het onderwerp seks een keer aandacht willen geven. Wie willen we zijn op het gebied van seks? Wat willen we achter ons laten? En wat willen we (her)ontdekken? Dat zijn vragen die veel mensen lastig vinden om aan elkaar te stellen.

Tekst loopt door onder foto.

bureau intieme zaken
Foto: Super Formosa

Bureau Intieme Zaken

Daarom helpt Bureau Intieme Zaken een handje. “Ik speel in op deze vragen en probeer te achterhalen wat beiden willen”, zegt Cornely, die merkt dat mensen het vaak moeilijk vinden om tegen elkaar te zeggen wat ze fijn vinden tijdens de seks. “Of wat ze juist níet willen. Tijdens ons gesprek kijken we naar de wensen van het stel en hoe de seks leuker en beter kan worden.”

“Seksualiteit is onderdeel van je identiteit”

“Bij ieder probleem of vraag is de rol van de partner net zo belangrijk”, vervolgt Cornely. “Dat geldt voor mensen die pijn hebben tijdens het vrijen, maar ook bij wie de zin volledig weg is of iemand die onzekerheden ervaart. Het is meestal toch een wisselwerking van twee personen. Wat heeft iemand nodig om meer te kunnen ontspannen of om meer zin te krijgen? Seks zou vooral leuk moeten zijn en niet als een teleurstelling of vervelende ervaring moeten voelen.”

Alles kan besproken worden

De gesprekken van Cornely kunnen alle kanten op gaan. Zo praat ze met vrouwen die pijn hebben bij het vrijen, met mannen met erectieproblemen, met stellen die het plezier kwijt zijn of met iemand die seksualiteit mist door het overlijden van een partner. Of ze weleens opkijkt van de vragen? “Nooit. Alles kan besproken worden. Als ik merk dat ik iemand niet goed kan helpen met een bepaald probleem, dan verwijs ik hem of haar door naar een passende specialist, zoals een uroloog of relatietherapeut.”

Het gaat iedereen aan

De kracht van Cornely zit hem in het luisteren. Ze biedt een luisterend oor voor velen, zelfs voor degenen die nóóit over seksualiteit durven te praten. “Ik spreek mensen die vervelende dingen hebben meegemaakt of die niet gewend zijn om vrij over seks te praten. Dan kun je soms toch een soort gêne ervaren omdat je denkt dat je er niet van mag genieten. Seks wordt dan een heel beladen onderwerp. Ik praat graag met mensen die een bepaalde schroom hebben. Seksualiteit is zo’n mooi onderwerp. Van jong tot oud in een relatie of alleen: het gaat iedereen aan. Seksualiteit gaat over je eigen identiteit, iedereen is anders en ieder heeft zijn eigen lichaam, fantasieën en geschiedenis.”

Tekst loopt door onder foto. 

bureau intieme zaken
Foto: Super Formosa

Digitale consulten

Cornely zit nooit stil, ook niet in coronatijd: ze doet op dit moment veel digitale consulten. Een schot in de roos, zo zegt ze zelf. “Het legt de drempel veel lager. Mensen delen hun verhaal thuis vanaf de bank, dat voelt toch wat fijner.” Het beeldbellen biedt ook voor Cornely voordelen: ze kan haar dagen flexibeler indelen en is ’s avonds en in het weekend beschikbaar. “Mensen hoeven niet naar mijn spreekkamer te komen. Ik kom nu thuis in je huiskamer praten.”

Op zoek naar een seksuologe in Eindhoven?

Heb jij behoefte aan een gesprek over seksualiteit? Neem dan contact op met Bureau Intieme Zaken. “Mensen denken dat ze pas naar een seksuoloog moeten gaan als ze zware problematiek ervaren, maar dat is niet zo! Het belangrijkste is dat je erover spreekt, hoe groot of klein het probleem of de vraag ook is.”

Actie 

Bureau Intieme Zaken heeft nu een actie lopen. De eerste twaalf mensen die contact opnemen, krijgen het consult met 30% korting! Geef bij het inplannen van de afspraak aan dat je meedoet met de indebuurtactie. Een afspraak maken kan via de oranje button hieronder:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bureau Intieme Zaken. Meer over Bureau Intieme Zaken ontdekken?

Bureau Intieme Zaken zorg

Palmboomstraat 127 , Den Bosch

Bekijk meer:zorg

adv.