Carlos van Philips Fruittuin: ‘150.000 kilo appels per jaar!’

Aangeboden door Philips Fruittuin 1 december 2017

Het is altijd een feestje om naar de Philips Fruittuin te gaan. Voor een lekkere pannenkoek, biologische boodschappen, een rondleiding door de boomgaard en natuurlijk de jaarlijkse appelpluk. Maar we hebben een afspraak met Carlos Faes, eigenaar van dit alles. Ook een feestje, zo blijkt.

Het enthousiasme straalt er vanaf als Carlos begint te vertellen over zijn werk en de Fruittuin. We beginnen met een stukje geschiedenis: “De Fruittuin is opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject voor werknemers.” Huh, wacht even! Voor werknemers? Die hebben dan toch al een baan? “Ja, ook bij Philips waren er periodes dat er even weinig tot geen werk was.”

Met paard en wagen door de wijken

“Deze plek zorgde ervoor dat deze mensen toch bezig konden blijven én dankzij de inspanningen kon de Eindhovense werkgever het personeel voorzien van vers fruit. Dat ging zo: in de zomer kon men aangeven hoeveel peren, appels en pruimen men het liefst zou willen ontvangen. En op het moment van oogst werd alles eerlijk verdeeld en met paard en wagen rondgebracht. In de winter kwam het paard dan weer terug om de lege kistjes weer op te halen. Mooi toch?”

‘Blijf proberen het anders te doen dan een ander’

Eind jaren 60 begon een iets mindere periode voor de Fruittuin. Er kwam steeds meer concurrentie van winkels en men kon zich steeds meer ‘uitheemse’ fruitsoorten permiteren. Natuurlijk bleef de boomgaard open en ging het gewoon door, maar er moest iets gebeuren. Carlos durfde vooruit te kijken. “Hoe konden we de Fruittuin weer nieuw leven inblazen, volgens het gedachtengoed van meneer Philips? De tuin moest zich ontwikkelen om minder kwetsbaar te worden. Volhoudbaar, zoals ik dat zelf noem. Frits Philips zelf heeft me nog veel geleerd, hij was een soort mentor. ‘Blijf proberen het anders te doen dan een ander’, zei hij altijd.”

Het Philips DNA krijgen ze niet uit de stad!

En dat is Carlos gelukt met het opzetten van het pannenkoekenhuis, de Landwinkel en Trefpunt Pit. Bij de Proeftuin eet je lekkere pannenkoeken, bij de Landwinkel koop je biologische producten van lokale ondernemers en bij het Trefpunt kun je een vergaderruimte huren. “Hiermee hebben we een stevige basis”, zegt Carlos. “Eindhoven wordt straks zó groot, het wordt dan nóg belangrijker voor mensen om een plek te hebben waar ze kunnen blijven genieten van de natuur. Een soort groene long. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij dat gaan blijven. Ik zie het nu ook al gewoon gebeuren: mensen komen aan, stappen uit en kijken écht om zich heen. Even geen gestaar naar de grond of mobiel. ‘Wát een mooie plek is het ook’, zeggen ze dan. Ja, dan ben ik trots hoor! Het Philips DNA zal altijd in de stad blijven!”

De appels die uit huis gaan

“Het telen van fruit is echt mijn passie. Dat moet ook wel, vind ik. Mijn 150.000 kilo appels houd ik altijd in het vizier, het zijn toch een soort van mijn kindjes die uit huis gaan, haha! Daarom verkoop ik alleen direct aan de consument, in de landwinkel en gebruik ik ze natuurlijk als ingrediënt voor de pannenkoeken. Die met spek en appel is nog steeds de allergrootste favoriet. Verder lever ik persoonlijk fruit af bij bedrijfskantines (ja ja, ook hier weer bij Philips) en lokale horeca.”

Een blotevoetenpad tussen de varkens

En? Nog plannen voor de toekomst? “Jazeker”, zegt Carlos enthousiast. “Ik wil nóg meer natuurlijk gaan boeren. Varkens aanschaffen en lekker rond laten scharrelen. En daartussen een blotevoetenpad. En – ja, dit klinkt misschien raar – dan wil ik daar ook een BBQ concept tussen de varkens plaatsen. Het is even wennen, maar eerlijker dan dat kan het echt niet. En zo komt alles samen, als een soort radartje. Precies zoals ik altijd voor ogen had.” Dat noemen we nu volhoudbaarheid!

Ga er eens een kijkje nemen, zouden we zeggen. Ga je er boodschappen doen, dan kun je ook nog eens een gratis kopje koffie drinken.

Philips Fruittuin restaurants en horeca

Nu open11:00 - 20:00

Oirschotsedijk 14a, Eindhoven

Bekijk meer:restaurants en horeca